Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, ha az egészséges étkezésről és a környezettudatosságról van szó, gyakran belecsúszunk a pazarlás hibájába. Tény, hogy egyre több élelmiszer kerül a kukába világszerte, és igaz ez nem csak a háztartásokra, de az éttermekre, élelmiszerboltokra is. Egészen pontosan az emberiség évente 1,3 milliárd tonna ételt pazarol el. Ha csak 25 százalékkal kevesebb élelmiszert dobnánk ki világszerte, azzal megetethetnénk 870 millió éhező embert…

Pazarlásból: jeles Spórolásból: elégtelen

Egyik nap még büszkén vizsgáljuk a hűtőt, jól bevásároltunk egész hétre előre, minden a terv szerint halad, pár nappal később pedig már az orrunkat befogva dobáljuk ki a megromlott ételeket, alapanyagokat a frigóból. Gond ez akkor is – és talán különösen akkor –, ha tudatosan, változatosan szeretnénk étkezni.

Alaposan bevásárolunk az egészséges alapanyagokból, de valahogy mégsem fogy el mindig az összes saláta, megpenészedik a gyümölcs a kamrában…  (A legnagyobb mértékben a gyümölcsöket, zöldségeket pazaroljuk.) Nem könnyű megtalálni a megoldást, napi nagybevásárlásra, mindennapos főzésre nincs mindig idő, arról nem is beszélve, hogy a kisebb kiszerelésben árult élelmiszerek drágák.

Ismerős a helyzet? Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével sikerülhet elkerülni a pazarlást, de az egészséges házi kosztról sem kell lemondania.

Főzzön pörköltet!

Ha tele van a hűtő megmaradt zöldségekkel, amelyekre már a kuka vár, főzzön egy jó pörköltet vagy ragut. Hideg időben különösen jó megoldás, csak hús kell hozzá – talán abból is akad még maradék a hűtőben. De ha nincs, jöhet a kiadós zöldségleves, abba aztán tényleg minden maradékot beledobálhat.

Vezessen naplót!

Ha az étkezéseiről naplót vezet a fogyás érdekében, itt az ideje, hogy számon tartsa a kidobott ételeket is. Ezek a jegyzetek segítenek majd rávilágítani, mi az, amit a legtöbbször dob ki, és ez talán segítséget nyújt majd, hogy legközelebb okosabban vásároljon, vagy hamarabb használja fel a gyorsan megromló élelmiszereket.

Zöldségből is finom a desszert!

Ha már nem tud több nyers zöldséget magába tömni, viszont kidobni sem akarja a maradékot, süssön belőlük desszertet. Ha van otthon cukkini vagy édeskrumpli, készítsen diétás rágcsát: vágja vékony szeletekre, süsse meg sütőben, az esti tévézéshez egészséges harapnivalót gyárthat így. A sárgarépából pedig remek tortát készíthet.

Jöhet a juice!

Maradt még néhány zöldség a zacskó alján? Szuper! Készítsen belőlük smoothie-t vagy zöldséglevet.

Tervezzen!

Nem csak a fogyás miatt érdemes előre megterveznie a heti menüt, de a pazarlás elkerülése végett is. Mielőtt nekilátna kitalálni, mit eszik a család a következő napokban, vegye sorra, mi maradt a hűtőben. Vásárlás előtt a maradékokat számolja fel, vagy tervezzen olyan menüt, amelyben helye lesz a hűtő könnyen romlandó tartalmának. Így azt is elkerülheti, hogy még egyszer megvegyen valamit, ami már van otthon, csak éppen nem vette észre. Nem árt, ha rendet tesz a frigóban és a mélyhűtőben, így biztos nem veszít szem elől semmit. Ha ezzel megvan, tervezze meg alaposan a menüt hozzávalóról hozzávalóra.

Tárolja helyesen az élelmiszereket!

Sokszor előfordul, hogy a rossz tárolási módszer miatt romlanak meg hamarabb a hozzávalók. A krumpli például akkor van a legjobb helyen, ha egy papírzacskóban tárolja valamilyen hűvös, jól szellőző helyen, például a kamrában. A paradicsomot sem kell feltétlenül hűtőben tárolni, de érdemes olyan helyre pakolni, ahol nem éri közvetlen napfény, ahogyan a hagymát is. Ha az avokádó érését gyorsítaná, hagyhatja az asztalon is, a kosárban, ha viszont csak a következő héten akar krémet készíteni belőle, tegye hűtőbe, hogy lassítsa az érési folyamatot.

Rakjon rendet a kamrában!

Viszonylag gyakran, akár hetente pakolásszon kicsit a kamrában: azokat az élelmiszereket, amelyek hamarosan „lejárnak”, helyezze kicsit előrébb a polcon, hogy biztosan azokhoz nyúljon főzéskor. Érdemes fejben tartani a lejárati dátumokat, és ezek szerint tervezni a menüt, akár hét közben is variálva a korábbi tervet.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.