Amerikában a Halloween a gyerekek vigassága: cukormázas almák, cukorkakéregetés és maszkabál. Nálunk mindenszentek és a halottak napja összefonódva a felnőttek megemlékezése – és a tengerentúlinál meghittebb, kissé szomorkásabb keresztény ünnep. Hogyan lehet ötvözni a kettőt? Ehhez adunk kreatív ötleteket.

Meghitt, mégis derűs percek: kreatív ötletek mindenszentekre

 

mindenszentek

Hozzuk be az október végi-november eleji napokba a Halloween vidám pillanatait és a mindenszentek meghittségét is
Fotó: Shutterstock

Családi kreativitás

Mint minden ünnep, ez a hűvös őszi nap is alkalmas arra, hogy együtt legyünk, és a megemlékezést egy kis közös kreatív foglalatossággal tegyük még meghittebbé, sőt, akár derűsebbé.

  • Mivel gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteinkért, készíthetünk, önthetünk gyertyákat, mécseseket gyerekeinkkel együtt. Ha megnézegetjük a dédimami régi fotóit, felelevenítjük a közös emlékeket, akkor könnyen kitalálhatjuk, milyen színű, milyen díszítésű gyertyának örülne. (Ehhez kreatív hobbiboltban kaphatunk gyertyadíszítő csíkokat, gyöngyöket, színes lapokat.)
  • Régi magyar népszokás volt, hogy mindenszentek és halottak napja között nem dolgoztak, csak őröltek, kukoricát morzsoltak. Ennek a hagyománynak a felelevenítésére mi is fonhatunk otthon fekete-sárga szemű díszkukoricából ajtóra való díszt. A lepotyogott szemekből pedig (kartonlapra ragasztóval) mozaikképet készíthetünk.
  • Mivel halottak napjára sok helyen szokás volt sót, vizet, kenyeret kitenni az asztalra, készíthetünk a babaházba is só-liszt gyurmából (só, liszt, víz) „ételeket”. A masszából formázzunk kenyeret, kalácsot, apró kiflit – majd a pár napos teljes száradás után fessük meg vízfestékkel, és lehet teríteni a babáknak. Tipp: ha a gyurmához kevés étolajat is adunk, nem fog megrepedezni.

 

RECEPTAJÁNLÓ

Sütőtökös bableves

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök
  • 1 doboz vörösbab-konzerv
  • 2 közepes fej hagyma
  • rozmaring (ha lehet friss)
  • bors
  • olívaolaj
  • A tálaláshoz:
  • tejföl
  • füstölt sajt

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockákra vágott sütőtököt, és közepes lángon megpirítjuk, majd felengedjük 1,5 liter vízzel (esetleg előző napról megmaradt levessel), fűszerezzük. Mikor már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a lecsöpögtetett, lemosott babot, és készre főzzük. Tálalásnál egy teáskanál tejfölt rakunk mindegyik tányérba, és reszelt füstölt sajttal szórjuk meg.

 

Sütőtökkompót

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • édesítő
  • étkezési keményítő

Elkészítése:

A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk, feltesszük főni édesítővel. Nem kell pépesíteni, mert szétfő. 1 kanál keményítőt feloldunk vízzel, és hozzákeverjük. Azonnal fogyasztható. Aki nem diétázik, édesítő helyett cukrot használjon.

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink