Oldal kiválasztása
Gyakran olvashatunk sztárokról, akik már a várandósság alatt elkezdik a fogyókúrát, hogy szülés után minél előbb leadhassák a fölösleges kilókat. Mások szinte azonnal, a szoptatással egy időben kemény edzéseknek vetik alá magukat, és versenyt űznek abból, hogy rekordgyorsasággal nyerjék vissza versenysúlyukat. Pedig a terhesség alatt egyetlen fontos szempont létezik: a baba egészsége. Megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel ugyanis nem csak azt érhetjük el, hogy a szülés után nem kell szégyenkeznünk a tükör előtt, de biztosak lehetünk abban is, hogy gyermekünk is megkap minden szükséges tápanyagot és vitamint, amire a fejlődéshez szüksége van. Mikre kell odafigyelnünk a várandósság alatt, és hogyan válogassuk össze azt az étrendet, ami mind a mamának, mind a babának megfelel?

Hitelesen! Táplálkozási tanácsok kismamáknak

Terhesség és táplálkozás

Ma már tudjuk, hogy az anya terhesség előtti és terhesség alatti tápláltsági állapota befolyásolja a magzat növekedését, fejlődését, a terhesség kimenetelét, sőt a szoptatásra is hatással van! Vannak, akik túlzottan aggódnak a táplálkozásuk miatt és vannak, akik nem is foglalkoznak vele a várandósság alatt. A helyes út valahol a kettő között van.

Terhesség előtt

A fogamzás idejére célszerű a legjobb egészségi állapotunkat elérni, hogy a magzat optimális feltételek mellett fejlődhessen. Annak, aki túlsúlyos vagy elhízott, célszerű megközelítenie az ideális testsúlyt, amihez szakember által összeállított étrend és rendszeres testmozgás szükséges.

A minőség a fontos

A terhesség alatti energiaszükségletet – ha nem túl aktív a kismama –, csupán 200 kcal-val, aktív életmód mellett 300 kcal-val elég növelni, de erre is a 2-3. trimeszterben (az utolsó 6 hónapban) van igazán szükség. Ez nem nagy mennyiség. 200 kcal tartalmú például 2 dl 1,5%-os tej és 4 dkg barna kenyér (ez egy kisebb szelet). Ebből is látszik, hogy nem kell kettő helyett enni! A minőség a fontos, nem a mennyiség. Tehát nem csak a bevitt kalória fontos, hanem az is, hogy azt mennyire értékes tápanyagokkal fedezzük.

Súlygyarapodás

Egyre több kismamát foglalkoztat, sokszor túlzottan is, a terhesség alatti súlygyarapodás. Egy bizonyos mértékig a terhesség természetes velejárója a hízás, ezért nem kell emiatt aggódnunk. Nem csak felesleges hájat szedünk magunkra ilyenkor, hanem maga a fejlődő baba, a méhlepény, a magzatvíz, az emlők állományának változása stb. is növeli súlyunkat. A terhesség során felhalmozott zsír a terhesség zavartalan fenntartását szolgálja, illetve a szoptatás időszakában a tejtermeléshez szükséges energia egy részét adja.

A terhesség alatti hízás nem csak kizárólag a táplálkozástól függ – bár kétségtelen, hogy nagy szerepe van –, de a hormonális változások, az alkati tényezők szintén szerepet játszanak.

A javasolt súlygyarapodás függ az anya testtömegétől, korától, tápláltsági állapotától (lásd táblázat).

BMI érték Javasolt súlygyarapodás a terhesség teljes ideje alatt
< 19,8 12,5–18 kg
19,8–25,9 11,5–15 kg
26–28,9 7–11,5 kg
> 29 < 7 kg

Serdülőkorban lévő anyáknál kb. 18-20 kg, ikerterhességnél kb. 18 kg súlygyarapodás javasolt. Terhesség alatt tilos fogyókúrázni! Ha a testsúlygyarapodás túl nagy, akkor több mozgás javasolt, valamint felül kell vizsgálni az addigi táplálkozást, és ha szükséges, szakember segítségével korrigálni kell azt.

Az étrend

A kismama táplálkozásának alapja az egészséges táplálkozás. Azt kisebb kiegészítéssel kell a megváltozott állapothoz igazítani. Mind az öt élelmiszercsoportból (gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, tej és tejtermékek, húsok és zsiradékok) és azokon belül is válogassunk a nap folyamán, így biztosítva a változatosságot. Napi ötszöri étkezés javasolt, de ha a kismama igényli, ez egy könnyű utóvacsorával bővülhet.

Gabonafélék

Gabonafélékből naponta többször fogyasszunk, a teljes kiőrlésű vagy durumlisztből készült termékeket javasolt választani. Fogyasztásukkor egyidejűleg folyadékot is igyunk, hogy a rostok kifejthessék jótékony hatásukat, és ne súlyosbítsák, hanem megszüntessék a terhességgel gyakran együtt járó székrekedést.

Zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak

Naponta legalább háromszor fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt. Az idénygyümölcsöket részesítsük előnyben, és lehetőleg nyersen fogyasszuk azokat. Hetente háromszor szerepeljen az étrendünkben burgonya vagy burgonyás étel. A terhesség alatt javasolt kerülni a puffasztó ételeket, italokat. A káposztafélék és a száraz hüvelyesek gyakran okoznak ilyen tüneteket, ezért vagy kerüljük ezek fogyasztását, vagy fedő nélkül főzzük őket, mert így a panaszt okozó illóanyagok nagy része eltávozik.

Tej és tejtermékek, tojás

Napi fél liter tej vagy tejtermék fogyasztása javasolt, legalább kétszeri elosztásban. Hetente 2-4 db tojás beépíthető az étrendbe. Mint a húsok, úgy a tej, tejtermékek és a tojás is remek választásnak bizonyulnak a megnövekedett fehérjeszükséglet fedezésére.

Hús és húskészítmények, zsiradékok

Naponta legalább egyszer sovány húst, hetente egy-két alkalommal pedig halat is fogyasszunk, ez lehet hetente egyszer olajos hal is. Hetente egyszer máj is fogyasztható. Állati zsírok helyett növényi olajokat használjunk. Megemlítendők az ómega-3 zsírsavak, melyek szerepe a terhesség során változik. A terhesség első 3 hónapjában az anyai zsírraktározást, a méh növekedését, a tejmirigyek fejlődését befolyásolja, míg az utolsó 6 hónapban a baba optimális fejlődéséhez (például az agy és az idegrendszer fejlődéséhez) elengedhetetlen és csökkenti a koraszülés kockázatát. A növényi olajok és a tengeri halak jó forrásai az ómega-3 zsírsavaknak.

Folyadék

Igyunk legalább napi 2 liter folyadékot, a szénsavas, magas koffeintartalmú italokat kerüljük. Napi egy-két nem túl erős kávé vagy tea megengedett, de a gyógyteák, alkoholos italok fogyasztása nem javasolt a terhesség alatt.

Egyéb jó tanácsok

Használjunk kevés finomított cukrot és sót! A cukor természetes alternatívája lehet a méz vagy a juharszirup, a sóé a friss és szárított fűszerek, aromás zöldségek. Hetente két-három alkalommal fogyasszunk csak édességet! Tartsunk magunknál vészhelyzetre (váróterem, utazás stb.) egészséges nassolnivalót. Ez lehet müzliszelet, aszalt gyümölcs, gyümölcsdarabkák, sótlan olajos magvak, korpás keksz stb. Kerüljük a túlzott fűszerezést vagy a csípős fűszereket, mert azok alkotórészei átjutnak a méhlepényen.

Ásványi anyagok

A vasszükséglet jelentősen az utolsó 6 hónapban nő meg, amikor a baba a saját vasraktárait kezdi feltölteni. A vas pótlása vaskészítménnyel akkor szükséges, ha a laborértékek hiányra utalnak. Ennek eldöntése a terhesgondozást végző orvos feladata. Ha szednünk kell vaskészítményt, azt lehetőleg vízzel vegyük be, a tejes italok, illetve a tea gátolja a vas felszívódását. A növényekben lévő vas rosszabbul szívódik fel, ezért a legjobb vasforrás a hús (főleg a vörös húsok), húskészítmények, hal, tojássárgája. A terhesség utolsó 3 hónapjában a legnagyobb a magzat kalciumigénye, ezért rendszeresen igyunk tejet, illetve fogyasszunk tejtermékeket (ezekből még jobb a kalciumfelszívódás). Terhességben nő a cink- és a jódigény is. Elegendő, ha jódozott sót használunk. Azoknak a kismamáknak, akik jódszegény vidéken élnek, az orvos jódpótlást javasolhat.

kismama, terhes,hal, étel, diéta

A legjobb vasforrás a hús (főleg a vörös húsok), húskészítmények, hal, tojássárgája.
Fotó: shutterstock

Vitaminok

A vitaminigény is megnő terhesség alatt, de a vegyes táplálkozás fedezi a megnövekedett szükségletet. Vitaminkészítményeket terhesség alatt csak orvos utasítására szedjünk! A magzatvitaminok nem helyettesíthetők más általános vitaminkészítménnyel, mert a terhesség alatt más a szervezet igénye! A folsavszükséglet az első három hónap során oly mértékben megnő, hogy táplálkozás útján nehéz lenne fedezni, ezért pótlása szükséges. A folsav a velőcső-záródási rendellenesség megakadályozásban játszik fontos szerepet.

Az A-vitamin túlzott bevitele árthat a magzatnak, ezért javasolják, hogy a terhesség során mértékkel fogyasszunk májat, májból készült élelmiszereket (de nem tilos). Az A-vitamin előanyagának, a béta-karotinnak nincs ilyen károsító hatása (karotinban gazdagok a sárgás, pirosas gyümölcsök, színes zöldségek).

A D-vitaminigényt tejjel, tejtermékekkel, olajos magvakkal fedezni tudjuk, napsütéses időben pedig a napfény hatására bőrünkben is termelődik. Orvosi ellenőrzés mellett téli, őszi időszakban esetleg szükség lehet a pótlására.

Dohányzás

A dohányzás melléktermékei átjutnak a méhlepényen, kiválasztódnak az anyatejbe, így a mamával együtt dohányzik a baba is. A dohányzás elhagyása igazi szép ajándék a gyermekünk számára!

Amit kerüljünk

Várandósság alatt az immunrendszerünk gyengébb, az ételekkel történő baktériumfertőzést a magzat is elkaphatja a méhlepényen keresztül, ezért érdemes pár dolgot szem előtt tartani.

Vásárláskor mindig ép csomagolású, friss árut vegyünk. Ha a termék szavatossági ideje közeleg, inkább ne vegyük meg. A hűtőpultoknál ne a legelöl álló terméket vegyük le, hanem nyúljunk jól hátra. A nyitott fagyasztóládáknál alulról vegyük el a terméket. A nyers tojást, húst tartalmazó ételek veszélyesek lehetnek, alaposan süssük át vagy hagyjuk ki ezeket, sajtok közül kerüljük a penészes sajtokat, a márvány- és a feta sajtot. Ételkészítés és étkezés előtt alaposan mossunk kezet.

Terhességi cukorbetegség

Egyes esetekben terhesség alatt a szénhidrát-anyagcsere zavara lép fel. Mivel maga a terhesség növeli a sejtek ellenállását az inzulinnal szemben, ezért minden kismamánál elvégzik a cukorterhelést. A terhelést 75 g glükózzal végzik, amelyet 2,5-3 dl vízben kell feloldani és lehet belefacsarni citromlevet (legalább egy fél citromot vigyünk magunkkal), így valamivel ihatóbb lesz az oldat. Ha a terhelés igazolja a szénhidrát-anyagcsere zavarát, akkor az orvos feladata meghatározni, hogy elegendő-e a diéta vagy azt kombinálni kell-e antidiabetikummal vagy inzulin adásával. A diéta részleteit (szinte azonosak a cukorbetegek diétájával) dietetikussal kell átbeszélni (nem a védőnővel!), ahol személyre szóló, részletes tanácsadást kaphatunk, mintaétrendekkel. Nem szabad félvállról venni a problémát, mert ez az állapot mind az anya, mind a magzat számára veszélyt jelent. A terhességi cukorbetegség az esetek nagy részében a szülést követően megszűnik, ennek eldöntésére a szülést követő hatodik héten meg kell ismételni a cukorterhelést. Ha a szénhidrát-anyagcsere helyreállt, nincs szükség különösebb diétára, elegendő, ha az egészséges táplálkozás alapelveit követjük. Azoknál, akiknél a terhességi cukorbetegség fennállt, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, ezért pár évente érdemes a szűrővizsgálatot megismételni.

Támadták a kismamát, hogy kicsi a hasa, de van ideális pocak?

Aggódó kismamák

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Zsírégetés fűszerekkel - Működik, de ezeket jó tudnia!
Néhány alapszabályt betartva a fűszerek a barátaink lehetnek a diétában!
Ingyenes sportolási lehetőségek, hogy mindenki aktív legyen!
Szuper kezdeményezés, amire nagy szükség lenne országosan is! Így lehet mindenki számára elérhető és motiváló a mozgás!
Mennyi és milyen zsírt ehetünk 1 nap alatt? - praktikus lista
Minden egészséges szervezetnek szüksége van bizonyos zsírmennyiségre. A naponta bevitt kalóriák 20-30 százaléka származhatna zsírokból, de 10 százaléknál nem több telített zsírsavakból.
Tuti reggeli fogás
Ezt a tápláló reggelit akár előre is elkészítheti a gyereknek. Finom, egészséges, garantáltan szívesen fogyasztja majd. Ettől biztosan jól indul a nap!
Bossaball – Nem csak strandsport
A látszólag nem teljesen összeillő sportok egyvelege rendkívül szórakoztató, látványos és nem utolsósorban igen hatásos mozgásforma. Bosaball edzésen jártunk!
Trükkök, hogy kevésbé hizlaljon a főzelék
Vannak trükkök, amelyek segítségével lefaraghatunk a főzelékek szénhidrát, és kalória értékéből, így már beilleszthetőek a diétába!
Last minute - 1500 kalóriás nyaralós menü
Egy tartható, egészséges menü, ami akár a hosszú hétvégére is remek megoldás lehet, ha nem akarunk többet enni 1500 kalóriánál!
4 saját testsúlyos gyakorlat, ami formába hozza a fenekét
Nincs szüksége másra, csak a saját testsúlyára, legalább 30 (szabad) percre és a kitartására! Lássuk a fenékformáló gyakorlatokat!
Szilvával az egészségért - tippek és receptek otthonra
Hogyan hat a szervezetünkre a szilva? Hogyan használhatjuk a bőrápolásban, és milyen egészséges ételeket készíthetünk belőle?
Fehérjediéta - 1 hét – 3 kiló!
Egy 7 napig tartó fehérjediétával rengeteg felesleges vizet és súlyt veszíthetünk. A proteinkúra lényege, hogy egy hétig sovány húsokat, sovány túrót, joghurtot és sovány sajtokat kell fogyasztani, kiegészítve tojással és zöldségféleségekkel.
3 nő, akik egy merész lépéssel változtatottak az életükön
Három nő meséli el, mi volt az életüket megváltoztató döntések hátterében, milyen nem várt előnyökkel járt a „bátorságuk”.
10+ tipp, hogy egészségesek maradjanak a fogai
Az ellenállhatatlan, szexis mosoly alapja az egészséges fogsor. Mindennapi ápolással, megfelelő szájhigiénével, rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetők a komolyabb fogászati problémák.
Fogyás őszibarackkal - 3 napos mintaétrend
Őszibarack a piték és egyéb sütemények nagy sztárja, de a diétában és a szépségápolásban is hadba fogható! Mondjuk is, hogyan!
Kar, has, fenék - Így formálja testét vízisportokkal
A víz nem csak arra alkalmas, hogy a forróság ellen néha megmártózzunk benne. Számos lehetőséget rejt a sportolásra, amelyeket érdemes a nyaralás, pihenés során is kihasználni. Kedvcsinálóként összegyűjtöttünk néhány izgalmas vízi sportot.
Csoda, amit a testükkel művelnek – Ilyen az akrobaták élete
Hat mindenre elszánt akrobata repíti a nézőket egy olyan világba, ahol percenként csodálkozhatunk rá, hogy mire képes az emberi test.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.