Az első, ami sokunknak feltűnt, hogy a legtöbbször a megmaradt kenyér landol a kukában. Sokszor azért, mert már vettünk frisset és így a másnaposra már senki nem fanyalodik. A kalács fele is napokig képes árválkodni a kosárban, és az is előfordul, hogy egyszerűen nem kívánjuk a sajtos kiflit… vagyis: rengeteg kenyeret dobunk a kukába, holott ezerféleképpen hasznosíthatnánk.
Tippek száraz kenyér hasznosítására:
A legegyszerűbb: zsemlemorzsa
Ha már tényleg kőkeményre száradt a kenyér, akkor a legegyszerűbb, ha zsemlemorzsát készítünk belőle. Ehhez csak egy késes robotgépre lesz szükség. Bármilyen kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát, összekeverhetünk fehér, barna vagy rozskenyeret is. A késes robotgépbe tördeljük bele kisebb darabokban a megszáradt kenyeret és így őröljük finom állagúvá. Nem kell teljesen porszerűnek lennie, a durva zsemlemorzsa csak ropogósabb lesz. Vigyázat, ha túl nagy darabokat dobunk a gépbe, nem biztos, hogy elbírnak velük a kések. Egy üvegben a zsemlemorzsa jó ideig eláll. A házilag készített panírba burkolt húsok vagy zöldségek külseje sokkal ropogósabb, mint a bolti.
Fóliás melegszendvics
Ha kóvályogna a kenyérkosárban pár darab szikkadt zsemle vagy kifli, amelyeket önmagukban már nem szívesen ennének meg, kukkantsanak be a hűtőbe. Ha akad némi maradék felvágott, sonka vagy kolbászvég, akkor semmi nincs veszve. De egy kis vaj, snidling vagy egy-két tojás is megteszi. vágja félbe a zsemlét vagy a kiflit. Enyhén kenje meg vajjal vagy margarinnal. Helyezze rá a maradék felvágottat, tegyen bele egy kis sajtot, ha van otthon, paprikát, paradicsomot vagy egyszerűen csak vöröshagymát. Csomagolja fóliába és tegye a sütőbe. Süsse 1015 percen keresztül 180 fokon. A fóliából kicsomagolva, forró finomság kerülhet az asztalra vacsoraként.
Krémlevesek tetejére
A krémlevesek már önmagukban gazdaságos levesek. Egyféle zöldség, kevés víz vagy húslevesalaplé kell hozzá, ha diétázunk, sűríthetjük egyszerűen főtt burgonyával, de ha megengedhetjük magunknak a luxust, akkor kevés zsírszegény tejszínnel is sűríthetők a levesek. És a krémlevesekhez remek feltét készülhet száraz kenyérből. Ha a kenyér már fél lábbal a kukában van, vágjuk szeletekre, kenjük meg a tetejét olívaolajjal, szórjunk rá reszelt sajtot és toljuk a sütőbe. olvasszuk rajta 180 fokon szép ropogósra a sajtot és máris kész a levesfeltét.
Hamis francia pirítós
Ha már száraz a kenyér, varázsoljuk ropogóssá egy serpenyő segítségével. Kenjük meg belül vajjal vagy margarinnal, helyezzünk rá egy vékony szelet sonkát és sajtot vagy bármilyen felvágottat, de elkészíthetjük simán vajjal és sajttal vagy olívaolajjal és fokhagymával. Borítsuk össze a két kenyeret, majd a külsejét is kenjük meg vajjal vagy margarinnal. Forrósítsunk fel egy serpenyőt mindenféle zsiradék nélkül. Amikor már forró, tegyük bele a kenyeret és süssük barnára, ropogósra mindkét oldalát. Egy lapát segítségével sütés közben kicsit nyomkodjuk le, így biztosan nem fog szétesni a kenyér a forgatás során.