Mennyit igyon a gyerek? Mit ehet a strandon? Hogyan csomagoljunk ételt a gyerkőcnek? Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke pár hasznos tippel segít a szülőknek, hogy a vakáció tényleg gondtalan legyen!
Ne maradjon ki a reggeli!
Bár a szünetben, a vakáció alatt nem kell annyira korán kelni, mint az iskolaévben, kerüljük el, hogy a gyerek átaludja a reggeli idejét, amivel így az egész napi étkezési ritmus megborul. Fontos, hogy a vakáció alatt is próbáljuk betartatni vele a napi ötszöri (három nagyobb és két kisebb) étkezést.
Ne csak hideget egyen egész nyáron!
Nyáron sem maradhatnak ki az étrendből a főtt ételt tartalmazó étkezések. Ha hétköznap nehézkesen oldható meg a főzés, érdemes hétvégén annyival többet készíteni, hogy egy-két adagot le lehessen fagyasztani belőle, amit a kisebbek is meg tudnak melegíteni maguknak. Ezzel nem csak változatossá tehető az étrend, de azt is könnyebben tudjuk kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik a gyerek napközben.
A nagy melegben fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra! Ne csak igyunk, együnk is folyadékot!
A változatosság segít, hogy elegendő mennyiségű legyen a folyadékbevitel. Érdemes tudni, hogy nem csak a folyadékok, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős! A legtöbb zöldség és gyümölcs 80–95 százalék víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a folyadékpótlásban, mint a levesek. Magas a víztartalma egyebek között a dinnyének, uborkának, szőlőnek, baracknak, almának, körtének, paradicsomnak.
A fehérjében gazdag nyersanyagoknál a tojásból készült ételek mellett a halak és a tenger gyümölcsei 65–80 százalék víztartalmúak. A nagy melegben jólesnek az olyan desszertek, mint a joghurt (75–85 százalék víztartalommal) vagy a fagylalt, jégkrém, amelyeknek szintén legalább 60 százaléka víz. Az utóbbiaknál azonban ne felejtsük el, hogy a kalóriatartalmuk is jelentős!
Hogyan csomagoljunk egynapi hideg élelmet, ha utazik vagy táborba megy?
Készítsük teljes kiőrlésű kenyérből, péksüteményből a szendvicseket. A felvágottak, sajtok mellett a változatosan elkészíthető túrókrémek, zöldségpástétomok is beépíthetők. Figyeljünk azonban a romlandóságra! Kipróbálhatunk más szendvicsvariációkat is. Tortillalapot vagy pitát töltsünk meg ízletes feltéttel és ropogós zöldségekkel. Nem csak a tartalom, de a forma is lehet változatos, készítsünk „szendvicsnyársat”: fűzzünk fel egy pálcikára falatnyi darabokra szeletelt kenyeret például koktélparadicsommal, mini mozzarellagolyókkal váltogatva, és ugyanez a gyümölcsöknél is jól működik.
Mit együnk a strandon?
A nyaralás, a vakáció során a parton is megoldható az okos választás, például egy gyros sok zöldséggel vagy a főtt kukorica nem rossz döntés. A magas zsírtartalmú fogások, a lángos, a rántott hal, a sült krumpli után viszont érdemes figyelni arra, hogy lemozogjuk az elfogyasztott kalóriákat vagy válasszunk ezekből kisebb adagot.
Ne engedjük meg, hogy egész nap a szobában üljön!
A szünidő azért van, hogy a gyerek pihenjen és töltekezzen, de ez nem azt jelenti, hogy egész nap a szobájában ül és számítógépezik. Figyeljünk, hogy elég időt töltsön a szabadban és mozogjon is, persze nem a legforróbb déli órákban.
A nagy melegben fokozottan figyeljünk az ételek tárolására!
Könnyebben romlik az étel a nagy melegben, ezért gondoskodjunk a megfelelő tárolásról, hűtésről. Érdemes beszerezni egy minihűtőtáskát, amibe az egész napos programokra pakolt szendvics mellé egy-egy darab gyümölcs és innivaló is belefér.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Testmozgás kisokos – Mennyit kellene sportolnunk?
- „Cukorbeteg a gyerekem! Mire kell figyelnünk?” – A dietetikus válaszol
- 5 szuper tipp, hogy rávegyük a gyereket a zöldségevésre