Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát

Itt az ideje, hogy közelebbről és jobban is megismerd a céklát, hisz egyike a legrégebben termesztett növényeinknek. Gumóját elsősorban lila színben ismerjük, de piros, rózsaszín, fehér, sőt, akár sárga színű változata is beszerezhető. Bármelyik fajtáját választod is, mindegyik cékla igazi vitaminbomba. Gyakorlatilag bármit készíthetsz belőle: levest, salátát, fasírtot, akár édességet is. Ráadásul nem csak gumóját, de leveleit is felhasználhatod, ha diétázol, hisz rendkívül kalóriaszegény, vitaminban dús finomság.

Hallottad már?

  • a céklát a rómaiak főleg lázcsillapítására alkalmazták
  • már nagyanyáink is használták vértisztításra
  • a cékla levele is bővelkedik vitamin és ásványi anyagokban, fogyaszd nyersen, salátákban, de meg is párolhatod

Kismamáknak kötelező!

A várandósság ideje alatt fontos, hogy a kismama szervezete megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítson fejlődő magzata számára. A cékla fogyasztása egyrészt jelentős folsav, másrészt vastartalma miatt ajánlott. A cékla az egyik legjobb vérképző növény, a benne rejlő folsavnak pedig a terhesség első hónapjaiban van jelentős szerepe: több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát csökkenti.

10 betegség, melyre gyógyír a cékla

Cékla zöldje

Fotó: shutterstock

A csodagumóban számos vitamin (A, B és C és folsav), illetve ásványi anyag (foszfor, kén, kálium, nátrium és magnézium) található. Ennek köszönhetően a cékla gyógyhatása igen szerteágazó. Bevetheted influenza, nátha, gyomorpanaszok, visszér, magas vérnyomás, daganatos betegségek, emésztési problémák, menstruációs zavarok, vérszegénység, de még depresszió esetén is.

HOPPÁ!

Elképesztő, de a cékla még a másnaposság ellen is hatásos. Májtisztító hatása következtében kiválóan alkalmas méregtelenítésre. Ha sűrű éjszaka után nehéz a reggel, igyál meg egy nagy pohár céklalét! Gyógyír lesz!

Lábosba, tepsibe vele!

Ha rengeteg céklád van otthon, akár többfogásos menüsort is készíthetsz belőle. Felhasználhatod salátákhoz, levesekhez, főételek köreteként, sőt akár desszertekhez is. Zöldségek közül a salátafélékkel és a tormával, gyümölcsök közül az almával alkot harmonikus párost.

Levesként a szláv konyhából ismert borscs különbözó változataival kísérletezhetsz, vagy készíthetsz céklás gnocchit, rizottót ebédre. Húsok mellé teheted köretként megsütve, ha pedig éppen megfőzted, turmixold össze és keverd krumplipürébe.

Izgalmas színe és vitamintartalma miatt csempészheted desszertekbe is: a céklás csokitorta még a válogatós gyerekek számára is igazi csemege. Tehetsz céklát püspökkenyérbe is, a bátrabbak pedig a tortalapokat is feldobhatják egy kis bordós árnyalattal.

Vendégváró céklaropogós

A házilag készült chips nagyon egészséges, pláne ha nem bő olajban, hanem tepsiben elterítve a sütőben készíted el. A végeredmény úgy lesz ropogós, ha a céklagumóból hajszálvékony szeleteket vágsz, és ezeket szellősen oszlatod el a tepsiben. Sózd meg, csöpögtessünk rá kevés olajat. Megszórhatod kevés őrölt borssal, chilivel.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink