Szerencsére nagyon könnyen helyettesíthetjük a hízlaló, vércukorszintet megugrasztó köreteket, mégpedig karfiol segítségével. Sok rost, rengeteg vitamin és ásványi anyag, szénhidrát szinte semmi! Ezeket a recepteket próbáld inkább ki a krumplipüré helyett.
Karfiolpüré
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- só, bors
- 3 ek. tejföl
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma
ELKÉSZÍTÉS:
A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsáira és főzd puhára. A megfőtt karfiolt konyhai robotgépben pépesítsd krémesre, majd add hozzá a vajat, fokhagymát a tejfölt, illetve sózd és borsozd meg. Ha túl sűrűnek érzed, nyugodtan tehetsz hozzá több tejfölt esetleg pici tejet is.
TIPP: Keverj a krémbe egészen apróra vágott petrezselymet. Így lesz tökéletes a karfiol köreted, amit akár mártogaatósnak is használhatsz! Diétás chipsszel a legszuperebb partikaja!
Karfiolos spenót
HOZZÁVALÓK:
- 5 dkg bébi spenót
- 1 kis fej karfiol (virágaira szedve)
- 1 kis fej vöröshagyma (szeletelve)
- ½ csésze reszelt mozzarella (és még egy kicsi a tetejére)
- 2 ek tejszín
- 1 ek vaj (és még egy kicsi a vöröshagyma pirításához)
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- só és bors
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Forralj vizet egy közepes fazékban. Amikor már lobog, szórd bele a karfiolvirágokat, és főzd 10 percig. Amikor megfőttek, szűrőkanállal szedd ki, és tedd a karfiolt a konyhai robotgépbe. Gyors keverővel dolgozd össze a tejszínnel és a vajjal. Ízesítsd sóval és borssal. Mialatt a karfiol fő, a vajon pirítsd meg a vöröshagymát, majd add hozzá a spenótot, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Fonnyaszd meg. Keverd össze a karfiolt, a vöröshagymás spenótot a sajttal. Fűszerezd még, ha szükséges. Kanalazd át a keveréket egy vasöntvény serpenyőbe vagy egy kisebb sütőedénybe. Szórd meg a maradék sajttal. Csúsztasd a sütőbe és süsd aranybarnára.