Nemcsak az számít, hogy mit eszik, hanem az is, hogy mit mivel eszik! Az egészséges életmódban jártasak azt már tudják, hogy például a sós rágcsálnivalók vagy a szénsavas üdítők bizony gyomorégést, puffadást és görcsöket okozhatnak. De vannak olyan klasszikus ételkombinációk is, amelyek szintén gyomorbántalmakhoz vezetnek. A kellemetlen tüneteken túl ráadásul a rosszul párosított élelmiszerek esetében számolnunk kell az emésztés akadályozásával, az anyagcsere lassulásával, felesleges zsírok és méreganyagok lerakódásával. Így hát, ha arra kerül a sor, hogy párokba rendezze az ételeket a tányérján, alkosson gyomor- és testsúlybarát párocskákat.

3 rossz ételpár – Nem csak puffaszt, hizlal is

Tejtermék és keményítő

Sajnos pont ilyen a sajtos pizza vagy a krémsajtos bagett vagy zsemle. A tejtermékeket elég nehezen emészti meg a szervezet, a feldolgozásuk hosszú ideig tart. Ha ehhez valamilyen keményítő is párosul, mint például rizs, kenyérféleség vagy a keményítőben gazdag burgonya, akkor ez még inkább kitolja a tejtermékek emésztési idejét. Amennyiben a keményítőtartalmú ételek túl sokáig maradnak a gyomorban – márpedig a tejtermékekkel való együtt fogyasztása a keményítő emésztését is akadályozza –, akkor az erjedni kezd. Ez pedig gyomorfájáshoz, puffadáshoz és gázok képződéséhez vezethet.

A MEGOLDÁS?

Ha már tejterméket fogyaszt, ne egyen mellé keményítőt tartalmazó ételt. Válasszon rostban gazdag, kicsit kesernyésebb ízű salátaféleséget, mint a rukkola, az endívia vagy a kelkáposzta. Ezek serkentik az epeműködést és segítenek hatékonyabban, gyorsabban feldolgozni a zsírban gazdag tejterméket.

Gyümölcs és fehérje vagy keményítő

A gyümölcsök egyszerű gyümölcscukrot tartalmaznak, amelyet a szervezet rövid idő alatt és nagyon könnyen feldolgoz. Így a gyümölcscukor alapesetben kevés ideig tartózkodik a gyomorban. Ám ha a gyümölcsöt fehérjével, például sajttal vagy tojással fogyasztjuk, ill. bármilyen keményítővel kombinálva, akár egy kiadós ebéd utáni desszertként, akkor az alapfelállás borulni látszik. A fehérje és a keményítő hatására a szervezet nem képes gyorsan és könnyedén feldolgozni a gyümölcscukrot, így az a rossz párosítás hatására tovább marad a gyomorban, és egy idő után gázokat képez, puffadást okoz. De a legrosszabb, hogy a rossz párosítás miatt a gyomor túl sok savat termel.

A MEGOLDÁS?

A gyümölcsöket minden esetben a legjobb önmagukban enni. Fogyassza őket éhgyomorra, így hasznosulnak a legjobban a gyümölcsökben lévő vitaminok. Ha reggel nem alma vagy körte után vágyakozna, akkor a nap további részében mindig teljen el a gyümölcs és bármely más étel fogyasztása között legalább egy óra, hogy a gyomor egy kicsit megkönnyebbüljön, megtisztuljon és felkészüljön a gyümölcsök emésztésére.

Fehérje és fehérje

Hiába hisszük azt, hogy annál jobb, minél több fehérjét fogyasztunk, hiszen ez laktat, telít és építi az izmokat, azért a proteinhalmokkal is lőhetünk bakot. Ha például csirkét eszünk, mellette kerüljük a hüvelyesek vagy a tejtermékek fogyasztását. A fehérje az az ételtípus, amelynek emésztése a szervezet részéről a legtöbb energiát igényli. Ha tehát a fehérjét fehérjével kombináljuk, komoly kihívás elé állítjuk az emésztőrendszerünket. Az emésztés akadozni fog, lelassul, lehet, hogy jóllakottnak, de ezzel együtt fáradtnak, bódultnak, álmosnak is érezhetjük magunkat és búcsút inthetünk az energiakészletünk nagy részének.

A MEGOLDÁS?

A fehérje mindenképpen jó választás, de csak a megfelelő mennyiségben. Étkezéseink csak egy egységnyi fehérjét tartalmazzanak, amely lehet egy szép darab sovány hús vagy hal. Mellé pedig válasszunk alacsony fehérje- és keményítőtartalmú zöldségeket. Egy adag nyers saláta vagy párolt zöldség, esetleg egy szelet pirítós máris sokkal jobb párosítás, mint a hüvelyes-fehérje kombináció. A lényeg, hogy a mindennapi fogásaink változatos összetételűek legyenek és tartalmazzák az összes fontosabb tápanyagot.

Ezek is érdekelhetnek

10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.

Ajánlataink