Mindannyian átéltünk olyan helyzeteket, amikor szívből hoztunk meg egy döntést, nem agyonmatekozva. Vagy amikor szívből, minden érdek nélkül nyújtottunk segítséget. Örömteli érzések voltak ezek, ugye? Vajon mennyire lehet szívből élni? Vagy tényleg minden fejben dől el?

Szívből élni

Nyelvünkben sok szólás kapcsolódik a szívhez, kezdve a szívhez szóló, szívmelengető szavaktól, de hallgathatunk a szívünkre, sőt naponta használjuk a nagy kő esett le a szívéről fordulatot is vagy épp a kőszívű jelzőt. A szív a leggyakrabban használt szimbólum, minden kultúra az érzelmek és a lélek lakhelyeként tartja számon.

A kaliforniai Heartmath Institute újfajta kutatásokat végzett az érzelmek fiziológiájának, valamint a szív és az agy kölcsönhatásainak terén. Azt vizsgálták, miként gyakorolnak hatalmat az érzelmek az emberi test fölött. A kutatók arra jutottak, hogy a szív és az agy összeköttetésben áll egymással, és valójában a szív jelzi az agynak, milyen vegyületeket vagy hormonokat termeljen a testben. Vagyis a szív osztja szét az információkat.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a szív mágneses mezeje 5000-szer erősebb, mint az agyé. Szóval úgy tűnik, izgalmas dolgok történhetnek a szív tájékán, lehet, hogy érdemes figyelni rá. Azt, hogy élj szívből, legtöbbször a reklámokból halljuk, bár a gyártók szerint szívből élni azt jelenti, hogy pont azt az üdítőt, parfümöt, tampont vesszük meg, amit ők szeretnének ránk sózni. De vajon mit is jelent szívből élni?

Együttérzés

Legelőször is magammal. Furcsán hangzik? Pedig a környezetünk, családunk, munkatársaink elfogadásának az alapja, hogy elfogadjuk magunkat. Csak az tud szeretettel viszonyulni másokhoz, akiben van szeretet önmaga iránt. sok okot lehet ám találni, amiért szerethetjük magunkat, legyenek ezek apróságok vagy nagy teljesítmények. De ok nélkül is lehet, azt kellene megérteni, hogy semmi indok nincsen arra, hogy ne ezt tegyük. Aki nem képes szeretni magát, az olyan helyzeteket teremt az életében, amivel tovább rombolhatja az önértékelését, pusztító kapcsolatban él, túlzott evésbe, ivásba vagy egyéb függőségekbe menekül.

Az önszeretet nem összekeverendő az önzőséggel, ez utóbbi inkább a megélt hiányok kompenzálása, az önző ember begyűjti és kipréseli mindazt, amit esetleg gyerekkorában nem kapott meg a családtól. Na, de hogyan szeressem magam, teszik fel sokszor a kérdést. Úgy, hogy egyszerűen eldöntöd, mert ez jár. Alapbeállítás, szériafelszerelés, hogy úgy mondjam. Csak egyszer valakinek elhitte, hogy nem szeretetre méltó, és azóta ezt a programot futtatja. bármikor változtathat ezen, sokkal kellemesebb lesz így élni.

Együttérzés másokkal

Ez valahol ott kezdődik, hogy értékeljük a közösségeket, az egész kicsitől a tágabb csoportokig. Teszünk is a közösségért, ha úgy adódik. A másik emberben nem a hibát keressük, nem bíráljuk az életmódját azért, mert nem hasonlít a miénkhez. Akkor segítünk, ha kérik. Elfogadjuk, hogy mindenkinek megvan a maga öröme és gondja, nem irigyeljük azt, aki előrébb tart. Képesek vagyunk ítélet és előítélet nélkül meglátni az emberek sokszínűségét, azt, hogy mindenkinek ugyanolyan jogok járnak. Az együttérzés nem jelenti azt, hogy teljesen beleolvadunk s átvesszük a másik gondjait. minden felnőttnek magának kell meghoznia a döntéseket az egészsége, a kapcsolata, a munkája ügyében.

Együttérzés a természettel

Aki szívből él, az tudja, hogy a gondoskodásnak a természet és a bolygónk iránt is meg kell jelenni. mindannyiunk közös érdeke, hogy megőrizzük a levegő, a vizek és a természet tisztaságát. Az erőforrások ésszerű használatával, környezettudatos háztartással sokat tehetünk azért, hogy az unokáink számára is élhető legyen ez a bolygó. A szívből élők közeli kapcsolatban vannak a természettel, szívesen töltekeznek, kirándulnak, kifejezetten jól érzik magukat a természetben, esetleg maguk is örömmel, nem kényszerből kertészkednek.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink