Az izzadás a test természetes módszere arra, hogy hőt adjon le, és megvédje a szervezetet a túlhevüléstől. A fülledt nyári napokon az izzadás fokozottabb mértékű. Ilyenkor oda a könnyed elegancia, hiszen a nem éppen kellemes szagok és a ruhán megjelenő foltok árulkodóak lehetnek. A drogériák polcai roskadoznak az izzadásgátlóktól és dezodoroktól. Segítünk eldönteni, önnek milyen típusra van szüksége.

Illatos kérdések

Miért izzadunk?

A verejtékezés természetes folyamat, nélküle nem si kerülne a test optimális hőháztartásának fenntartása. A bőrben 2–5 millió verejtékmirigy van, az izzadás mértéke nagyban függ a számuktól. kétféle típusuk van: az úgynevezett ekkrin mirigyek a szimpatikus idegrendszer szabályozása alatt állnak, az apokrin mirigyeket pedig a hormonális rendszer irányítja. Míg az előbbiek főként a tenyéren és a talpon, az arcon és a hajtöveknél találhatók és színtelen, szagtalan, magas víztartalmú váladékot termelnek, addig az apokrin mirigyek a nemi szervek, az emlő, a hónalj területén helyezkednek el és cseppszerű, erősebb szagú váladékot termelnek, amelyet a szőrtüszők nyílásához vezetnek ki.

Amennyiben ez a váladék a bőrfelszínen marad, elszaporodnak benne a baktériumok és ezek okozzák a kellemetlen szagokat. Ezért az izzadás elleni harc legfontosabb eleme a rendszeres tisztálkodás. Melegben tanácsos naponta többször is lezuhanyozni és az érintett területeket – hónalj, láb – behintőporozni.

Amikor aggódni kell

A legtöbb ember szappannal, vízzel és izzadásgátló dezodorokkal kordában tudja tartani az izzadást még a legnagyobb melegben és stresszes helyzetekben is. Akadnak azonban olyanok, akik kóros izzadástól szenvednek. A túlzott verejtékezés hátterében szervi betegségek, pszichés okok állhatnak, de különböző gyógyszerek kísérő tüneteként is megjelenhet. A kóros izzadást nehéz pusztán dezodorokkal elfedni, és viszonylag nehéz megtalálni a tökéletes megoldást.

Milyen dezodorok közül választhat?

Izzadásgátló dezodorok

Hogyan működnek?

Az izzadásgátló dezodorok közömbösítik a testszagot és csökkentik az izzadás mértékét. Az izzadásgátlók fő hatóanyagai a különböző alumíniumsók. Az izzadás gátlók aktív összetevői a bőr verejtékében feloldódva olyan réteget képeznek, amely meggátolja, hogy még nagyobb mennyiségű izzadtság szabaduljon ki a bőrből. Ha alkoholt is tartalmaz a készítmény, az aktívhatóanyag még gyorsabban szárad és kellemesebb, szárazabb érzést biztosít.

Mikor ajánlott?

Normál mértékű verejtékezés esetén.

Mire ügyeljen?

Ha érzékeny a bőre, keressen illatanyag-mentes vagy hipoallergén izzadásgátlót és próbálja ki egy kis bőrfelületen. Várjon 24 órát, és ha nem jelentkezik bőrpír, kiütés, használhatja a terméket.

Klinikai védelmet biztosító izzadásgátlók

Hogyan működnek?

Ezek a készítmények magasabb koncentrációjú alumínium-cirkóniumot tartalmaznak. Összehúzzák a pórusokat, így azok nem tudnak kiürülni. Alkalmazásuk leginkább éjszaka ajánlott, amikor a test pihen, és a mirigyek nem működnek, így az összetevőknek van idejük kifejteni a hatásukat. 24 óráig hatnak, így reggel zuhanyzás után nincs szükség dezodor használatára.

Mikor ajánlott?

Fokozott mértékű verejtékezés esetén.

Mire ügyeljen?

Fürdés vagy zuhanyozás után vigye fel száraz bőrre. Ha szükséges, szárítsa meg a hónalját hajszárítóval és használjon hintőport. Az alumínium ugyanis nedvességgel keveredve irritációt okozhat.

Természetes, natúr dezodorok

Hogyan működnek?

Nem izzadásgátlók, a természetes párolgást nem akadályozzák. Hidratálnak és nedvességmegkötő hatással rendelkeznek. Leginkább illatosítanak és semlegesítik a szagokat, a pórusokat nem tömítik el. Rendszeres használatukkal csökkenhet az izzadás erőssége és szaga, mert az összetevők nem engedik a testszagot okozó baktériumok elszaporodását.

Mikor ajánlott?

Kisebb mértékű izzadás esetén.

Mire ügyeljen?

Ezek a termékek inkább a kellemetlen szagokat semlegesítik, a verejtékezés mértékét az első időben nem csökkentik. Az összetevők miatt előfordulhat allergiás reakció.

Ezek is érdekelhetnek

3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.

Ajánlataink