A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.

Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát

A titok a fermentálásban, vagyis erjesztésben rejlik, melynek köszönhetően nem csak a káposzta íze válik különlegessé, hanem rendkívül egészséges is lesz. A fermentálás egy olyan kémiai folyamat, melynek során valamilyen szerves anyagot – jelen esetben a káposztát – egy enzim hatásának teszünk ki. Az erjesztés során mikroorganizmusok, vagyis élesztők, gombák és baktériumok szénhidrátokat bontanak le azért, hogy a saját tevékenységük elvégzéséhez energiát nyerjenek. Az ennek hatására megerősödő hasznos baktériumok és gombák, valamint a végtermékként megjelenő szerves savak gátolják az étel megromlását okozó mikroorganizmusok elszaporodását.

Miért pont a savanyú káposzta?

Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott ételt, így lényegesen könnyebbé válik az emésztésük. A savanyított ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. Az erjesztési folyamat részeként, olyan biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.

Még a kedvünk is jobb lesz!

Az agy és a bélrendszer között szoros kapcsolat van. Ezért lehetséges az, hogy a beleinkben lévő problémák befolyásolhatják a lelki állapotunkat, felelősek lehetnek a stressz, depresszió és szorongás kialakulásáért. Ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, a beleinkben megnő a jó baktériumok aránya, valamint olyan hormonok kezdenek termelődni, mint a szerotonin és a dopamin, melyek a jó hangulatért felelősek.

Az alakunknak is kedvez

A savanyú káposztában található jótékony baktériumok az étvágyunkat és a nassolási vágyunkat is csökkentik. A bélflórát felépítő mikroorganizmusok ugyanis befolyásolják, hogy milyen gyakran vagyunk éhesek, de még arra is hatással vannak, hogy milyen ételeket kívánunk meg. Ha felborult az egyensúly, sokkal inkább vágyunk a zsíros, cukros falatokra.

Szebbé teszi a bőrünket

A káposzta már önmagában is sokat tesz a szépségünkért, mivel rengeteg antioxidáns van benne, ami lassítja a sejtek öregedését, emellett rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami nem csak az immunrendszer erősítésében és szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, de a bőrünket is egészségesebbé teszi. A bélben zajló gyulladásos folyamatok felelősek lehetnek az olyan bőrproblémák kialakulásáért, mint a rosacea, az ekcéma vagy a pattanások. Ha a bélbaktériumaink nincsenek rendben, esetleg sok gyulladást fokozó ételt eszünk, mint például cukros, fehérlisztből készült finomságokat, akkor az a bőrünkön is hamar meglátszik. Ha viszont gyakran eszünk savanyított káposztát, akkor a bőrünk is ragyogni fog.

Jó a szívnek és a csontoknak

A savanyú káposzta bővelkedik K2-vitaminban, amely csökkenti a koleszterinszintet, kordában tartja a vérnyomást és elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Ezek a tulajdonságok pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szívünk és a csontjaink minél tovább maradjanak épek és egészségesek.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!