Amerikai palacsinta VAGY ham & eggs?
Első hallásra egyformán egészségtelen választásnak tűnik mind a kettő. A szalonnának magas a só- és a zsírtartalma, míg az adagonként átlagosan két tojás egész napra elegendő koleszterint tartalmaz. A palacsinta pedig kalória- és cukorbomba. Döntetlen az egészségtelenség javára.
A GYŐZTES: ham&eggs
Nem csak egy csomó kalóriát spórolhat, ha a sonkás tojást választja. ezzel a döntéssel 30 grammnyi tiszta fehérjéhez juthat, ami segíti eltelíteni a gyomrot és megakadályozni a hirtelen támadó farkaséhséget jó néhány órán keresztül. Tovább fokozhatja a teltségérzetet és serkentheti az anyagcseréjét, ha a szalonna és a tojás mellé legalább kétféle nyers zöldséget eszik.
Nachos VAGY csípős csirkeszárny?
Egy jó kis tapas péntek vagy szombat este egy pohár bor mellé? Barátok, bor, sör, esetleg egy kis zene és pár finom falat. Igen ám, de egy-egy ilyen este több száz felesleges kalóriát is tartalmazhat. A nachos, vagyis a csípős chipsféleség tele van sóval és transzzsírsavval, a csirkeszárny pedig sok zsírt tartalmaz. Egy előnye mindkettőnek van: remekül ellenállnak az alkoholnak.
A GYŐZTES: csípős csirkeszárny
Tulajdonképpen nem is magával a chipsszel van a baj, hanem azzal a rengeteg mártogatós szószszal, amibe képesek vagyunk beletunkolni. A sajtos, paradicsomos, tejfölös szószok nagyon sok felesleges kalóriát tartalmaznak. Ugyan a csirkeszárny sem az egészséges étkezés fő alapköve, de még mindig jobb, mint a zsírba mártogatott sós transzzsírsav. A csirkeszárny, ha ropogósra van sütve, panír nélkül készült és nem fogyasztunk mellé sült burgonyát, sokkal szerencsésebb, mint a nachos. Kevesebbet eszünk belőle, szabályozható a sótartalma és legalább bejuttatunk a szervezetünkbe egy kis fehérjét.
Tészta VAGY zöldséges pizza?
A pizza első hallásra a világ egyik legfinomabb, ám legegészségtelenebb ételének tűnik. Zsíros feltétek, sok sajt, vaskos tészta. ezzel szemben ugyan mit árthat egy kis parmezános tészta?
A GYŐZTES: pizza
Egy szelet pizza talán viszonylag zsíros falatnak tűnik, ám maguk a szeletek mégis automatikus porciókontrollra késztetnek. Hiszen ha végeztünk egy szelettel, újabb után kell nyúlni, ha enni szeretnénk még, ez pedig egyfajta kontrollt képez az agyban. másrészt, ha zöldséges feltétet választunk, akkor nem kell rettegnünk a zsíros húsoktól, kolbászoktól. A tészták esetében a veszély mindig a szószokban rejlik. A tejszínes szószok rengeteg zsírt tartalmaznak, míg a paradicsomos alapúak sokszor rejtett cukorban gazdagok.