Amit jól ismerünk
Lépjünk túl végre a hekken és a halrudacskákon meg a halpogácsás hamburgeren. Merthogy a többségnél ezekben merül ki a halfogyasztás. Nincs ezekkel semmi baj, de sokkal több van a „halbizniszben”, higgyük el. A jó halhús persze nem olcsó, de nem a hallal kell jóllakni, a sok friss zöldséggel együtt alkot tartalmas, kalóriaszegény főételt.
Mi a legegyszerűbb?
Mindig ez a kérdés, hiszen kinek van kedve órákat tölteni a konyhában. A halakkal kapcsolatosan van egy alapvetés: sózd meg, grillezd meg, adj hozzá citromot, és kész. Ja, hogy ennyi? Bizony, ennyi. Nem kell agyonsütni, hadd őrizze meg friss és szaftos állagát. Egy jó hal nem igényel se panírt, se sok fűszert, az íze önmagában élvezhető, markáns. Friss salátával, párolt zöldségekkel mennyei lakoma lesz belőle.
De mi lesz a szálkákkal?
Sokakat az rettent el, hogy nem tudnak filézni. Ez esetben filézett halat kell venni vagy meg kell nézni egy videót a neten, ahol megtanítják. De tényleg nem érdemes csak ezért hanyagolni a halfogyasztást, a filézés nem ördöngösség.
Édesvízi vagy tengeri?
A tengeri halak közül általában csak tenyésztett lazac és pangazius kapható az élelmiszerboltokban, ha valami jobbfélére vágyunk, akkor halakra specializálódott üzletet kell választanunk, vagy a budaörsi halpiacot. Ezt persze nem mindenki teheti meg egy átlagos hétköznapon. Édesvízi halat horgász ismerősöktől érdemes szerezni, akkor garantáltan frisset és megbízható forrásból származót kapunk. Az afrikai harcsát is idehaza tenyésztik, de a klasszikus ponty, pisztráng, süllő is ritka csemege ma már az átlagfogyasztó konyhájában.
Tintahal, polip, miegymás
A tenger gyümölcseit konzervként vagy fagyasztott állapotban tudjuk megvásárolni. Többnyire vegyes kiszerelésben, de kaphatunk külön kagylót és rákféléket is. A kínálat adott, a kísérletező kedvünket kell újjáéleszteni. Leginkább tésztához illenek. A legegyszerűbb, ha fokhagymás vagy petrezselymes vajon megpároljuk őket, és úgy tesszük a tésztára. A másik út a tejszínes mártás készítése, amikor tejszínnel öntjük fel, fűszerezésnek akkor is elég a só és a fokhagyma. Ez is csak ennyi? Tényleg ennyi. S ha ezeken már túl vagyunk, jöhet néhány bonyolultabbnak látszó recept.