Hiába vékonyodik az ózonréteg, és válik egyre veszélyesebbé a napozás, az aranybarna bőr csak nem akar kimenni a divatból. A divat mellett ráadásul az orvostudomány által is egyre fontosabbnak tartott D-vitamin miatt is kell a bőrünknek a nap. Szóval semmiképp nem kell egész nyáron visszavonulnod a sötét szobába, vagy tetőtől talpig beöltöznöd. Csak egy kicsit oda kell figyelned, hogy védd a bőröd az UV-sugarakkal szemben. Azon túl, hogy naptejet használsz, és a déli órákban nem napozol, belülről is védekezhetsz a napozás káros hatásai ellen, ha ügyesen állítod össze az étrendedet. A narancssárga és sötétzöld zöldségek, gyümölcsök tele vannak béta-karotinnal, ami egyrészt ellenállóbbá teszi a bőrt a leégés ellen, így segíti a gyors, egyenletes és tartós barnulást, másrészt pedig lerakódik a bőrben, és szép bronz árnyalatot ad neki. Lássuk a nyerő ötösfogatot!
1. Klasszikus karotinbomba
Sárgarépa
A répáról mindenki tudja, hogy tele van béta-karotinnal. Egy nagy répa 6,6 mg béta-karotint tartalmaz, ezzel az első helyet foglalja el a legnagyobb karotintartalmú ételek rangsorában. Azt már kevesebben tudják, hogy a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa karotintartalmának csak kis részét tudja hasznosítan, de ha a répát egészben egy kicsit megpárolod, a sejtfalak meglazulnak, és a szervezet könnyebben hozzáfér a karotinhoz. Napi két-három szál néhány hét alatt már látható eredményhez vezet!
2. Popeye nyara
Spenót (paraj)
Talán meglepő, de ezek a zöld levélkék az a második legnagyobb karotinforrások. Mivel tavasztól őszig tart az idénye, egész nyáron kaphatsz frisset, és már készítheted is a bikinit. Ha zsenge leveleket sikerül szerezned, akkor jobb, ha salátának készíted el, ugyanis 100 gramm spenót nyers formában 4,9 mg, főzve viszont csak 2,8 mg béta-karotint tartalmaz. Persze ez utóbbi is nagyon sok, így nem kell izgulni, ha a spenótfőzelék rabja vagy.
3. Téli napsugár
Sütőtök
Sajnos éppen vége a nyárnak, amikor megérik itthon az első sütőtök, de azért a szeptemberi vénasszonyok nyara idején jól jöhet, ha még ráerősítenél az előző hónapokban szerzett színedre. Ebben a bronzérmes zöldségben ugyanis 100 grammonként mintegy 4 mg béta-karotin bújik meg, minél sötétebb a húsa, annál több. Önmagában vagy rozmaringgal sütve is finom, de levesnek szerecsendióval, köménnyel, koriandermaggal és gyömbérrel is bolondíthatjuk.
4. Bódító bőrápoló
Sárgadinnye
A hazánkban honos gyümölcsök közül béta-karotinban a sárgadinnye a leggazdagabb: egy vékony szelet, vagyis 100 gramm 2 mg-ot tartalmaz. Ha felvágtad, frissen fogyaszd, mert pár nap után még a hűtőben tárolva is sokat veszít az ásványi anyag tartalmából. Mézédes illata és íze ellenére nem egy kalóriadús gyümölcs, úgyhogy gyümölcssalátába is bőven rakhatod, de készíthetsz belőle krémlevest, vagy pármai sonkával kombinálva az olasz konyhát is megidézheted.
5. Bársonyos barnító
Sárgabarack
Szerencsére már július elejétől érik itthon bőséggel, így nem okozhat gondot nyáron naponta legalább négy-öt szemet megenni, hogy elősegítsd a barnulást. Két közepes sárgabarackban 1,8 mg béta-karotin van, ráadásul 85 százaléka víz, így hidratál is, ami különösen jól jön, amikor napozol. Natúr joghurttal isteni, de hideg gyümölcslevest is készíthetsz belőle.
Mit ne együnk?
A barnulást gátolja, és ezzel a bőrt is védtelenné teszi a káros hatások ellen a kapor, a zeller, a füge, a fekete teák, az alkohol és a vanília, ezért ezeket nagy mennyiségben semmiképp ne fogyaszd napozás előtt és alatt. Érdemes csínján bánni ilyenkor a citrusfélékkel is, mert nagy dózisban a C-vitamin is hátráltatja a barnulást.