Nem kétséges, hogy a fittség rendkívül fontos a várandósság alatt is. Ám sok olyan kismama, aki korábban nem sportolt, vagy jelentős túlsúllyal rendelkezik már a terhessége elején is, nem tudja, hogyan és mit is kezdjen el mozogni. Góg Anikót, az Újra én című könyv szerzőjét kérdeztük arról, hogyan és mit sportolhatnak a különböző fittségi szinten álló kismamák. 

Mozgás várandósság alatt – Így építsük fel a trimesztereket

„Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy edzettségi szinttől függetlenül, minden nő számára hasznos és előnyös a mozgás, a fizikai aktivitás. Sőt, az inaktivitást kockázati tényként kezelhetjük. Ezen belül azonban, a várandós kismama korábbi életmódja, sporthoz való viszonya az egyik legfőbb szempont a gyakorlatok intenzitásának megválasztásakor, vagyis a számára optimális edzés intenzitás, valamint terjedelme meghatározásakor. Ennek vonatkozásában, a könyvemben 3 kategóriát határoztam meg:

  • Kezdő, aki korábban egyáltalán nem sportolt.
  • Aktív, ha heti kb 3×1 óra edzés jellegű aktivitást végzett.
  • Valamint a sportoló, aki heti 5 vagy annál több edzést teljesített.

Várandósság alatt cél a heti minimum 150 percnyi közepes intenzitású keringésfokozó edzés teljesítése. Vagyis ennek elérése a kezdő kategóriából induló nő számára nagyjából heti 3×20 percről indulva és fokozatosan növelve a terjedelmet viszonylag gyorsan elérhető. (Talán meglepő módon, a korábbi versenysportot folytató nőkre vonatkoztatva, egészséges várandóság esetén, nincs szakirodalmi ellenjavallat a korábbi edzések folytatására.) Az intenzitás megválasztásához egy úgynevezett Borg vagy RPE skála ajánlott, mely 1-20 közötti számértékkel minősíti az edzés intenzitást. 1-4 a regenerációs edzés nehézségi foka, míg 19-20, a maximálisteljesítmény értéke. Várandósság alatt a 12-13-as fokozat ajánlott, ami egy lendületes, de légszomjjal nem járó intenzitást feltételez. Ez minden kismama számára irányadóul szolgálhat, csak értelemszerűen egy edzettebb nő, sokkal nagyobb terhelés mellett fogja érezni ezt a szintű terhelést, mint egy korábban inaktív kismama. A keringésfokozó (kardió) edzésen kívül nagyon fontos még az erőfejlesztés, a funkcionális törzsizom gyakorlatok, a gátizom edzése, valamint a stretching illetve a légzőgyakorlatok elsajátítása.”

Cukorbaj várandósság alatt

Sok nőt érint a terhességi cukorbetegség, ám nagy kérdés sokakban, hogy ennek eredményeit is befolyásolhatják e mozgással. „A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) egy anyagcsere betegség, melynek hátterében hormonhatások is állnak. Diagnózis esetében az édesanya szigorú diétát követve alakítja ki étrendjét, mely nem csak az össz energiabevitelt, de a fogyasztható szénhidrát mennyiségi mértékét is pontosan meghatározza. A táplálkozásra vonatkozó orvosi tanácsok betartása esetén, a sport továbbra is -kismamaként is-, része lehet a mindennapoknak.”

Edzéssel a tünetek ellen

Szó esett már korábban arról, hogy inaktivitás esetén, nagyobb eséllyel jelentkezhetnek betegségek a várandósság alatt. Az anyaság, a várandósság, az élet adásának képessége, egy csodálatos ajándék. Valóban benne van az áldott állapot, de ne feledjük, hogy egyben olyan fizikai megterhelést és olyan nagy mértékű változást és elváltozást okoz a nő testében, melyek számtalan kellemetlen tünettel és érzéssel társulnak. „A fogantatás előtti, a várandósság alatti edzés egyik legfontosabb vezérelve, hogy ezekre a hatásokra felkészítse a nő szervezetét. Hogy kompenzálja azokat a mozgás szervrendszert érintő, terhességgel összefüggésbe hozható problémákat, melyek szükségszerűek ugyan a folyamat szempontjából, de azok mértékét nagyban meghatározza azt, hogy a kismama számára mennyire lesz megterhelő a várandósság, a szülés, valamint, hogy milyen gyorsan lesz képes felépülni ebből a fizikai erőpróbából.. Csak hogy a legjellemzőbb tüneteket említsük: szétnyílt hasizom (Az egyenes hasizmok egymástól történő eltávolodása, a baba térkövetelése és a has körfogatváltozásának okán.), a gátizom gyengeség, mely segíti a babát születésekor, a szülőcsatornán keresztül történő könnyebb előrehaladásában, de később felelős lehet vizelet-széklettartási problémákért, aranyér kialakulásáért, a kismedencei szervek süllyedéséért.) Valamint azok az ízületeket érintő változások, melyek a testarányok, a súlypont megváltozása miatt következnek be. Az edzés értelemszerűen hatással van a mozgás szervrendszerre (izmok,csontok, szalagok), az anyagcserére, a szív és keringési rendszerre, vagyis a teljes szervezetünkre. A gyakorlatok és az edzésprogramok úgy lettek kialakítva, hogy ennek a nagyon speciális élethelyzetnek az igényeit, szükségleteit figyelembe vegye.”

Mozgás várandósság alatt – Így építsük fel a trimesztereket

Fotó: Shutterstock

Mit együnk a várandósság alatt?

A várandósság minden kétséget kizáróan az egyik legkülönlegesebb időszak a nők életében. Megterhelő, éppen ezért kiemelten fontos, hogy mit fogyasztunk, mit viszünk be a szervezetünkbe,
mivel tápláljuk a magzatot. – Erről írtunk a Diéta és Fitnesz friss, decemberi lapszámában!

Mit tegyünk, ha vizesedünk?

„A vizesedő a végtagokra jellemző pangó folyadék gyülemek elkerülésére, a keringésfokozás épp olyan jótékony hatással van a sport, mint az anyagcserére, a hangulatunkra, érzelmeinkre, terhelhetőségünkre, vagyis hosszútávon testi-lelki egyensúlyunkra, életminőségünkre” – emeli ki a könyv szerzője, majd így folytatja. Talán mondani sem kell, hogy egy olyan fontos szerepünkben, mit az anyaság, mekkora a szükség van az imént felsorolt kapaszkodókra. Innentől kezdve különösen érdekünk a kondíciónk, testünk funkcióinak, nőiességünk megőrzése, megteremtése. Babavárás esetén bőven túlmutatnak a sporttal elérni kívánt céljaink a kerek popsin-bár ne legyünk álszentek, az is nagyon fontos!„

Trimeszterek és a gyakorlatok

Minden trimeszternek megvannak a maga jellegzetességei, szempontjai. ”Edzés vonatkozásában a várandósság középső 3 hónapja a legaktívabb. Ilyenkorra jellemzően elmúlnak a kellemetlen tünetek, hihetetlen energiák mozgósítódnak a nőkben, kiváló időszak és lehetőség a sportra. Míg a 3. trimeszterben a növekvő baba miatti romló komfortérzet kicsi meglassulásra, a szülés időpontjának közeledte pedig inkább lecsendesedésre, befele fordulásra késztet. Ezzel együtt a mozgások széles spektrumú tárháza lehetővé teszi, hogy minden időszakban megtaláljuk a megfelelő mozgásformákat, gyakorlatokat. Ilyenkor sem a várandósság heteinek száma a mérvadó, sokkal inkább a kismama egyéni terhelhetősége, illetve az, hogy milyen minőségben képes teljesíteni a gyakorlatokat. Ha valami már nem esik jól, vagy nem lehetséges egy gyakorlat pontos kivitelezése, az sem baj. Ezért is adtunk meg minden gyakorlathoz könnyítési-nehezítési variációkat, hogy lehessen szintezni és módosítani a gyakorlatokat.„

Adjunk időt a regenerálódásra

Fontos azonban azt is megértenünk, hogy szülést követően, a gyermekágyi periódusban (6 hét) nem edzésről, sokkal inkább aktív regenerációs mozgásprogramról beszélünk. Ez pedig már a szülés másnapján elkezdhető. Ebben lényeges különbség van a császármetszéssel illetve a hüvelyi úton szült nők által végezhető gyakorlatok között. ”Ennek a periódusnak a legfőbb célja az ilyenkor leghatékonyabban, (bizonyos mértékig) természetszerűen is végbemenő önregenerációs folyamatok segítése. Ennek gyakorlatait, ütemét, heti bontásban alakítottuk ki. Azt, hogy melyik kismama mikor kezdheti a klasszikus edzéseket és sportmozgásokat, elsősorban a regeráció ütemétől függ és kizárólag orvosi kontrollt és engedélyt követően kezdhető el„ – mondja Anikó.

Mozgás várandósság alatt – Így építsük fel a trimesztereket

Fotó: Shutterstock

Sport a szülés után

Szülés után, az édesanya szempontjából nem az idő, sokkal inkább a terhelhetőség határozza meg azt, hogy mikor és milyen gyakorlatokat végezhet a kismama. ”Gátizom torna, törzsizom aktiváció, hasbehúzások, testtartást javító gyakorlatok. Amennyiben ezek a gyakorlatok valóban teljesítésre kerültek és orvosunk is úgy ítéli meg a szülést követő 6 hetes kontroll során, hogy szervezetünk, terhelhetőségünk lehetővé teszi a klasszikusnak számító, nehezebb gyakorlatok végzését is, akkor a fokozatosság elvét továbbra is betartva léphetünk szintet az edzésprogramunkban. A has és medencefenék izmok teljes regenerációja szükséges ahhoz, hogy a szökdeléssel, ugrálással, préseléssel járó gyakorlatokat is biztonsággal elvégezhessük. A császárral szült anyukák esetében a hasfal regenerációja valamivel hosszabb, kb. 8 hetet vesz igénybe. Azt azonban illúzió lenne hinni, hogy a teljes felépülés magától tökéletesen végbemegy és hogy pár hét elteltével a várandósság előtti forma és funkció áll ismét rendelkezésre. Egyrészt, bár működik a csodálatos önregeneráció a szervezet részéről, de aktív izommunkával segíteni kell azt, másrészt, szülés után újabb feladatokkal kell megküzdenie a friss anyukának. (A baba táplálása, gondozása, rendszertelen napirendje, az alváshiány, mind- mind terhet rónak az anyukára.„

Góg Anikó: Újra én

Ha aggaszt a kérdés, hogy sportolhatsz-e a terhesség alatt, hogy milyen gyakorlatok lehetnek veszélyesek a magzatra nézve, ha nem tudod, mit tegyél a szülés után, hogy mielőbb formába lendülj, akkor a legjobb helyen keresed a választ. Ebben a kedves, szókimondó, személyes hangvételű könyvben – amely a témát érintő tévhitekről és nehézségekről is őszintén beszél – meg fogod találni. ”Az könyvben 6 hetes mozgásprogramot adunk mind a császáros mind pedig a hüvelyi úton szült nők számára. Pontosan végigvezetve őket az adott időszakra vonatkozó biztonságos gyakorlatokon„ – mondja a szerző.

Mit tegyen a kismama, ha belázasodik?

Hitelesen! Táplálkozási tanácsok kismamáknak

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink