Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres. A lényeg ugyanis sokszor nemcsak az elfogyasztott ételekben, hanem a mennyiségekben rejlik. Ha rátalálunk az optimális ételadagokra, akkor szinte bármit ehetünk! Ehhez nyújt segítséget a diétatányér, amelyet a valós méretében mutatunk be. Tehát, ekkora tányérból javasoljuk enni a bemutatott mennyiségeket.

Mennyi étel kerülhet pontosan a tányérodra, ha fogyni szeretnél?

Mi legyen a tányéron és a tányér mellett?

Keményítő nélküli zöldségek

Ezekből bátran lehet fogyasztani, sőt ezek a zöldségek tegyék ki a tányér nagy részét a főétkezésekkor. A magas víztartalmú zöldségek rostban gazdagok, víztartalmuk miatt kitöltik a gyomrot, és hosszan tartó jóllakottságérzést biztosítanak. jól párosíthatók zsírral és fehérjével, húsok, tojás, sajtok mellé ideálisak.

Keményítőtartalmú zöldségek

A szervezetnek szüksége van a hüvelyesekre, mint ahogyan a lúgosító hatású burgonyafélékre is. Mindössze csak a mennyiségre kell ügyelnünk. Kis adagokban jó hatással vannak a szervezetre.

Keményítőt  tartalmazó egyéb  élelmiszerek,  gabonafélék,  magvak

A keményítőt tartalmazó élelmiszerek természetes energiaforrások, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ezek fontos rostforrások, kalciumot, vasat és B-vitamint tartalmaznak. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű élelmiszereket, ezeknek ugyanis még nagyobb a tápanyagtartalmuk. Az elkészítési módra azonban ügyeljünk, kerüljük a bő zsírban sütést, a túlzott mennyiségű olaj hozzáadását, mert az így elkészített ételek bizony nagyon hizlalnak.

Hús és húshelyettesítők

A hús a legkoncentráltabb, legteljesebb, legjobban hasznosuló fehérjeforrásunk. Ha húst fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy jobbára zsírszegény kerüljön a tányérunkra, ügyelve a koleszterinszintünkre. időnként persze megízlelhetünk egy-egy zsírosabb fajtát, kényeztethetjük magunkat vadakkal, halakkal is. Mindig válasszuk a megbízható minőséget!

Gyümölcsök

A gyümölcsfélék ugyan nagyon egészségesek, de az elfogyasztott mennyiséggel csínján kell bánni. Magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsök akadályoztathatják a fogyást. A gyümölcsöket érdemes reggel vagy a délelőtti órákban fogyasztani, hogy ne keveredjenek más típusú étellel a gyomorban, így könnyebben szívódnak fel, nem okoznak gyomor- vagy bélpanaszokat.

Tej/joghurt

Mindkettőnek elég magas a szénhidráttartalma. Éppen ezért mindegyik jó választás reggelre, mert könnyen felszívódik, gyorsan energiát lehet nyerni belőlük. Érdemes a zsírszegény fajtákat választani. Azok is éppen annyi tápanyagot és vitamint tartalmaznak, mint a zsírosabb változatok, de kevésbé terhelik meg a gyomrot.

Zsírok, olajok

Zsírra szintén nagy szüksége van a szervezetnek, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag csak ezen keresztül tud felszívódni. Érdemes azonban a jó minőségű zsiradékokat és olajokat előnyben részesíteni. ilyen az extraszűz olívaolaj, a repceolaj, amelyekkel kiválóan lehet főzni. időnként adjunk az ételeinkhez olaj- vagy kapribogyót, dobjuk fel a salátákat avokádóval vagy szórjunk a tetejére magféleségeket. Kerüljük azonban a transz zsírsavakat, azok igencsak megterhelik az érrendszert.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.