Családi kreativitás
Mint minden ünnep, ez a hűvös őszi nap is alkalmas arra, hogy együtt legyünk, és a megemlékezést egy kis közös kreatív foglalatossággal tegyük még meghittebbé, sőt, akár derűsebbé.
- Mivel gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteinkért, készíthetünk, önthetünk gyertyákat, mécseseket gyerekeinkkel együtt. Ha megnézegetjük a dédimami régi fotóit, felelevenítjük a közös emlékeket, akkor könnyen kitalálhatjuk, milyen színű, milyen díszítésű gyertyának örülne. (Ehhez kreatív hobbiboltban kaphatunk gyertyadíszítő csíkokat, gyöngyöket, színes lapokat.)
- Régi magyar népszokás volt, hogy mindenszentek és halottak napja között nem dolgoztak, csak őröltek, kukoricát morzsoltak. Ennek a hagyománynak a felelevenítésére mi is fonhatunk otthon fekete-sárga szemű díszkukoricából ajtóra való díszt. A lepotyogott szemekből pedig (kartonlapra ragasztóval) mozaikképet készíthetünk.
- Mivel halottak napjára sok helyen szokás volt sót, vizet, kenyeret kitenni az asztalra, készíthetünk a babaházba is só-liszt gyurmából (só, liszt, víz) „ételeket”. A masszából formázzunk kenyeret, kalácsot, apró kiflit – majd a pár napos teljes száradás után fessük meg vízfestékkel, és lehet teríteni a babáknak. Tipp: ha a gyurmához kevés étolajat is adunk, nem fog megrepedezni.
RECEPTAJÁNLÓ
Sütőtökös bableves
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 1 doboz vörösbab-konzerv
- 2 közepes fej hagyma
- rozmaring (ha lehet friss)
- só
- bors
- olívaolaj
- A tálaláshoz:
- tejföl
- füstölt sajt
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockákra vágott sütőtököt, és közepes lángon megpirítjuk, majd felengedjük 1,5 liter vízzel (esetleg előző napról megmaradt levessel), fűszerezzük. Mikor már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a lecsöpögtetett, lemosott babot, és készre főzzük. Tálalásnál egy teáskanál tejfölt rakunk mindegyik tányérba, és reszelt füstölt sajttal szórjuk meg.
Sütőtökkompót
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- édesítő
- étkezési keményítő
Elkészítése:
A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk, feltesszük főni édesítővel. Nem kell pépesíteni, mert szétfő. 1 kanál keményítőt feloldunk vízzel, és hozzákeverjük. Azonnal fogyasztható. Aki nem diétázik, édesítő helyett cukrot használjon.