Francia hagymaleves
Hozzávalók:
- 125 g sózatlan vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 400 g vöröshagyma
- 300 ml csirkealaplé
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só
- bors
- 4 szelet provolone sajt reszelve
- 2 szelet ementáli sajt reszelve
- 20 g reszelt parmezán
- bagett
Elkészítés:
Olvasszuk fel egy nagyobb levesesfazékban a vajat és az olívaolajat, dobjuk rá a karikákra vágott vöröshagymát, pirítsuk üvegesre, majd öntsük fel az alaplével, adjunk hozzá sót és borsot, kakukkfüvet. Hagyjuk főni körülbelül fél óráig. Reszelt sajtokkal, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.
Parmezános csirkemell paradicsommal
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet csirkemell
- só
- bors
- 30 g pankómorzsa
- 30 g reszelt parmezán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 200 g paradicsom
- 100 g cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- saláta a tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Keverjük el a pankómorzsát a parmezánnal, olívaolajjal, aprított petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával. A hússzeleteket kenjük meg dijoni mustárral, forgassuk meg a pankómorzsás keverékben, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. A paradicsomokat vágjuk félbe és rendezzük el a csirkemellek mellett a többi, aprított zöldséggel együtt a tepsin. Tegyük a sütőbe és körülbelül negyedóra alatt süssük készre. Friss salátával tálaljuk.
Mascarponés tortácskák
Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
- 160 g vaj (szoba-hőmérsékletű)
- 30 g porcukor
- 1 ½ evőkanál nádcukor
- ¼ teáskanál só
- 180 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 220 g mascarpone
- 250 g citromkrém
- bogyós gyümölcsök a tálaláshoz
A citromkrémhez:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 4 kezeletlen citrom
- 3 tojás
- 2 tojássárgája
Elkészítés:
Készítsük el a citromkrémet: a citromok héját reszeljük le és a gyümölcsöt facsarjuk ki. A vajat vízgőz fölött olvasszuk fel, keverjük hozzá a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a felvert tojásokat. Főzzük össze 10-12 perc alatt, majd tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 165 °C-ra. Egy robotgép segítségével keverjük el egy nagyobb tálban a vajat és a cukrokat, majd adjuk hozzá a sót, a citromlevet és citromhéjat. Keverjük el alaposan. Öntsük hozzá a lisztet. Gyúrjuk össze, majd osszuk négyfelé, nyújtsuk ki és béleljük ki vele a kis tortástálakat. Villával szurkáljuk meg a tészta alját, majd tegyük a sütőbe és süssük aranybarnára nagyjából 25 perc alatt, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
Míg sül a tészta, készítsük el a tölteléket: keverjük simára a robotgép segítségével a citromkrémet a mascarponéval. Ha kihűltek a torták, töltsük meg a mascarponéval és bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Szerelem és boldogság – A valóságban ezért meg kell dolgozni
- A szerelem tudományos oldala: Tényleg úgy hat, mint az alkohol?
- Hatalmi játék a párkapcsolatban