Sokaknak ismerős lehet az a helyzet, amikor a zsúfolt bevásárlóközpontban egy dühöngő kisgyermek tombol a földön fekve, miközben zaklatott anyukája vagy apukája kétségbeesetten próbálja megnyugtatni és elterelni a figyelmét. Természetesen mindezt közönség előtt, hiszen a többi vásárló rosszallóan nézi a jelenetet, és megjegyzéseket tesz: „Milyen szülő az ilyen, képtelen megnevelni a gyerekét!”

Hiszti minden mennyiségben

Miből lesz a cserebogár?

A szülők valamikor a gyermekük két- és hároméves kora között szinte kivétel nélkül megtapasztalják, milyen érzés tehetetlenül szemlélni egy őrjöngő apróságot. A dühkitörések nagyon gyakoriak ebben az életkorban. Ez az a korszak, amikor egyre növekszik a gyerek igénye az önállóságra, miközben a szülőkhöz is szorosan kötődik. A függetlenség igénye természetes, hiszen ekkor jutnak a gyermekek olyan új készségek és képességek birtokába, amelyek lehetővé tesznek bizonyos fokú önállósodást. Az első évben a szülők számára a baba maga a boldogság: szoros kötődés alakul ki, szeretetteljes kapcsolat.

Ebben a kényelmes állapotban nagyon kevés konfliktus van a szülők és a gyermekek között. A második év azonban jelentős változásokat hoz: a gyerek megtanul járni, először csak rövid időre és bátortalanul, később egyre inkább „eltávolodik” a szülőktől, miközben persze továbbra is az jelenti a biztonságot, ha látja az anyukáját vagy az apukáját és hallja a hangjukat. Ahogy múlik az idő, ez is megváltozik. 18 hónaposan már nemcsak menni tud a gyermek, hanem szaladni, futni is, amely lehetővé teszi, hogy egyre nagyobb legyen a távolság a baba és a szülők között. Ezen túlmenően pedig új kognitív képességek birtokában képes megoldani olyan komoly problémákat is, mint például annak kitalálása, miként másszon fel a székre vagy hogyan üljön fel a konyhapultra. Már képes kommunikálni verbálisan is, el tudja magyarázni, mit szeretne.

Új érzések, vágyak

Mindamellett, hogy a gyermek rengeteg új dolgot tanul elképesztően rövid idő alatt, jelentősen bővül az érzelmi élete is. Megjelennek benne új érzések, vágyak. Szüksége van arra, hogy megvizsgálja az őt körülvevő világot, magabiztos és független legyen, és kifejezze az örömét az új tapasztalatokért. Ugyanakkor dühös és csalódott lesz, ha a vágyai beteljesülését apja vagy anyja megakadályozza. Először szembesül azzal, hogy a szülők határokat szabnak az ő tevékenységének. Az összecsapás elkerülhetetlen, hiszen továbbra is szüksége van a szülőkre, de az önálló felfedezésekre is. Ezeknek a látszólag ellentétes szükségleteknek a kielégítése időnként intenzív kitöréseket eredményez.

A szülő feladata, hogy segítse a gyermekének megismerni a világot, miközben korlátokat állít fel. Ezeknek a korlátoknak a hatására kezd el fejlődni a gyerek önkontrollja. A legfontosabb tehát egy biztonságos háttér megteremtése, a határok szigorú kijelölése és a kommunikáció. A lényeg pedig az, hogy a határok létrehozása nem büntetés, hanem a gyermekek segítése a fejlődésben.

Határok kijelölése

Hogyan kell kijelölni a határokat? Nem egyszerű feladat, a gesztusok és a jelzések segítenek. Ha a gyerek olyat csinál, amit nem lenne szabad, nézzen a szemébe, és határozottan mondja azt, hogy „nem”. Tegyük fel, hogy a gyermeke a dohányzóasztalon hagyott magazint lapozgatja, majd hirtelen elkezdi kitépkedni belőle a lapokat. Valószínűleg már sokszor megbeszélték, hogy a képeket ő is megnézheti, de széttépni nem szabad az újságot. Nézzen a szemébe, mutasson rá a szétszakadt lapokra és enyhén emelkedett hangon, határozottan mondja azt, hogy „nem”.

Ha a gyerek folytatja, ismételje meg a kérést. Ha erre sem reagál, vegye el tőle a magazint. Nagy valószínűséggel a gyermek sírni kezd, talán még toporzékolni is fog. Most jön a nehéz feladat: megértetni, hogy nem büntetni akarja őt. Lássuk be, a lapok eltépése igazán jó móka volt, gyermeke joggal mérges, hogy a szórakozásának vége szakadt. Miközben simogatja a hátát, mondja el neki, hogy ön megérti, mit érez. „Haragszol, amiért elvettem a magazint, ugye? De megegyeztünk, hogy újságot, könyvet nem tépsz szét.” Amikor megnyugodott, visszaadhatja a magazint, megerősítve, hogy az oldalakat nem lehet széttépni.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink