A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a kalcium rendkívül fontos anyag a csontok képződéséhez, és hogy nagy mennyiséget a tejben vagy a tojásban találunk belőle. Ez a tudás azonban még nem elegendő. Hatékonyan fogyókúrázni csak úgy lehet, ha tisztában vagyunk a szervezetünk teljes működésével, és azzal is, mitől működik valóban jól. Kutatók kiderítették, hogy a kalcium lehet az egyik titkos fegyverünk, ismerkedjünk meg hát, vele közelebbről.

Gyorsabb fogyás kalciummal

Élettani szerepe

Valóban, a kalcium szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a véralvadáshoz, de például a normális szívritmus biztosításában szintén kiemelkedő szerepet játszik. A kalcium mintegy 99%-a a csontszövetben raktározódik. A megfelelő kalciumbevitelnek mindenekelőtt gyermekkorban van nagy jelentősége, mivel a csontok felépítése ekkor történik, de a végleges csonttömeg úgy 20-25 éves korra alakul ki. A gyermekkori
helytelen táplálkozás, a hiányos kalciumbevitel az egyik legnagyobb rizikótényezője a csontritkulásnak. Az alacsony kalciumszint komoly tünetei: depresszió, zavartság, izomfájdalmak, görcsök, de súlyos esetben akár szívritmuszavar is kialakulhat. A só és az állati eredetű fehérjék túlzott mértékű fogyasztásával megnövekszik a kalcium kiválasztása a vesén keresztül. A magas kalciumszint étvágytalanságot, székrekedést, hányingert, vesekövet okoz.

Jelentősége a fogyásban

A kalcium kulcsfontosságú szerepet tölt be a csontok képződésében és állaguk megőrzésében. Számos kutatást végeztek arról, hogy van-e szerepe a kalciumnak a fogyás elősegítésében. Kiderült, hogy komoly összefüggés van a táplálkozás során bevitt kalcium mennyisége és a zsírsejtekben felhalmozódó kalcium koncentrációja között. Ha túl kevés kalcium jut a szervezetbe, felhalmozódik a zsírszövetekben és csökkenti azok mobilizálhatóságát. Így tehát az alacsony kalciumtartalmú táplálkozásnak az a rendkívül kellemetlen következménye lesz, hogy a zsír elraktározódik a zsírszövetekben, és sokkal nehezebben távozik onnan, amikor szükség lenne rá. Nem nehéz belátni, hogy ez vezet az elhízáshoz.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az agy érzékeli a kalciumhiányt, ezért túlevéssel próbálja elérni, hogy a szervezet elegendő mennyiséghez jusson ebből az ásványi anyagból. Viszont ez azt is jelenti, hogy ha elegendő kalcium kerül a szervezetbe, az csökkenti az evés utáni vágyat. Ajánlatunk egy sós és egy édes recept, mindkettő rendkívül gazdag kalciumban, hetente akár többször is iktassuk be étrendünkbe. A sajtok fogyasztását pedig érdemes a nap első felére tenni, hogy legyen időnk lemozogni a pluszkalóriákat.

A napi optimális adag 800–1000 mg kalcium. De serdülő- és időskorban, valamint a terhesség ideje alatt a szervezet igénye megnő. Ez nem kevés, ha megnézzük, hogy melyik élelmiszer mennyit is tartalmaz. Mivel a legtöbb kalcium a tejtermékekben van, leginkább ezek fogyasztása ajánlott. De a zsírosabb tejtermékeknek a kalóriatartalmuk is magas, így elengedhetetlen a napi mozgás beiktatása. Persze aki nem fogyaszthat tejtermékeket, az is talál alternatívát arra, hogy hozzájusson ehhez a fontos ásványi anyaghoz.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.