Nemcsak az számít, hogy mit eszik, hanem az is, hogy mit mivel eszik! Az egészséges életmódban jártasak azt már tudják, hogy például a sós rágcsálnivalók vagy a szénsavas üdítők bizony gyomorégést, puffadást és görcsöket okozhatnak. De vannak olyan klasszikus ételkombinációk is, amelyek szintén gyomorbántalmakhoz vezetnek. A kellemetlen tüneteken túl ráadásul a rosszul párosított élelmiszerek esetében számolnunk kell az emésztés akadályozásával, az anyagcsere lassulásával, felesleges zsírok és méreganyagok lerakódásával. Így hát, ha arra kerül a sor, hogy párokba rendezze az ételeket a tányérján, alkosson gyomor- és testsúlybarát párocskákat.

3 rossz ételpár – Nem csak puffaszt, hizlal is

Tejtermék és keményítő

Sajnos pont ilyen a sajtos pizza vagy a krémsajtos bagett vagy zsemle. A tejtermékeket elég nehezen emészti meg a szervezet, a feldolgozásuk hosszú ideig tart. Ha ehhez valamilyen keményítő is párosul, mint például rizs, kenyérféleség vagy a keményítőben gazdag burgonya, akkor ez még inkább kitolja a tejtermékek emésztési idejét. Amennyiben a keményítőtartalmú ételek túl sokáig maradnak a gyomorban – márpedig a tejtermékekkel való együtt fogyasztása a keményítő emésztését is akadályozza –, akkor az erjedni kezd. Ez pedig gyomorfájáshoz, puffadáshoz és gázok képződéséhez vezethet.

A MEGOLDÁS?

Ha már tejterméket fogyaszt, ne egyen mellé keményítőt tartalmazó ételt. Válasszon rostban gazdag, kicsit kesernyésebb ízű salátaféleséget, mint a rukkola, az endívia vagy a kelkáposzta. Ezek serkentik az epeműködést és segítenek hatékonyabban, gyorsabban feldolgozni a zsírban gazdag tejterméket.

Gyümölcs és fehérje vagy keményítő

A gyümölcsök egyszerű gyümölcscukrot tartalmaznak, amelyet a szervezet rövid idő alatt és nagyon könnyen feldolgoz. Így a gyümölcscukor alapesetben kevés ideig tartózkodik a gyomorban. Ám ha a gyümölcsöt fehérjével, például sajttal vagy tojással fogyasztjuk, ill. bármilyen keményítővel kombinálva, akár egy kiadós ebéd utáni desszertként, akkor az alapfelállás borulni látszik. A fehérje és a keményítő hatására a szervezet nem képes gyorsan és könnyedén feldolgozni a gyümölcscukrot, így az a rossz párosítás hatására tovább marad a gyomorban, és egy idő után gázokat képez, puffadást okoz. De a legrosszabb, hogy a rossz párosítás miatt a gyomor túl sok savat termel.

A MEGOLDÁS?

A gyümölcsöket minden esetben a legjobb önmagukban enni. Fogyassza őket éhgyomorra, így hasznosulnak a legjobban a gyümölcsökben lévő vitaminok. Ha reggel nem alma vagy körte után vágyakozna, akkor a nap további részében mindig teljen el a gyümölcs és bármely más étel fogyasztása között legalább egy óra, hogy a gyomor egy kicsit megkönnyebbüljön, megtisztuljon és felkészüljön a gyümölcsök emésztésére.

Fehérje és fehérje

Hiába hisszük azt, hogy annál jobb, minél több fehérjét fogyasztunk, hiszen ez laktat, telít és építi az izmokat, azért a proteinhalmokkal is lőhetünk bakot. Ha például csirkét eszünk, mellette kerüljük a hüvelyesek vagy a tejtermékek fogyasztását. A fehérje az az ételtípus, amelynek emésztése a szervezet részéről a legtöbb energiát igényli. Ha tehát a fehérjét fehérjével kombináljuk, komoly kihívás elé állítjuk az emésztőrendszerünket. Az emésztés akadozni fog, lelassul, lehet, hogy jóllakottnak, de ezzel együtt fáradtnak, bódultnak, álmosnak is érezhetjük magunkat és búcsút inthetünk az energiakészletünk nagy részének.

A MEGOLDÁS?

A fehérje mindenképpen jó választás, de csak a megfelelő mennyiségben. Étkezéseink csak egy egységnyi fehérjét tartalmazzanak, amely lehet egy szép darab sovány hús vagy hal. Mellé pedig válasszunk alacsony fehérje- és keményítőtartalmú zöldségeket. Egy adag nyers saláta vagy párolt zöldség, esetleg egy szelet pirítós máris sokkal jobb párosítás, mint a hüvelyes-fehérje kombináció. A lényeg, hogy a mindennapi fogásaink változatos összetételűek legyenek és tartalmazzák az összes fontosabb tápanyagot.

Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb
Ez a tavaszi turmix segít legyőzni az édesség utáni vágyat
Friss zöld alma, spenót, kivi és egy csipet lime adja meg a tökéletes lendületet a napodhoz, mindezt természetes, finom és frissítő formában.
Puha, szaftos, diétás: így készül a banános répatorta
Szeretnél valami igazán finomat, de nem akarod felrúgni a diétádat? Ez a banános répatorta tökéletes választás, ha édességre vágysz, de egészségesebb alapanyagokkal dolgoznál.
3 recept a húsvéti ünnepre, ha kerülni akarod a szénhidrátot
A legszebb tavaszi ünnep elképzelhetetlen főtt sonka, tojás, torma nélkül. De a megrakott asztalon főszerephez jutnak a friss tavaszi zöldek is.
Életmódváltás: "Volt, hogy csak az XL-es nadrágok jöttek rám"
Az életmódváltás akkor lépett be Rafael Szonja életében, amikor minden szempontból mélyponton volt, egészségügyi problémák jelentkeztek nála és az akkori kapcsolata is tönkrement. A sokadik nekifutásra sikerült kialakítania egy olyan rendszert, amivel fokozatosan leadta a plusz kilókat…
5 ínycsiklandó, előre elkészíthető saláta a húsvéti asztalra
Isteni medvehagymás finomságok, ha diétázol
A medvehagyma nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal és jótékony hatású vegyületekkel. Próbáld ki ezt a három könnyen elkészíthető, diétába is beilleszthető receptet.

Ajánlataink