A várandósság speciális időszakában a szervezet terhelhetősége megváltozik, a kismamák másképpen reagálnak érzelmi, biológiai és fizikai terhelésekre egyaránt. A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.

Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak

A rendszeres, de kíméletes kismamatorna fontos a fittség, egészség megőrzése szempontjából, a hangsúly pedig egyértelműen a „kíméletes” szón van. Ugyanis a terhesség alatt mozgást végző hölgyeknek kerülniük kell:

  • az oxigénhiányt a méhben,
  • a túlzott hőmérséklet-emelkedést a méhben,
  • a nyomásfokozódást a kismedence területén.

Az említett hatások bármely sporttevékenység végzése közben kialakulhatnak, csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ezért terhesség alatt feltétlenül kerülni kell a maximális intenzitású mozgást, valamint az alhasi préseléssel járó gyakorlatokat. A kismamák nem végezhetnek nagy erőfeszítéssel járó testformálást, csak olyan mozgásforma, kismamatorna javasolható, amely jobb közérzetet biztosít a mamának és a fejlődő magzatnak egyaránt. Amennyiben a legkisebb panasz is felvetődik, a döntést a továbbiakkal kapcsolatban azonnal a szülész szakorvosra kell bízni.

A terhességet három szakaszra (trimeszterre) szokás felosztani. A terhelést a magzat védelme érdekében a hosszabb ideje mozgást végző hölgyek esetében is csökkenteni kell. Az első három hónapban a vetélés fokozott veszélye miatt kerülendők a balesetveszélyes, nagy erőfeszítéssel és intenzitással járó gyakorlatok. A következő három hónapban folytathatjuk az első trimeszter átmozgató jellegű edzésprogramját, ahol a saját testsúllyal végezhető gyakorlatokat részesítjük előnyben. A harmadik trimeszterben csak a speciális terhestorna, kismamatorna javasolt.

 

A kismamatorna szabályai

Nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat lassan, koncentráltan és biztonságos, stabil testhelyzetben kell végrehajtani. A mozgás megkezdése előtt soha ne hagyjuk ki a bemelegítést, ami felkészíti a szervezetünket a terhelésre, ezáltal csökken a sérülésveszély, és a mozgás is jobban esik. A tornát mindig kényelmes ruhában és szigorúan melltartóban kell végezni. A várandósság során a kismamák bőre gyakran veszít feszességéből, ezért folyamatosan tornáztassuk a megfelelő izmokat, főként a melleket, a gyarapodó súly megtartására.

A kismamatorna időtartama, ha lehet, ne haladja meg az egy órát, és ha végeztünk, szenteljünk néhány percet az izomcsoportok alapos nyújtására, ez fokozza az izmok flexibilitását (rugalmasságát), és csökkenti a sérülésveszélyt.

A rendszeres és kíméletes torna fontos szerepet játszik abban, hogy a nők a terhesség ideje alatt is megőrizzék fittségüket. A kismamatorna, panaszmentes esetben, orvosi felügyelet mellett akár a 28. hétig is végezhető.

 

Mozgás várandósság alatt – Így építsük fel a trimesztereket

 

Táplálkozási tippek várandósság idején

Gyakori probléma a terhesség alatti erőteljes elhízás, ami fizikailag is megterhelő, és a magzat számára is káros lehet, ráadásul szülés után sokkal nehezebb leadni a felesleget. Természetesen a fogyókúra nem megengedett, ezért ügyelni kell a tápanyagok összetételére, a szervezet megemelkedett vitamin-, kalcium-, folsav- és vasigényére. A kismamáknak vegyes táplálkozás ajánlott, amely zöldségekben, gyümölcsökben és fehérjékben gazdag. Amennyiben a terhesség komplikációval vagy valamilyen szövődménnyel jár, a megfelelő életmód meghatározása a szülészorvos feladata.

 

Hitelesen! Táplálkozási tanácsok kismamáknak

 

Kismamatorna bemelegítés

Helyben járás karhajlítással, pumpáló kézmozdulattal néhány percen keresztül.

kismama bemelegítés

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismamatorna, bemelegítés

Fotó: Diéta és Fitnesz

1. gyakorlat: Ellentétes kar- és lábemelés

Vegyük fel a kiindulóhelyzetet, ereszkedjünk le kartámaszba a képen látható módon. Lassan emeljük a karunkat és ellentétes lábunkat a hátunk vonaláig, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 15-20 ismétlést!

kismama, torna, edzés

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

2. gyakorlat: Térd- és sarokemelés oldalsó alkartámaszból

Vegyük fel a kiindulóhelyzetet, és ereszkedjünk le oldalsó alkartámaszba a képen látható módon. Hajlítsuk be mindkét lábunkat. Lassan emeljük fel a térdünket, majd a sarkunkat váltva, és térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 15-20 ismétlést!

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

 

3. gyakorlat: Mellgyakorlat, könyökzárás

Helyezkedjünk el a képen látható módon egy fitball-labdán vagy esetleg egy hasonló magasságú széken. Emeljük a karunkat mellső középtartásba, zárjuk össze a tenyerünket, lassan zárjuk és nyissuk a könyökünket, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 10-15 ismétlést!

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

kismama, torna, edzés

Fotó: Diéta és Fitnesz

 

4. gyakorlat: Karkörzések

Helyezkedjünk el a képen látható módon egy fitball-labdán vagy esetleg egy hasonló magasságú széken. Emeljük a karunkat oldalsó középtartásba. Végezzünk lassú karkörzéseket előre és hátra, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. Végezzünk 3 x 30 ismétlést!

kismamatorna

Fotó: Diéta és Fitnesz

 

A torna végén alaposan nyújtsuk le az izomcsoportokat!

 

A gyakorlatokat összeállította: Czanik Krisztián személyi edző

A gyakorlatokat bemutatta: Kordics Andrea

Fotó: Nagy Lajos Zoltán

Smink: Pócsi Petra

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink