A várandósság speciális időszakában a szervezet terhelhetősége megváltozik, a kismamák másképpen reagálnak érzelmi, biológiai és fizikai terhelésekre egyaránt. A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.

Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak

A rendszeres, de kíméletes kismamatorna fontos a fittség, egészség megőrzése szempontjából, a hangsúly pedig egyértelműen a „kíméletes” szón van. Ugyanis a terhesség alatt mozgást végző hölgyeknek kerülniük kell:

  • az oxigénhiányt a méhben,
  • a túlzott hőmérséklet-emelkedést a méhben,
  • a nyomásfokozódást a kismedence területén.

Az említett hatások bármely sporttevékenység végzése közben kialakulhatnak, csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ezért terhesség alatt feltétlenül kerülni kell a maximális intenzitású mozgást, valamint az alhasi préseléssel járó gyakorlatokat. A kismamák nem végezhetnek nagy erőfeszítéssel járó testformálást, csak olyan mozgásforma, kismamatorna javasolható, amely jobb közérzetet biztosít a mamának és a fejlődő magzatnak egyaránt. Amennyiben a legkisebb panasz is felvetődik, a döntést a továbbiakkal kapcsolatban azonnal a szülész szakorvosra kell bízni.

A terhességet három szakaszra (trimeszterre) szokás felosztani. A terhelést a magzat védelme érdekében a hosszabb ideje mozgást végző hölgyek esetében is csökkenteni kell. Az első három hónapban a vetélés fokozott veszélye miatt kerülendők a balesetveszélyes, nagy erőfeszítéssel és intenzitással járó gyakorlatok. A következő három hónapban folytathatjuk az első trimeszter átmozgató jellegű edzésprogramját, ahol a saját testsúllyal végezhető gyakorlatokat részesítjük előnyben. A harmadik trimeszterben csak a speciális terhestorna, kismamatorna javasolt.

 

A kismamatorna szabályai

Nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat lassan, koncentráltan és biztonságos, stabil testhelyzetben kell végrehajtani. A mozgás megkezdése előtt soha ne hagyjuk ki a bemelegítést, ami felkészíti a szervezetünket a terhelésre, ezáltal csökken a sérülésveszély, és a mozgás is jobban esik. A tornát mindig kényelmes ruhában és szigorúan melltartóban kell végezni. A várandósság során a kismamák bőre gyakran veszít feszességéből, ezért folyamatosan tornáztassuk a megfelelő izmokat, főként a melleket, a gyarapodó súly megtartására.

A kismamatorna időtartama, ha lehet, ne haladja meg az egy órát, és ha végeztünk, szenteljünk néhány percet az izomcsoportok alapos nyújtására, ez fokozza az izmok flexibilitását (rugalmasságát), és csökkenti a sérülésveszélyt.

A rendszeres és kíméletes torna fontos szerepet játszik abban, hogy a nők a terhesség ideje alatt is megőrizzék fittségüket. A kismamatorna, panaszmentes esetben, orvosi felügyelet mellett akár a 28. hétig is végezhető.

 

Mozgás várandósság alatt – Így építsük fel a trimesztereket

 

Táplálkozási tippek várandósság idején

Gyakori probléma a terhesség alatti erőteljes elhízás, ami fizikailag is megterhelő, és a magzat számára is káros lehet, ráadásul szülés után sokkal nehezebb leadni a felesleget. Természetesen a fogyókúra nem megengedett, ezért ügyelni kell a tápanyagok összetételére, a szervezet megemelkedett vitamin-, kalcium-, folsav- és vasigényére. A kismamáknak vegyes táplálkozás ajánlott, amely zöldségekben, gyümölcsökben és fehérjékben gazdag. Amennyiben a terhesség komplikációval vagy valamilyen szövődménnyel jár, a megfelelő életmód meghatározása a szülészorvos feladata.

 

Hitelesen! Táplálkozási tanácsok kismamáknak

 

Kismamatorna bemelegítés

Helyben járás karhajlítással, pumpáló kézmozdulattal néhány percen keresztül.

kismama bemelegítés

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismamatorna, bemelegítés

Fotó: Diéta és Fitnesz

1. gyakorlat: Ellentétes kar- és lábemelés

Vegyük fel a kiindulóhelyzetet, ereszkedjünk le kartámaszba a képen látható módon. Lassan emeljük a karunkat és ellentétes lábunkat a hátunk vonaláig, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 15-20 ismétlést!

kismama, torna, edzés

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

2. gyakorlat: Térd- és sarokemelés oldalsó alkartámaszból

Vegyük fel a kiindulóhelyzetet, és ereszkedjünk le oldalsó alkartámaszba a képen látható módon. Hajlítsuk be mindkét lábunkat. Lassan emeljük fel a térdünket, majd a sarkunkat váltva, és térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 15-20 ismétlést!

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

 

3. gyakorlat: Mellgyakorlat, könyökzárás

Helyezkedjünk el a képen látható módon egy fitball-labdán vagy esetleg egy hasonló magasságú széken. Emeljük a karunkat mellső középtartásba, zárjuk össze a tenyerünket, lassan zárjuk és nyissuk a könyökünket, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 10-15 ismétlést!

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismama, torna, edzés

Fotó: Diéta és Fitnesz

 

4. gyakorlat: Karkörzések

Helyezkedjünk el a képen látható módon egy fitball-labdán vagy esetleg egy hasonló magasságú széken. Emeljük a karunkat oldalsó középtartásba. Végezzünk lassú karkörzéseket előre és hátra, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 30 ismétlést!

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

 

A torna végén alaposan nyújtsuk le az izomcsoportokat!

 

A gyakorlatokat összeállította: Czanik Krisztián személyi edző

A gyakorlatokat bemutatta: Kordics Andrea

Fotó: Nagy Lajos Zoltán

Smink: Pócsi Petra

 

Hozzászólások

Összeszedtünk mident, amit a steviaról tudnod kell
Ha diétázni kezdesz, az első lépés, amit meg kell tenned a karcsúság érdekében, hogy lemondasz a cukorról, és az édes ízről. Vagy mégsem? Steviaval például remekül csökkentheted a torkosságodat!
Sütés nélkül készül ez a cukormentes, málnás zabfalat
Ez a mennyei zabfalat cukor-, fehérliszt, és tejmentes, ráadásul 5 perc alatt összedobhatod.
Mire kell figyelni, ha télen a szabadban edzel?
A szabadban, tiszta levegőn végzett edzések amellett, hogy erősítik az izmokat, javítják a vérkeringést és erősítik az immunrendszert, csökkentik a feszültséget és a depressziót is.
Tudod pontosan, mit érdemes enni mozgás előtt és után?
Azt szinte mindenki tudja, hogy a testépítők, bokszolók, egyéb profi sportolók mindig alaposan megtervezik, mit esznek a nap folyamán, mit fogyasztanak edzések előtt vagy után. De mi a helyzet a hétköznapi emberekkel?
Milyen teát igyál, ha szeretnéd felgyorsítani a fogyást?
Ügyesen variálva a fajtákat észre sem veszed, hogy valójában diétázol!
Szeretnél végleg leszokni a cukorról? Itt a tuti módszer
Az édesség iránti vágy kiváltó oka a cukor! Mint a nikotin, koffein és az alkohol, a cukor is könnyen okozhat függőséget, ezért nagyon fontos odafigyelned arra, hogy naponta mennyit viszel be a szervezetedbe.
Megújult a rántott karfiol, liszt nélkül készül a panír
A karfiol az egyik legfinomabb télen is kapható zöldség. Sütéssel hozhatjuk ki leginkább a zamatát. Parmezánba burkolva pedig egyszerűen verhetetlen.
Forró téma: ezért veszélyes a munkahelyi szex
Bár a régi intelem szerint „házinyúlra nem lövünk” azaz jobban tesszük, ha nem bonyolódunk szerelmi viszonyba a munkahelyen, meglehetősen sokan élnek a lehetőséggel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.