Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, ha az egészséges étkezésről és a környezettudatosságról van szó, gyakran belecsúszunk a pazarlás hibájába. Tény, hogy egyre több élelmiszer kerül a kukába világszerte, és igaz ez nem csak a háztartásokra, de az éttermekre, élelmiszerboltokra is. Egészen pontosan az emberiség évente 1,3 milliárd tonna ételt pazarol el. Ha csak 25 százalékkal kevesebb élelmiszert dobnánk ki világszerte, azzal megetethetnénk 870 millió éhező embert…

Pazarlásból: jeles Spórolásból: elégtelen

Egyik nap még büszkén vizsgáljuk a hűtőt, jól bevásároltunk egész hétre előre, minden a terv szerint halad, pár nappal később pedig már az orrunkat befogva dobáljuk ki a megromlott ételeket, alapanyagokat a frigóból. Gond ez akkor is – és talán különösen akkor –, ha tudatosan, változatosan szeretnénk étkezni.

Alaposan bevásárolunk az egészséges alapanyagokból, de valahogy mégsem fogy el mindig az összes saláta, megpenészedik a gyümölcs a kamrában…  (A legnagyobb mértékben a gyümölcsöket, zöldségeket pazaroljuk.) Nem könnyű megtalálni a megoldást, napi nagybevásárlásra, mindennapos főzésre nincs mindig idő, arról nem is beszélve, hogy a kisebb kiszerelésben árult élelmiszerek drágák.

Ismerős a helyzet? Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével sikerülhet elkerülni a pazarlást, de az egészséges házi kosztról sem kell lemondania.

Főzzön pörköltet!

Ha tele van a hűtő megmaradt zöldségekkel, amelyekre már a kuka vár, főzzön egy jó pörköltet vagy ragut. Hideg időben különösen jó megoldás, csak hús kell hozzá – talán abból is akad még maradék a hűtőben. De ha nincs, jöhet a kiadós zöldségleves, abba aztán tényleg minden maradékot beledobálhat.

Vezessen naplót!

Ha az étkezéseiről naplót vezet a fogyás érdekében, itt az ideje, hogy számon tartsa a kidobott ételeket is. Ezek a jegyzetek segítenek majd rávilágítani, mi az, amit a legtöbbször dob ki, és ez talán segítséget nyújt majd, hogy legközelebb okosabban vásároljon, vagy hamarabb használja fel a gyorsan megromló élelmiszereket.

Zöldségből is finom a desszert!

Ha már nem tud több nyers zöldséget magába tömni, viszont kidobni sem akarja a maradékot, süssön belőlük desszertet. Ha van otthon cukkini vagy édeskrumpli, készítsen diétás rágcsát: vágja vékony szeletekre, süsse meg sütőben, az esti tévézéshez egészséges harapnivalót gyárthat így. A sárgarépából pedig remek tortát készíthet.

Jöhet a juice!

Maradt még néhány zöldség a zacskó alján? Szuper! Készítsen belőlük smoothie-t vagy zöldséglevet.

Tervezzen!

Nem csak a fogyás miatt érdemes előre megterveznie a heti menüt, de a pazarlás elkerülése végett is. Mielőtt nekilátna kitalálni, mit eszik a család a következő napokban, vegye sorra, mi maradt a hűtőben. Vásárlás előtt a maradékokat számolja fel, vagy tervezzen olyan menüt, amelyben helye lesz a hűtő könnyen romlandó tartalmának. Így azt is elkerülheti, hogy még egyszer megvegyen valamit, ami már van otthon, csak éppen nem vette észre. Nem árt, ha rendet tesz a frigóban és a mélyhűtőben, így biztos nem veszít szem elől semmit. Ha ezzel megvan, tervezze meg alaposan a menüt hozzávalóról hozzávalóra.

Tárolja helyesen az élelmiszereket!

Sokszor előfordul, hogy a rossz tárolási módszer miatt romlanak meg hamarabb a hozzávalók. A krumpli például akkor van a legjobb helyen, ha egy papírzacskóban tárolja valamilyen hűvös, jól szellőző helyen, például a kamrában. A paradicsomot sem kell feltétlenül hűtőben tárolni, de érdemes olyan helyre pakolni, ahol nem éri közvetlen napfény, ahogyan a hagymát is. Ha az avokádó érését gyorsítaná, hagyhatja az asztalon is, a kosárban, ha viszont csak a következő héten akar krémet készíteni belőle, tegye hűtőbe, hogy lassítsa az érési folyamatot.

Rakjon rendet a kamrában!

Viszonylag gyakran, akár hetente pakolásszon kicsit a kamrában: azokat az élelmiszereket, amelyek hamarosan „lejárnak”, helyezze kicsit előrébb a polcon, hogy biztosan azokhoz nyúljon főzéskor. Érdemes fejben tartani a lejárati dátumokat, és ezek szerint tervezni a menüt, akár hét közben is variálva a korábbi tervet.

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.
Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.

Ajánlataink