Az egészségesen táplálkozók egyik vitatémája, hogy vajon a nyers vagy a fõtt zöldségek az egészségesebbek-e. Sokan azt vallják, hogy a fõzés létfontosságú tápanyagokat tesz tönkre a zöldfélékben. A kutatások azonban arra utalnak, hogy igenis vannak olyan zöldségek, amelyeket inkább fõzve éri meg elfogyasztani.

5 zöldség, ami sokkal egészségesebb főzve, mint nyersen

Sárgarépa

A sárgarépa a benne levő béta-karotinnak – amely a szervezetben A-vitaminná alakul – köszönhetően tesz jót a látásnak és a bőrnek. Egy kutatás szerint azonban a főzés növeli a szervezet számára könnyen hasznosítható béta-karotin mennyiségét a zöldségben.

Paradicsom

A nyers paradicsommal mindössze a zöldségben benne levő, erőteljes antioxidáns hatású likopin 4 százalékát vesszük magunkhoz, mivel a vastag sejtfalak akadályozzák ennek a tápanyagnak a felszívódását. A főzés azonban megtöri a sejtfalakat, így a paradicsommártás és a paradicsomlé likopinja sokkal jobban hasznosul.

Spenót

A spenót nemcsak vastartalma miatt hasznos a szervezet számára, hanem a benne levő folsav miatt is, amely a sejtnövekedést és a szaporító szervek egészségét is támogatja. A párolás nem növeli a folsav mennyiségét a zöld levelekben, a jelentősége inkább annyi, hogy párolás közben a spenótlevelek összeesnek egy kicsit, így többet tudunk belőlük megenni.

Spárga

A spárgában sok a rákellenes hatású A-, C- és E-vitamin, ám a vastag sejtfalak akadályozzák ezek felszívódását. A főzés azonban segít megtörni a sejtfalakat.

Sütőtök

A sütőtök a répához hasonlóak kiváló béta-karotin forrás – ez a vegyület azonban sokkal jobban hasznosul a főtt zöldségben.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.
Ezért ne tépd ki a kertedből: a kék virág, ami beindítja a fogyást
A kert szélén is ott virít, mégis alig ismerjük: a mezei katáng nemcsak gyönyörű, de természetes méregtelenítő, anyagcsere-serkentő és fogyást támogató növény. Ismerd meg közelebbről ezt az „álcázott” szuperélelmiszert!
Nyári lábápolás – Így készítsd fel a lábad a szandálszezonra
Ahogy a hőmérséklet emelkedik, úgy kerülnek elő a nyitott cipők, szandálok és papucsok is – ilyenkor pedig a lábaink fokozott figyelmet igényelnek.
Miért lehet a fehérje a tudatos diéta alappillére?
Akár alakformálás, akár életmódváltás a cél, a tudatos diéta nemcsak a lemondásokról szól. Sokkal fontosabb, hogy megtanuljuk, mit, mikor és miért eszünk.
Diétás csokoládémousse almával – egyszerű, gyors, isteni
Imádod a csokit, de nem akarsz bűntudatosan kanállal enni egy tábla után? Próbáld ki ezt a könnyű, diétás csoki mousse-t almából és valódi olvasztott csokoládéból! Természetes, gyors és krémes desszert, ami egyszerre kényeztet és kíméli az alakod.
Diétás édesség hőségriadóra: fagyos gyümölcsös szelet sütés nélkül
Nincs sütés, nincs bűntudat, csak hűsítő élvezet: ez a bogyós joghurtszelet a nyár diétás kedvence lesz, amit bármikor összedobhatsz, ha megkívánsz valami édeset!
Miért nem tűnik el a hasi zsír? Ezt kell tenned, ha lapos hasat szeretnél
Téged is zavar a makacs úszógumi a derekadon? Hiába edzel kitartóan és figyelsz az étkezésre, a hasi zsír mégsem akar eltűnni? Nem vagy egyedül – nézd meg, mi állhat a háttérben, és mit tehetsz érte, hogy végre búcsút inthess a pluszkilóknak!

Ajánlataink