A régi szokásokon nehéz változtatni. Vannak, amelyeken nem is kell, hiszen hasznosak – például a fogmosás, a szépségápolási rutin –, de a potenciálisan károsaktól – mint például a körömrágás – bizony jó lenne megszabadulni. Összegyűjtöttünk hat rossz szokást, és segítünk, hogy legyőzze a kényszeres viselkedést.

Viszlát rossz szokások!

1# TÚLKÖLTEKEZÉS

Az emberek hitelkártyája általában limitálva van, de kutatások szerint, ha nem így lenne, a többség akkor sem költene többet, mint az anyagi lehetőségei. De vannak olyanok, akik akkor sem tudnak megálljt parancsolni a vásárlásnak, ha nincs rá fedezetük. Ők a vásárlásfüggők. A modern technika nem tesz jót velük: a netes vásárlás drámaian megemelte a függők számát – mondja Kit Yarrow pszichológus. A szakember szerint soha nem volt még ilyen könnyen elérhető és nagy mennyiségű megvásárolható áru, mint napjainkban. A vásárlás néhány kattintás, és mire észbe kap az illető, már úton is van a megrendelt termék.

MIT TEHET ELLENE?

A különféle alkalmazások törlése a telefonról, a hírlevelekről való leiratkozás ideiglenesen segíthet, mint ahogy az is, ha kitűz magának egy nagyobb célt, amire rendszeresen félretesz egy nagyobb összeget. Kipróbálhatja azt a technikát is, hogy semmit sem vesz meg azonnal, hanem csak 3 napos „türelmi idő” után. Súlyosabb esetben azonban érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a viselkedésterápia jó eséllyel segít megszabadulni ettől a rossz szokástól.

2# ÁLLANDÓ MOBILTELEFON-ELLENŐRZÉS

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az emberek átlagban napi 2617-szer érintik meg az okostelefonjukat – ez évente közel egymillióérintés. Az okostelefon reggeltől estig elérhető közelségben van, azaz egész nap biztosítja az üzenetek áramlását, és felkínálja a gyors és egyszerű információszerzés lehetőségét. Nehéz ellene küzdeni, hiszen szinte mindenkinek van mobilja, és a gyakori használat is elfogadott. Hogy valaki azért használja, mert pótolhatatlannak gondolja magát, vagy mert úgy érzi, kimarad valamiből, esetleg azért, mert nem tud már normális emberi kapcsolatokat kialakítani, és inkább a telefonjához menekül, talán nem is fontos. A lényeg a függőség.

MIT TEHET ELLENE?

Távolítson el minden felesleges alkalmazást – különösen a közösségi médiásakat – a telefonjáról, és ahányszor csak teheti, kapcsolja ki a netet. Az értesítések kikapcsolása is segít, hiszen minden pingelés arra ösztönzi az embert, hogy további információkra vadásszon. Határozzon meg naponta először csak negyedórát, később 30 percet, végül akár órákat is, amikor kikapcsolja a készüléket. És ami a legfontosabb: a mobiltelefonnak semmi keresnivalója a hálószobában!

3# HAJ CSAVARGATÁSA

Pszichológusok szerint a haj csavargatása idegesítő szokás, és nem kóros állapot. A hajcsavarás rituáléja csökkenti a belső feszültséget, segít átvészelni a stresszes pillanatokat, elmélyedni a gondolatokban. Gyerekkorban gyakoribb, de néha felnőttkorban is megmarad. (A haj csavargatása nem egyenlő a haj tépkedésével!)

MIT TEHET ELLENE?

 A megoldás az okoktól függ, de van olyan módszer, amely szinte mindig működik: foglalja le a kezét olyan helyzetekben, amikor a haját csavargatná, például egy stresszlabdával. Sokaknál működik a kéz állandó krémezése is, hiszen a legtöbb nő krémes kézzel nem szeret a hajába túrni.

4# KÖRÖMRÁGÁS

A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem valamilyen belső feszültség, szorongás jele. A szakemberek a kényszercselekvések közé sorolják, mellyel az érintett célja nem más, mint a szorongás megszüntetése. Könnyen kórossá válik, ilyenkor az illető szinte megállás nélkül, egész nap rágja a körmét, újabb és újabb egészségügyi problémát gerjesztve.

MIT TEHET ELLENE?

Érdemes átgondolni, hogy milyen lelki problémák vezetnek a körömrágáshoz. Sokszor a jól átgondolt környezet vagy munkahelyváltás, különböző konfliktusok rendezése segít. Jól jöhet a rendszeres énidő bevezetése, amikor csak önmagára és a jelenére figyel. Emellett kaphatók kifejezetten körömrágás elleni lakkok, ecsetelők, illetve jó megoldás lehet a körmök leragasztása.

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink