Érdemes kipróbálnod, még akkor is, ha a cékla nem tartozik a kedvenceid közé. Meg fogsz lepődni, milyen kellemes az íze, és milyen finom ropogós megsütve.
Kismamáknak kötelező!
A várandósság ideje alatt fontos, hogy a kismama szervezete megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítson fejlődő magzata számára. A cékla fogyasztása egyrészt jelentős folsav, másrészt vastartalma miatt ajánlott. A cékla az egyik legjobb vérképző növény, a benne rejlő folsavnak pedig a terhesség első hónapjaiban van jelentős szerepe: több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát csökkenti.
Előkészítés: 10 perc. Sütés: 20 perc.
HOZZÁVALÓK: 3-4 személyre:
- 3 közepesnél nagyobb cékla (megmosva, meghámozva)
- olívaolaj
- tengeri só
- fekete bors
- 2-3 friss rozmaring ágacska (a lehúzott levélkék durván összevágva)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd fel a sütőt 190 Celsius fokra, és helyezd a tepsi tartó rácsot a sütőben középre.
2. Vékonyan szeld el a céklákat mandolin zöldségszeletelővel vagy egy éles késsel. Lehetőség szerint egyenlően és vékonyra vágd, hogy sütés után ropogóssá váljon. Az a jó vastagság, ha szeletelésnél bepördül a széle.
3. Oszd el egyenletesen két tepsiben, és lehelet vékonyan kend meg olívaolajjal. Szórd meg egy csipet tengeri sóval és a rozmaringgal. Rendezd el a szeleteket egy rétegben, úgy hogy ne érjenek egymáshoz.
4. Süsd a sütőben 15-20 percig, vagy amíg kicsit megbarnul és ropogós nem lesz. Nagyon figyeld, mert könnyen megég.
5. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és már kész is.
TIPP:
1. Rozmaring helyett vagy mellette használhatsz borsot is.
2. Krumplihámozóval is megpróbálhatod a szeletelést, de a legkényelmesebb a mandolinnal.
EZ IS ÉRDEKELHET