Az apró magokból kikelő csírák koncentráltan tartalmazzák a legfontosabb tápanyagokat, a belőlük kinyert lé valóságos vitaminkoncentrátum!

Apró kis bombák a diétához: nevelj otthon csírákat

Télen jóval kevesebb zöldséget, gyümölcsöt tudunk vásárolni. De ha ilyenkor is jólesne egy kis friss íz, láss neki egy kicsit kertészkedni! Ehhez nincs más dolgod, mint beszerezni néhány csíráztatáshoz használható magot.

Csíráztatás lépésről lépésre

Az áztatás

A vegyszermentes magokat először öblítsd le, majd áztasd be. Az olajos magvakat 1 napra, a gabonákat 12 órára, a pici apró magocskákat csak 4-8 órára kell vízbe tenni, ahhoz, hogy kihajtsanak.

A csíráztatás

Bioboltokban olcsón vásárolhatsz műanyagból vagy agyagból készült csíráztató edényeket, de egy egyszerű tányérban is kikelnek a csírák. A speciális edény különböző szintjeire kerülnek vékonyan elterítve a magok, az alsó tálba pedig tegyél vizet. Rakd az egészet a konyha egy melegebb (20-22 C) pontjára, a többit pedig bízd a természetre. Ha egy egyszerű tálra szórod a magokat, akkor takard le egy bevizezett vászondarabbal, amit folyamatosan tarts nedvesen. A csírázás után a harmadik napon már nem is kell a vászon.

Rendszeres öblítés

A kikelt magokat érdemes reggel és este folyó víz alatt egy kicsit átöblíteni, illetve az alsó tálban lévő vizet kicserélni. Így elkerülheted az esetleges penészedést.

3-4 nap múlva már eheted is a csírákat.

Ha sötétebb helyen kelteted a magokat, a csíra világos marad, de több lesz benne a B-2 vitamin. Ha világos helyre teszed a tálat, a sötétzöld csíráknak magas lesz a C-vitamin-tartalmuk.

A legfinomabb apróságok

Búzacsíra: A magas vérnyomás legjobb ellenszere, tisztítja a májat, megszünteti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, baktériumölő, és serkenti az emésztést. Hosszú és rövid csírákkal is nagyon finom, és jól keverhető salátában más zöldekkel.

Lucernacsíra: Remekül szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, és megakadályozza a vérzsír lerakodását az érfalakon. Csökkenti az ízületi gyulladásokat és a reumatikus fájdalmakat. B12-tartalma miatt nőknek kötelező, hisz ez a vitamin képes csökkenteni a vérszegénységet.

Retekcsíra: A téli beteges időszakban az egyik legjobb természetes antibiotikum, Megfázás és orrdugulás esetén oldja a nyáklerakódásokat. Remek méregtelenítő, de még a kisebb vese- és epeköveket is képes eltávolítani a szervezetből. Íze kissé csípős, ezért érdemes más csírákkal összekeverve enni.

Zsázsa: A rendszeres zsázsafogyasztással megelőzheted a szívinfarktust, de a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően késleltetheted az öregedést is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, és segít a mellrák megelőzésében is. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.

Tipp

A csírákat nemcsak salátákba, de levesekbe, krémekbe is teheted, sőt még ledarálva pástétomokat is készíthetsz belőlük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.