Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, ha az egészséges étkezésről és a környezettudatosságról van szó, gyakran belecsúszunk a pazarlás hibájába. Tény, hogy egyre több élelmiszer kerül a kukába világszerte, és igaz ez nem csak a háztartásokra, de az éttermekre, élelmiszerboltokra is. Egészen pontosan az emberiség évente 1,3 milliárd tonna ételt pazarol el. Ha csak 25 százalékkal kevesebb élelmiszert dobnánk ki világszerte, azzal megetethetnénk 870 millió éhező embert…

Pazarlásból: jeles Spórolásból: elégtelen

Egyik nap még büszkén vizsgáljuk a hűtőt, jól bevásároltunk egész hétre előre, minden a terv szerint halad, pár nappal később pedig már az orrunkat befogva dobáljuk ki a megromlott ételeket, alapanyagokat a frigóból. Gond ez akkor is – és talán különösen akkor –, ha tudatosan, változatosan szeretnénk étkezni.

Alaposan bevásárolunk az egészséges alapanyagokból, de valahogy mégsem fogy el mindig az összes saláta, megpenészedik a gyümölcs a kamrában…  (A legnagyobb mértékben a gyümölcsöket, zöldségeket pazaroljuk.) Nem könnyű megtalálni a megoldást, napi nagybevásárlásra, mindennapos főzésre nincs mindig idő, arról nem is beszélve, hogy a kisebb kiszerelésben árult élelmiszerek drágák.

Ismerős a helyzet? Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével sikerülhet elkerülni a pazarlást, de az egészséges házi kosztról sem kell lemondania.

Főzzön pörköltet!

Ha tele van a hűtő megmaradt zöldségekkel, amelyekre már a kuka vár, főzzön egy jó pörköltet vagy ragut. Hideg időben különösen jó megoldás, csak hús kell hozzá – talán abból is akad még maradék a hűtőben. De ha nincs, jöhet a kiadós zöldségleves, abba aztán tényleg minden maradékot beledobálhat.

Vezessen naplót!

Ha az étkezéseiről naplót vezet a fogyás érdekében, itt az ideje, hogy számon tartsa a kidobott ételeket is. Ezek a jegyzetek segítenek majd rávilágítani, mi az, amit a legtöbbször dob ki, és ez talán segítséget nyújt majd, hogy legközelebb okosabban vásároljon, vagy hamarabb használja fel a gyorsan megromló élelmiszereket.

Zöldségből is finom a desszert!

Ha már nem tud több nyers zöldséget magába tömni, viszont kidobni sem akarja a maradékot, süssön belőlük desszertet. Ha van otthon cukkini vagy édeskrumpli, készítsen diétás rágcsát: vágja vékony szeletekre, süsse meg sütőben, az esti tévézéshez egészséges harapnivalót gyárthat így. A sárgarépából pedig remek tortát készíthet.

Jöhet a juice!

Maradt még néhány zöldség a zacskó alján? Szuper! Készítsen belőlük smoothie-t vagy zöldséglevet.

Tervezzen!

Nem csak a fogyás miatt érdemes előre megterveznie a heti menüt, de a pazarlás elkerülése végett is. Mielőtt nekilátna kitalálni, mit eszik a család a következő napokban, vegye sorra, mi maradt a hűtőben. Vásárlás előtt a maradékokat számolja fel, vagy tervezzen olyan menüt, amelyben helye lesz a hűtő könnyen romlandó tartalmának. Így azt is elkerülheti, hogy még egyszer megvegyen valamit, ami már van otthon, csak éppen nem vette észre. Nem árt, ha rendet tesz a frigóban és a mélyhűtőben, így biztos nem veszít szem elől semmit. Ha ezzel megvan, tervezze meg alaposan a menüt hozzávalóról hozzávalóra.

Tárolja helyesen az élelmiszereket!

Sokszor előfordul, hogy a rossz tárolási módszer miatt romlanak meg hamarabb a hozzávalók. A krumpli például akkor van a legjobb helyen, ha egy papírzacskóban tárolja valamilyen hűvös, jól szellőző helyen, például a kamrában. A paradicsomot sem kell feltétlenül hűtőben tárolni, de érdemes olyan helyre pakolni, ahol nem éri közvetlen napfény, ahogyan a hagymát is. Ha az avokádó érését gyorsítaná, hagyhatja az asztalon is, a kosárban, ha viszont csak a következő héten akar krémet készíteni belőle, tegye hűtőbe, hogy lassítsa az érési folyamatot.

Rakjon rendet a kamrában!

Viszonylag gyakran, akár hetente pakolásszon kicsit a kamrában: azokat az élelmiszereket, amelyek hamarosan „lejárnak”, helyezze kicsit előrébb a polcon, hogy biztosan azokhoz nyúljon főzéskor. Érdemes fejben tartani a lejárati dátumokat, és ezek szerint tervezni a menüt, akár hét közben is variálva a korábbi tervet.

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.