Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, ha az egészséges étkezésről és a környezettudatosságról van szó, gyakran belecsúszunk a pazarlás hibájába. Tény, hogy egyre több élelmiszer kerül a kukába világszerte, és igaz ez nem csak a háztartásokra, de az éttermekre, élelmiszerboltokra is. Egészen pontosan az emberiség évente 1,3 milliárd tonna ételt pazarol el. Ha csak 25 százalékkal kevesebb élelmiszert dobnánk ki világszerte, azzal megetethetnénk 870 millió éhező embert…

Pazarlásból: jeles Spórolásból: elégtelen

Egyik nap még büszkén vizsgáljuk a hűtőt, jól bevásároltunk egész hétre előre, minden a terv szerint halad, pár nappal később pedig már az orrunkat befogva dobáljuk ki a megromlott ételeket, alapanyagokat a frigóból. Gond ez akkor is – és talán különösen akkor –, ha tudatosan, változatosan szeretnénk étkezni.

Alaposan bevásárolunk az egészséges alapanyagokból, de valahogy mégsem fogy el mindig az összes saláta, megpenészedik a gyümölcs a kamrában…  (A legnagyobb mértékben a gyümölcsöket, zöldségeket pazaroljuk.) Nem könnyű megtalálni a megoldást, napi nagybevásárlásra, mindennapos főzésre nincs mindig idő, arról nem is beszélve, hogy a kisebb kiszerelésben árult élelmiszerek drágák.

Ismerős a helyzet? Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével sikerülhet elkerülni a pazarlást, de az egészséges házi kosztról sem kell lemondania.

Főzzön pörköltet!

Ha tele van a hűtő megmaradt zöldségekkel, amelyekre már a kuka vár, főzzön egy jó pörköltet vagy ragut. Hideg időben különösen jó megoldás, csak hús kell hozzá – talán abból is akad még maradék a hűtőben. De ha nincs, jöhet a kiadós zöldségleves, abba aztán tényleg minden maradékot beledobálhat.

Vezessen naplót!

Ha az étkezéseiről naplót vezet a fogyás érdekében, itt az ideje, hogy számon tartsa a kidobott ételeket is. Ezek a jegyzetek segítenek majd rávilágítani, mi az, amit a legtöbbször dob ki, és ez talán segítséget nyújt majd, hogy legközelebb okosabban vásároljon, vagy hamarabb használja fel a gyorsan megromló élelmiszereket.

Zöldségből is finom a desszert!

Ha már nem tud több nyers zöldséget magába tömni, viszont kidobni sem akarja a maradékot, süssön belőlük desszertet. Ha van otthon cukkini vagy édeskrumpli, készítsen diétás rágcsát: vágja vékony szeletekre, süsse meg sütőben, az esti tévézéshez egészséges harapnivalót gyárthat így. A sárgarépából pedig remek tortát készíthet.

Jöhet a juice!

Maradt még néhány zöldség a zacskó alján? Szuper! Készítsen belőlük smoothie-t vagy zöldséglevet.

Tervezzen!

Nem csak a fogyás miatt érdemes előre megterveznie a heti menüt, de a pazarlás elkerülése végett is. Mielőtt nekilátna kitalálni, mit eszik a család a következő napokban, vegye sorra, mi maradt a hűtőben. Vásárlás előtt a maradékokat számolja fel, vagy tervezzen olyan menüt, amelyben helye lesz a hűtő könnyen romlandó tartalmának. Így azt is elkerülheti, hogy még egyszer megvegyen valamit, ami már van otthon, csak éppen nem vette észre. Nem árt, ha rendet tesz a frigóban és a mélyhűtőben, így biztos nem veszít szem elől semmit. Ha ezzel megvan, tervezze meg alaposan a menüt hozzávalóról hozzávalóra.

Tárolja helyesen az élelmiszereket!

Sokszor előfordul, hogy a rossz tárolási módszer miatt romlanak meg hamarabb a hozzávalók. A krumpli például akkor van a legjobb helyen, ha egy papírzacskóban tárolja valamilyen hűvös, jól szellőző helyen, például a kamrában. A paradicsomot sem kell feltétlenül hűtőben tárolni, de érdemes olyan helyre pakolni, ahol nem éri közvetlen napfény, ahogyan a hagymát is. Ha az avokádó érését gyorsítaná, hagyhatja az asztalon is, a kosárban, ha viszont csak a következő héten akar krémet készíteni belőle, tegye hűtőbe, hogy lassítsa az érési folyamatot.

Rakjon rendet a kamrában!

Viszonylag gyakran, akár hetente pakolásszon kicsit a kamrában: azokat az élelmiszereket, amelyek hamarosan „lejárnak”, helyezze kicsit előrébb a polcon, hogy biztosan azokhoz nyúljon főzéskor. Érdemes fejben tartani a lejárati dátumokat, és ezek szerint tervezni a menüt, akár hét közben is variálva a korábbi tervet.

Ezek is érdekelhetnek

Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.

Ajánlataink