Tejtermék és keményítő
Sajnos pont ilyen a sajtos pizza vagy a krémsajtos bagett vagy zsemle. A tejtermékeket elég nehezen emészti meg a szervezet, a feldolgozásuk hosszú ideig tart. Ha ehhez valamilyen keményítő is párosul, mint például rizs, kenyérféleség vagy a keményítőben gazdag burgonya, akkor ez még inkább kitolja a tejtermékek emésztési idejét. Amennyiben a keményítőtartalmú ételek túl sokáig maradnak a gyomorban – márpedig a tejtermékekkel való együtt fogyasztása a keményítő emésztését is akadályozza –, akkor az erjedni kezd. Ez pedig gyomorfájáshoz, puffadáshoz és gázok képződéséhez vezethet.
A MEGOLDÁS?
Ha már tejterméket fogyaszt, ne egyen mellé keményítőt tartalmazó ételt. Válasszon rostban gazdag, kicsit kesernyésebb ízű salátaféleséget, mint a rukkola, az endívia vagy a kelkáposzta. Ezek serkentik az epeműködést és segítenek hatékonyabban, gyorsabban feldolgozni a zsírban gazdag tejterméket.
Gyümölcs és fehérje vagy keményítő
A gyümölcsök egyszerű gyümölcscukrot tartalmaznak, amelyet a szervezet rövid idő alatt és nagyon könnyen feldolgoz. Így a gyümölcscukor alapesetben kevés ideig tartózkodik a gyomorban. Ám ha a gyümölcsöt fehérjével, például sajttal vagy tojással fogyasztjuk, ill. bármilyen keményítővel kombinálva, akár egy kiadós ebéd utáni desszertként, akkor az alapfelállás borulni látszik. A fehérje és a keményítő hatására a szervezet nem képes gyorsan és könnyedén feldolgozni a gyümölcscukrot, így az a rossz párosítás hatására tovább marad a gyomorban, és egy idő után gázokat képez, puffadást okoz. De a legrosszabb, hogy a rossz párosítás miatt a gyomor túl sok savat termel.
A MEGOLDÁS?
A gyümölcsöket minden esetben a legjobb önmagukban enni. Fogyassza őket éhgyomorra, így hasznosulnak a legjobban a gyümölcsökben lévő vitaminok. Ha reggel nem alma vagy körte után vágyakozna, akkor a nap további részében mindig teljen el a gyümölcs és bármely más étel fogyasztása között legalább egy óra, hogy a gyomor egy kicsit megkönnyebbüljön, megtisztuljon és felkészüljön a gyümölcsök emésztésére.
Fehérje és fehérje
Hiába hisszük azt, hogy annál jobb, minél több fehérjét fogyasztunk, hiszen ez laktat, telít és építi az izmokat, azért a proteinhalmokkal is lőhetünk bakot. Ha például csirkét eszünk, mellette kerüljük a hüvelyesek vagy a tejtermékek fogyasztását. A fehérje az az ételtípus, amelynek emésztése a szervezet részéről a legtöbb energiát igényli. Ha tehát a fehérjét fehérjével kombináljuk, komoly kihívás elé állítjuk az emésztőrendszerünket. Az emésztés akadozni fog, lelassul, lehet, hogy jóllakottnak, de ezzel együtt fáradtnak, bódultnak, álmosnak is érezhetjük magunkat és búcsút inthetünk az energiakészletünk nagy részének.
A MEGOLDÁS?
A fehérje mindenképpen jó választás, de csak a megfelelő mennyiségben. Étkezéseink csak egy egységnyi fehérjét tartalmazzanak, amely lehet egy szép darab sovány hús vagy hal. Mellé pedig válasszunk alacsony fehérje- és keményítőtartalmú zöldségeket. Egy adag nyers saláta vagy párolt zöldség, esetleg egy szelet pirítós máris sokkal jobb párosítás, mint a hüvelyes-fehérje kombináció. A lényeg, hogy a mindennapi fogásaink változatos összetételűek legyenek és tartalmazzák az összes fontosabb tápanyagot.