Egyik lapszámunkban foglalkoztunk azzal a ténnyel, miszerint évente háztartásonként kb. 40 kilogramm ételt dobunk a kukába. Ez az adat igencsak megdöbbentő, nem véletlenül kezdtük el boncolgatni, hogyan is spórolhatnánk a konyhában vagy az egész háztartásban. Olvasóinktól is számos trükk javaslata érkezett, és persze mi is, a szerkesztőség tagjai is szétnéztünk a saját konyhánkban, és elkezdtünk vadul ötletelni.

Mi mindenre jó a száraz kenyér?

Az első, ami sokunknak feltűnt, hogy a legtöbbször a megmaradt kenyér landol a kukában. Sokszor azért, mert már vettünk frisset és így a másnaposra már senki nem fanyalodik. A kalács fele is napokig képes árválkodni a kosárban, és az is előfordul, hogy egyszerűen nem kívánjuk a sajtos kiflit… vagyis: rengeteg kenyeret dobunk a kukába, holott ezerféleképpen hasznosíthatnánk.

Tippek száraz kenyér hasznosítására:

A legegyszerűbb:  zsemlemorzsa

Ha már tényleg kőkeményre száradt a kenyér, akkor a legegyszerűbb, ha zsemlemorzsát készítünk belőle. Ehhez csak egy késes robotgépre lesz szükség. Bármilyen kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát, összekeverhetünk fehér, barna vagy rozskenyeret is. A késes robotgépbe tördeljük bele kisebb darabokban a megszáradt kenyeret és így őröljük finom állagúvá. Nem kell teljesen porszerűnek lennie, a durva zsemlemorzsa csak ropogósabb lesz. Vigyázat, ha túl nagy darabokat dobunk a gépbe, nem biztos, hogy elbírnak velük a kések. Egy üvegben a zsemlemorzsa jó ideig eláll. A házilag készített panírba burkolt húsok vagy zöldségek külseje sokkal ropogósabb, mint a bolti.

Fóliás  melegszendvics

Ha kóvályogna a kenyérkosárban pár darab szikkadt zsemle vagy kifli, amelyeket önmagukban már nem szívesen ennének meg, kukkantsanak be a hűtőbe. Ha akad némi maradék felvágott, sonka vagy kolbászvég, akkor semmi nincs veszve. De egy kis vaj, snidling vagy egy-két tojás is megteszi. vágja félbe a zsemlét vagy a kiflit. Enyhén kenje meg vajjal vagy margarinnal. Helyezze rá a maradék felvágottat, tegyen bele egy kis sajtot, ha van otthon, paprikát, paradicsomot vagy egyszerűen csak vöröshagymát. Csomagolja fóliába és tegye a sütőbe. Süsse 1015 percen keresztül 180 fokon. A fóliából kicsomagolva, forró finomság kerülhet az asztalra vacsoraként.

Krémlevesek  tetejére

A krémlevesek már önmagukban gazdaságos levesek. Egyféle zöldség, kevés víz vagy húslevesalaplé kell hozzá, ha diétázunk, sűríthetjük egyszerűen főtt burgonyával, de ha megengedhetjük magunknak a luxust, akkor kevés zsírszegény tejszínnel is sűríthetők a levesek. És a krémlevesekhez remek feltét készülhet száraz kenyérből. Ha a kenyér már fél lábbal a kukában van, vágjuk szeletekre, kenjük meg a tetejét olívaolajjal, szórjunk rá reszelt sajtot és toljuk a sütőbe. olvasszuk rajta 180 fokon szép ropogósra a sajtot és máris kész a levesfeltét.

Hamis francia  pirítós

Ha már száraz a kenyér, varázsoljuk ropogóssá egy serpenyő segítségével. Kenjük meg belül vajjal vagy margarinnal, helyezzünk rá egy vékony szelet sonkát és sajtot vagy bármilyen felvágottat, de elkészíthetjük simán vajjal és sajttal vagy olívaolajjal és fokhagymával. Borítsuk össze a két kenyeret, majd a külsejét is kenjük meg vajjal vagy margarinnal. Forrósítsunk fel egy serpenyőt mindenféle zsiradék nélkül. Amikor már forró, tegyük bele a kenyeret és süssük barnára, ropogósra mindkét oldalát. Egy lapát segítségével sütés közben kicsit nyomkodjuk le, így biztosan nem fog szétesni a kenyér a forgatás során.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink