A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.

Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát

A titok a fermentálásban, vagyis erjesztésben rejlik, melynek köszönhetően nem csak a káposzta íze válik különlegessé, hanem rendkívül egészséges is lesz. A fermentálás egy olyan kémiai folyamat, melynek során valamilyen szerves anyagot – jelen esetben a káposztát – egy enzim hatásának teszünk ki. Az erjesztés során mikroorganizmusok, vagyis élesztők, gombák és baktériumok szénhidrátokat bontanak le azért, hogy a saját tevékenységük elvégzéséhez energiát nyerjenek. Az ennek hatására megerősödő hasznos baktériumok és gombák, valamint a végtermékként megjelenő szerves savak gátolják az étel megromlását okozó mikroorganizmusok elszaporodását.

Miért pont a savanyú káposzta?

Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott ételt, így lényegesen könnyebbé válik az emésztésük. A savanyított ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. Az erjesztési folyamat részeként, olyan biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.

Még a kedvünk is jobb lesz!

Az agy és a bélrendszer között szoros kapcsolat van. Ezért lehetséges az, hogy a beleinkben lévő problémák befolyásolhatják a lelki állapotunkat, felelősek lehetnek a stressz, depresszió és szorongás kialakulásáért. Ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, a beleinkben megnő a jó baktériumok aránya, valamint olyan hormonok kezdenek termelődni, mint a szerotonin és a dopamin, melyek a jó hangulatért felelősek.

Az alakunknak is kedvez

A savanyú káposztában található jótékony baktériumok az étvágyunkat és a nassolási vágyunkat is csökkentik. A bélflórát felépítő mikroorganizmusok ugyanis befolyásolják, hogy milyen gyakran vagyunk éhesek, de még arra is hatással vannak, hogy milyen ételeket kívánunk meg. Ha felborult az egyensúly, sokkal inkább vágyunk a zsíros, cukros falatokra.

Szebbé teszi a bőrünket

A káposzta már önmagában is sokat tesz a szépségünkért, mivel rengeteg antioxidáns van benne, ami lassítja a sejtek öregedését, emellett rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami nem csak az immunrendszer erősítésében és szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, de a bőrünket is egészségesebbé teszi. A bélben zajló gyulladásos folyamatok felelősek lehetnek az olyan bőrproblémák kialakulásáért, mint a rosacea, az ekcéma vagy a pattanások. Ha a bélbaktériumaink nincsenek rendben, esetleg sok gyulladást fokozó ételt eszünk, mint például cukros, fehérlisztből készült finomságokat, akkor az a bőrünkön is hamar meglátszik. Ha viszont gyakran eszünk savanyított káposztát, akkor a bőrünk is ragyogni fog.

Jó a szívnek és a csontoknak

A savanyú káposzta bővelkedik K2-vitaminban, amely csökkenti a koleszterinszintet, kordában tartja a vérnyomást és elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Ezek a tulajdonságok pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szívünk és a csontjaink minél tovább maradjanak épek és egészségesek.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink