Minden kismama félve szed szinte bármilyen gyógyszert, hiszen majdnem mindegyik gyógyszer javaslatán szerepel: terhességben nem ajánlott. Az orvosok is félnek felírni bizonyos készítményeket, mert nem áll rendelkezésükre kellő mennyiségű adat ahhoz, hogy ezt nyugodt szívvel megtegyék.

Mit tegyen a kismama, ha belázasodik?

Mégis mit szabad?

A felső légutak fertőzései a legtöbbször víruseredetűek. Vírusfertőzés esetén ajánlatos a bő folyadékbevitel, a C-vitamin, a lázcsillapítás. Ez utóbbinál javasolt a paracetamoltartalmú készítményeket előnyben részesíteni. Az orrcseppek közül csak a sótartalmúak javasoltak. Köptető szedése inkább nem ajánlott, a bőséges folyadékbevitel általában megoldja ezt a gondot. Ha elhúzódó, száraz köhögés alakul ki, próbálkozhatunk homeopátiás szerekkel.

Sok gyógynövény bizonyítottan előnyös a meghűléses tünetek enyhítésére, ilyen például a kasvirág (Echinacea), a csipkebogyó vagy a hársfavirág. Ezek is aktív hatóanyagokat tartalmaznak, éppúgy, mint a gyógyszerek, ezért használatuk előtt ugyanúgy informálódni kell, mint a gyári gyógyszerkészítményekkel kapcsolatban.

Ha már antibiotikum szükséges

Szövődményes esetekben szükség lehet antibiotikumra is. Ilyenkor betegre szabottan kell döntenie az orvosnak. Ilyenkor nem egyértelmű, hogy egy-egy adott antibiotikum adható-e terhességben vagy sem. A hatástanilag rokon vegyületek elbírálása is nagyon különbözhet. Nem ártalmas antibiotikumok az egyszerű penicillinek, a cefalosporinok, a makrolidok (eritromicin). Egy következő kategóriába tartoznak a kombinált penicillinkészítmények (amoxicillin + klavulánsav, ampicillin + szulbaktám) és a klaritromicin. A gyakorlatban, ha valóban szükség van egy kismama esetében antibiotikum felírására, akkor bizony nem a legártalmatlanabb szereket érdemes alkalmazni, mert összességében fontosabb, hogy gyorsan és biztosan gyógyuljon meg. A fennálló betegség következménye sokkal súlyosabb lehet, mint ezen antibiotikumok esetleges mellékhatása.

Nil nocere! Ne árts!

Az orvoslás fontos alapelve, hogy ne árts! Sokan ezt helytelenül értelmezik, aminek következtében lehet, hogy egy várandós nő nem kapja meg a maga és a magzata számára is szükséges kezelést. Ez az alapelv valójában azt jelenti, hogy a kezeléssel nem sodorhatjuk nagyobb veszélybe a pácienst, mint amit a betegsége okozna kezelés nélkül. Tehát minden esetben mérlegelnünk kell a gyógyszeres kezeléstől várható kockázat és előny arányát, mind az anya, mind a magzat szempontjából, és így kell döntenünk a kezelés szükségessége felől. A fentiekből az is adódik, hogy egy súlyosabb kórkép esetén magasabb kockázatot jelentő szer is joggal adható.

Érdemes tudni róla

  • Annak kiderítése, hogy egy gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény szedhető-e a várandósság alatt, igen nagy nehézséget jelent az ezzel a témával foglalkozó kutatók számára. Talán ezért is van, hogy napjainkban is uralkodik az a nézet – lehet, sokszor kissé túlzóan –, hogy a terhesség első trimeszterében óvakodjunk a gyógyszeres kezeléstől.
  • A legújabb tudományos vizsgálatok rámutattak, hogy az első trimeszternek, mint kiemelkedően veszélyes időszaknak, a mítosza megdőlt. A terhesség későbbi szakaszában is kialakulhatnak az anya megbetegedésével kapcsolatba hozható fejlődési rendellenességek.
  • Nemrégiben megjelent nemzetközi közlemények új megvilágításba helyezték a várandósok kezelését a felső légúti megbetegedések során. Sokak számára meglepő lehet, hogy a magzat számára az egyik legveszélyesebb tényező, ha az édesanyja lázas. Magas láz esetén előfordulhat spontán vetélés, idő előtt megindulhat a szülés is a fokozódó méhtevékenység miatt. Ilyenkor nyilvánvaló a kapcsolat a történtek és a lázas állapot között, de ha nincs ilyen kimenetel, akkor hónapokkal később kell szembesülnünk esetleg a kialakult fejlődési rendellenességgel.
  • Egy orvoscsoport 16 év alatt 61 ezer újszülött adatait dolgozta fel. Ilyen hatalmas anyag vizsgálata után számos felmerülő kérdésünkre irányadó válasszal szolgáltak.
  • A vizsgálat igazolta, hogy a terhességek második és harmadik hónapjában elszenvedett felső légúti vírusfertőzések után számos fejlődési rendellenesség előfordulásának gyakorisága megnő. Ezek között kiemelhető a vízfejűség, a végtagdeformitás, a szájpadhasadék.
  • További vizsgálat viszont azt állapította meg, hogy amennyiben aktív lázcsillapításban részesült az anya, akkor a csecsemőknél a fenti rendellenességek száma szignifikánsan (statisztikailag egyértelműen kimutatható mértékben) csökkent. Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy nem maga a vírusfertőzés a közvetlen oka a rendellenességek kialakulásának, hanem vélhetően a vírus elleni védekezés részeként kialakult lázas állapot.
  • Ennek tudatában kimondhatjuk: a láz csökkentése nagymértékben redukálja a rendellenességek kialakulását. Egy másik vizsgálat azt igazolta, hogy a fogamzás környékén és a terhesség elején szedett multivitaminok és a folsav kombinációja csökkentette a vizsgált csoportban létrejövő fejlődési rendellenességek gyakoriságát.

Alapelvek az anyáért és a magzatért

Kedves kismamák! Ha a terhesség első hónapjaiban felső légúti vírusfertőzésük lenne, amit láz kísér, akkor saját magukat és magzatukat is azzal óvhatják leginkább, ha mielőbb elérik a láztalan állapotot. A terhesség előtt és alatt javasolt a folsavtartalmú multivitaminok szedése.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Kőkemény crossfit edzéseket nyom a 3. trimeszterben járó kismama – videó

Támadták a kismamát, hogy kicsi a hasa, de van ideális pocak?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink