Decemberben mindenki magasabb fordulatszámra kapcsol. Év végi hajrá a munkahelyen, ajándékvásárlás, iskolai szünet, családi ebédek és vacsorák – rengeteg a teendő. Ha nem osztjuk be ügyesen az időnket, akkor csak a munka marad, és értékes órákat pazarolunk el.

Ossza be az idejét!

Anélkül, hogy komoly filozofálásba kezdenénk arról, hogy mi is az idő, lássunk egy egyszerű példát. Az első randikon a rózsaszín ködben egy óra nem tűnik többnek pár percnél. Aztán pár év múlva, amikor a totyogó másfél évessel sétálgatunk, és megszemlél minden kavicsot, egy óra örökkévalóságnak tűnik. Az időt tehát többféleképpen is érzékelhetjük – ezért is érdemes megfontolni, hogyan tehetjük hatékonyabbá a napjainkat. Különösen igaz ez a decemberre.

Átgondolt, jó szervezéssel azonban juthat idő mindenre. Figyeljük meg, mi melyiket mondogatjuk gyakran, melyik vált önmagát beteljesítő jóslattá. A kérdés az, hogyan tudunk ezen változtatni. Egy módon, ha abbahagyjuk ezek mantrázgatását, és olyanokat kezdünk el mondogatni, hogy: Minden belefér az időmbe. Képes vagyok mindent időben elintézni – és így tovább. Vagy azt: A karácsony az együttlétről szól, nem az evésről. Nem az ajándékok adják meg a karácsony hangulatát. Menni fog?

Készítsünk idősajtot!

Az idősajt egy kördiagram, F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus találmánya, amelyben napi tevékenységeinknek kihasítunk egy-egy szeletet. Írjuk össze, mivel mennyi időt töltünk egy nap. Ábrázoljuk a kördiagramon. Majd nézzük meg, mi lenne az ideális, mikor éreznénk jól magunkat. A második diagramban jelenjen meg a saját idő és az intim idő is, amit a párunkkal töltünk. Folyamatosan figyeljük, hol csúszunk el, hol nyerünk, és alkossuk meg újra a sajtunkat. Ha az egész decembert alárendeljük a karácsonyi őrületnek, az könnyen kiégéshez, vagy ami sokkal gyakoribb, lebetegedéshez vezet. A kevesebb mindig több, ez még a karácsony megünneplése esetén is igaz.

Táblázzuk be magunkat!

Nemcsak a gyerekek életének ad keretet az iskolai órarend, a felnőtteknek is nagy segítség lehet. Osszunk be minden teendőt, beleértve a pihenésre, szórakozásra, közösségi médiára, lazulásra, semmittevésre szánt időt is. Nem kell túl feszesre szabni a határidőket, de igyekezzünk betartani. Dobjuk ki azt, ami felesleges amikor összeírjuk a napi vagy akár heti programjainkat, hamar szembesülhetünk azzal, hogy lesznek feleslegesen eltöltött félórák. Állítsunk fel két oszlopot, az egyik legyen a szükséges, a másik a felesleges teendők. Karácsonyi ajándékok böngészésével, álomnyaralás-tervezgetéssel felesleges mindennap foglalkozni. Hozzuk meg gyorsan a döntéseket. még ha örömöt okoz is ez a fajta álmodozás, semmi haszna, ha közben meg sokkal fontosabb dolgoktól veszi el az időt.

Csökkentsük a kizökkenéseket

Ha belekezdtünk a munkába, ne veszítsük el a lendületet apró kizökkenésekkel. Kérjük meg a csacsogó kollégát, hogy tolja át a bringát egy másik szobába, ha lendületben vagyunk, ne álljunk fel ebédelni csak azért, mert a többiek már mennek. Egy óra múlva is mehetünk enni, azzal a jó érzéssel, hogy nagyot haladtunk.

Többet egyszerre

Nem minden ember alkalmas a multitasking üzemmódra, de mi nők azért elég ügyesek vagyunk ebben. Bedobjuk a mosást, amíg kifő a tészta, ránézünk a gyerek házi feladatára, menet közben összekapkodjuk a szanaszéjjel pakolt ruhákat. Kimerítő és frusztráló ez időnként, ha tudatosítjuk magunkban, hogy háromnegyed óra eszeveszett pörgéssel nyerünk magunknak egy órát láblógatásra, akkor nem kérdés, hogy megéri-e. Vonjuk be a családot a karácsonyi teendőkbe is. Süteményt kivételesen rendelhetünk a cukrászdából, és az sem dráma, ha egyféle ételt teszünk az asztalra. Vagy egy huszárvágással fizessünk be egy hotelbe, és töltsük fürdőköpenyben az ünnepeket. Ha nem is lesz olcsó, garantáltan örök emlék marad.

Ezek is érdekelhetnek

Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.

Ajánlataink