Sok zöldség, némi sovány fehérje, egyszerű, „sütőmentes” elkészítési módok: ez a három fogyókúrás ebéd – vagy akár vacsora – tökéletes választás kánikula idejére. Ajánlunk egy szuper levest és két főfogást, amelyek villámgyorsan összedobhatók, és kellemesen eltelítenek.
Tortillatekercs avokádós tonhalkrémmel
Hozzávalók (4 személyre):
140 g tonhal (konzerv)
1 db avokádó
1 db (kb. 110 g) sárgarépa
1-2 szál angol zeller (szálzeller)
1 fej lila hagyma
60 g dijoni mustár
1 ek frissen facsart citromlé
½ tk fokhagymapor
só
őrölt bors
4 db fodros saláta levél
4 db teljes kiőrlésű tortilla
200 g koktélparadicsom
Elkészítése:
1. A tonhalat csepegtessük le, majd tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a meghámozott avokádó feldarabolt húsát, majd villával törjük össze, és jó alaposan dolgozzuk össze, hogy a tonhal-avokádó keverék krémes állagot kapjon.
2. Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, az apró darabokra vágott zellert és lila hagymát, a mustárt, a citromlét, a fokhagymaport, majd sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
2. A tortillalapra helyezzünk 1 levél salátát, majd kanalazzuk a közepére a tonhalas-avokádós krém egy negyedét. Helyezzünk rá félbevágott koktélparadicsomokat, majd tekerjük fel a tortillát. Készítsük el így a maradék három tekercset is.
Elkészítési idő: 20 perc
A diétás kókuszgolyótól a könnyű muffinig – 5 fogyókúrás recept
Pestós-sonkás cukkinitészta
Hozzávalók (2-3 személyre):
2 db közepes méretű cukkini
80 g spenót
40 g friss bazsalikom + a tálaláshoz
60 g fenyőmag vagy dió
25 g reszelt parmezán + a tálaláshoz
2 gerezd fokhagyma
50 ml olívaolaj
2 ek frissen facsart citromlé
só
frissen őrölt bors
200 g koktélparadicsom
2-3 szelet prosciutto vagy serrano sonka
Elkészítése:
1. A megmosott cukkinit zöldséghámozóval vagy zöldségszeletelővel szeleteljük vékonyra, tészta szerű szeletekre. Tegyük egy tálba.
2. A pestóhoz tegyük konyhai aprítóba a spenótot, a bazsalikomot, a fenyőmagot vagy diót, a parmezánt, a fokhagymát, az olívaolajat, a citromlét, majd jól dolgozzuk össze. Ízesítsük sóval, borssal.
3. A sonkát tépkedjük falatnyi darabokra. A pestót öntsük a cukkinihez, szórjuk rá a félbevágott koktélparadicsomokat és a sonkadarabokat. Végül az egészet forgassuk össze.
4. Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal és reszelt parmezánnal, és már tálalható is a fogyókúrás ebéd!
Elkészítési idő: 15 perc
Fogyókúrázol, és chipset kívánsz? Ezt a 3 nassolnivalót próbáld ki!
Hideg joghurtos uborkaleves
Hozzávalók (2 személyre):
1 db kígyóuborka
2 db avokádó
285 g görög joghurt
240 ml víz (vagy zöldségleves alaplé)
1 ek frissen facsart citromlé
½ tk almaecet
1 szál újhagyma
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
1. Az összes hozzávalót tedd a konyha robotgépbe, majd dolgozd krémesre és simára. Szükség szerint ízesítsd utána sóval és borssal.
2. Az elkészült levest tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
Elkészítési idő: 35 perc
DF-tipp:
Habár ez a fogyókúrás ebéd vízzel elkészítve is nagyon finom, leves zöldségalaplével az igazi, de ugye ahhoz be kellene kapcsolni a tűzhelyet – elméletileg. De ha mikróban felforrósított vízben is fel lehet oldani ½ db leveskockát, így a tűzhely kimaradhat.
Diétás fogások 15 perc alatt