Mit gondolsz, szükséged van egy méregtelenítő kúrára? Keresd meg, melyik csoportba tartozol, és a végén vágj bele velünk a tisztulásba! Nem fogod megbánni, hiszen a tavasz a legjobb időszak arra, hogy egy kicsit szabadságold az emésztőrendszered, megszabadulj a méreganyagoktól, és megújulj!

Így tisztul egy profi tavasszal

„Nincs időm főzni!”

Ha gyorséttermekben eszel, ha gyakran vásárolsz félkész vagy kész termékeket, ha csak hírből ismered a piacokat és bio-termékeket, s ha egy héten csak egyszer-kétszer főzöl friss alapanyagokból, akkor ideje komolyan elgondolkodni egy kiadós méregtelenítésen. Az Európai Unióban ma már több mint félmillió engedélyezett adalékanyagot használnak az élelmiszergyártók, Azt azonban még pontosan nem vizsgálták, hogy ezek véletlenszerű párosítása milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Sokan megdöbbennek, amikor elárulom, hogy egy 25 éves ember eddigi élete során közel 16 tonnányi felesleges méreganyagot juttatott a szervezetébe az előre feldolgozott élelmiszerekkel, a tartósítószerekkel, a vegyszerrel termesztett zöldséggel-gyümölccsel, a hormonokkal és antibiotikummal kezelt húsokkal. A szervezet egy ideig küzd a mérgek ellen, de egy idő után bekapcsolja a vészjelzőt. A különböző bőrproblémák, a hajhullás, a narancsbőr már arra figyelmeztetnek, hogy a máj és az epe, vagyis a kiválasztó szervek telítődtek. Ilyenkor mindenképpen érdemes méregteleníteni. Ha viszont már tartós betegségek – allergiák, érrendszeri, vagy emésztőrendszeri gondok – jelentkeznek, okvetlenül keressünk fel egy szakembert, aki személyre szabott diétával rengeteget segíthet!

„Igyekszem főtt ételt enni, és a magyar konyha a kedvencem!”

Már rengeteget tettél az egészségedért azzal, ha kerülöd az előre elkészített felvágottakat, zacskós leveseket, tartósított élelmiszereket, de még így is számtalan dolog akad, amivel árthatsz magadnak. Kevesen tudják, hogy egy átlagos bolti kenyér 40%-a valójában adalékanyag, vagy hogy a napraforgóolajban való sütés mennyire károsan hat a szervezetre, hiszen ez a fajta olaj már annyira vegy- és hőkezelt, hogy szinte nem is természetes. Ha úgy érzed, szükséged lenne egy tavaszi méregtelenítésre, a legjobb, ha előtte azt is végiggondolod, milyen reformokat kellene elindítanod a konyhádban ahhoz, hogy a tisztulás után tiszta is maradj. Kerüld tehát a fehér lisztet és cukrot, inkább a teljes kiőrlésű gabonákra, természetes édesítőkre koncentrálj. Kerüljön mindennap zöldség-gyümölcs a tányérodra, de a húsokat is válogasd meg. A hal és a csirke mellett egyél sovány borjút, vadat, esetleg nyúlhúst. A sovány kacsa a legjobb választás. Kevesen tudják, de ez a szárnyas a legellenállóbb a betegségekkel szemben, így nincs szükség az állat felesleges gyógyszerezésére. Tévhit, hogy a szervezetednek nincs szüksége zsiradékra! Az egészséges sejtműködéshez napi három evőkanálnyi hidegen sajtolt olajat kellene megenned. A legjobb, ha leveseidet, salátáidat nap mint nap hidegen sajtolt lenmag-, olíva-, vagy szőlőmagolajjal ízesíted.

„Odafigyelek arra, mi kerül a tányéromra”

Bármennyire is hihetetlen, emésztőrendszerednek még a legnagyobb odafigyelés mellett is szüksége lehet a tisztulásra. Szuper, hogy megpróbálsz minden egészséges étkezési szabályt betartani, de még így is előfordulhat, hogy néhány apróságot figyelmen kívül hagytál. „Sokan nem tudják, hogy méreganyagok szempontjából az sem mindegy, milyen nyers ételeket fogyasztunk. Előfordulhat például, hogy a boltokban előre lereszelt és elkészített, védőgázas csomagolású salátákat választjuk egy tartósított öntettel. Egészségesnek tűnik, mégsem az. Nagyon fontos szempont lehet az is, hogy mikor mit eszünk. A télen vásárolt paprika-paradicsom például rengeteg nitritet, nitrátot tartalmaz, és a messziről érkezett déligyümölcsök sem egészségesek. A leginkább akkor kerülheted el a mérgeket, ha az adott évszaknak megfelelően vásárolsz. Ilyenkor tél végén a legjobb a sütőtök, a leveszöldségek, a cékla, a hagyma, a mák a dió és a mogyoró. Ha mindenképpen friss ízre vágysz, próbáld ki a csíranövényeket, a zsázsa például a tisztulásban is segítségedre lehet. Ha igazán méregmentes életet szeretnél élni, akkor a legjobb, ha egy héten egy tehermentesítő napot tartasz, amikor csak gyümölcsöket eszel, évszakonként végigcsinálsz egy méregtelenítő hétvégét, tavasszal pedig 7-10 napos léböjt kúrát tartasz. Mindezzel újabb óriási lépést tehetsz előre az egészségmegőrzés útján.

Hatékony otthoni kúra mindenkinek:

Ha szeretnél belevágni, ezeket a szabályokat érdemes betartanod:

FELVEZETŐ NAP(OK)

(Hogy pontosan hány napig érdemes követned a szabályokat? Mindig attól függ, milyen hosszú tisztítókúrát tervezel. Szakemberek szerint a böjt hosszának a fele szükséges a felvezetéshez. Egy hetes kúránál ez három nap, egy hétvégi méregtelenítéshez egyetlen nap is elég.)

Mire ügyelj, hogy hatékony legyen?

Soha ne egy átbulizott éjszaka, vagy egy nagy lakoma után határozd el, hogy lelassítod és kitisztítod kicsit az emésztőrendszeredet. Válassz egy nyugodt hétvége előtti pénteki napot, amikor lesz időt egy kis pihenésre is. Böjt közben kerüld az erős fizikai terhelést is.

Mit ehetsz?

A legjobb, ha a zöldségeket párolva vagy összeturmixolva könnyű krémlevest készítesz. Tévhit, hogy ilyenkor tél végén, kora tavasszal a nyers saláták a legegészségesebbek. A nyers ételek emésztése energiát von el a szervezetedtől, amit jobb, ha kerülsz egy böjti felkészülés során. Ugyanez igaz a déligyümölcsökre is. Nem véletlen, hogy a mediterrán vagy trópusi vidékeken az emberek akkor esznek narancsot, banánt, ha hűteni szeretnék szervezetüket. Ha egy kis gyümölcsre vágysz, válaszd az almát, és ha lehet, ezt is párolva fogyaszd. Ezeken a napokon semmiképp ne egyél állati fehérjéket, de keményítő tartalmú növényeket sem. A rizs, a burgonya, a rostos gabonák mind telítenek, és ilyenkor az a cél, hogy kicsit könnyíts magadon.

MÉREGTELENÍTŐ NAP(OK)

– Mire ügyelj, hogy hatékony legyen?

A méregtelenítés lényege, hogy egy darabig nem eszel szilárd ételt, viszont olyan dolgokat juttatsz a szervezetedbe, amelyek élénkítik a kiválasztó szerveidet, hogy a lehető leghamarabb kitisztulj.

– Mit ehetsz?

Szilárd ételt biztosan nem, de szerencsére nem csak a tiszta víz marad. Ihatsz tartósítószer-mentes savanyúkáposztalét, méregtelenítő gyógyteakeveréket, frissen facsart grapefruit-citrom levet is. Az ezekben lévő hatóanyagok mind tisztítják a bélrendszert, élénkítik a máj- és epeműködését. Néhány apróságra viszont érdemes odafigyelni. Soha nem kell nagy mennyiségű folyadékot innod egyszerre, a legjobb, ha kis adagokban kortyolgatod egész nap. Fontos, hogy a gyümölcslevet soha ne töményen készítsd el: egy rész grapefruit-citrom léhez mindig keverj hozzá két rész vizet is, mert ez sokkal könnyebben elindítja a méregtelenítést. A gyógyszertárban kapható keserűsóval is próbálkozhatsz, ami felélénkíti a máj munkáját, összehúzódásra készteti a kiválasztó szerveket. Egy tisztító nap során akár 3-5 liter folyadékot is megihatsz, de az is elegendő, ha képes vagy az átlagos napi folyadékfogyasztásodat a duplájára emelni. Természetesen gyógyteákat is használhatsz, de ezeknek a hatása inkább hosszú távon, 1-2 hét alatt jelentkezik. Mindig olyan ízeket válogass össze, amiktől nem undorodsz, arra azonban figyelj, hogy a választott gyógynövényből az egyik keserű legyen.

Milyen gyógyteák közül válogathatsz?

cickafark, gyermekláncfű, csalán, diólevél, apróbojtorján, hibiszkusz és nyírfa

NÉHÁNY IGAZI WELLNESS tipp, ami segíti a tisztulást

Érdemes felkelés után rögtön egy hideg-meleg váltózuhannyal indítanod a napot. Fürdés előtt száraz ledörzsöléssel élénkítheted fel a vérkeringésedet; ehhez keverj össze egy kis olívaolajat és tengeri sót. Naponta egyszer vegyél a szádba tiszta olívaolajat és ezzel öblögess, így a nyálkahártya is gyorsabban tisztul. Ha teheted, napközben egyszer menj el infraszaunázni is.

FELÉPÍTŐ NAP(OK)

– Mire ügyelj, hogy hatékony legyen?

A méregtelenítő napok után nem szabad azonnal visszaállni a normális étkezésre. Néhány nap felvezetés is szükséges, hogy az emésztőrendszered újra felvegye a ritmust.

Mit ehetsz?

A legjobb, ha reggelire zabkását készítesz magadnak áztatott aszalt szilvával, reszelt vagy párol almával, cseppnyi mézzel. Ebédre ehetsz meleg, pürésített zöldséglevest. Ehhez szintén csak idényzöldségeket használj: hagymát, zellert, fehér és sárgarépát, brokkolit. Ízesítheted kurkumával, borsikafűvel, mediterrán fűszerekkel vagy petrezselyemmel. Sót azonban ne használj, és továbbra is igyál minél több folyadékot!

Hozzászólások

Mit lehet tenni, ha a változókorban felszaladnak a kilók?
Olvasónk levelére Czanik Krisztián szakértő válaszolt.
Tényleg olyan fontos, hogy jól mutass bikiniben?
A tavasz beköszöntével sokan hetente négyszer megrohamozzák a hozzájuk legközelebb eső konditermet és beindul a szigorú diétagépezet is. Miért? Mert jön a bikiniszezon! Csak bikiniben?
Jön a nyár: íme az otthoni lábápolás titka
Az állandó rohanásban gyakran mostohán bánunk lábfejünkkel. Sarkunk kiszárad, berepedezik, körmeink elhanyagoltak. Itt az ideje, hogy rendbe szedjük magunk, lassan kezdődik a szandál szezon!
Liszt és cukor nélkül készül ez a szuper csokis muffin
A csoki és a banán remek párost alkot a muffinban is! Ráadásul ezt a finomságot gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Nem akarsz öregedni? Mutatjuk, mit érdemes enni!
Mindenki sokáig akar élni – ez nem újdonság. Na de nem mindegy, hogy milyen testben öregszik meg az ember!
Végre itt a friss spenót: így egyél többet belőle
Itt a spenótszezon, de szerencsére ebből a zöldségből nem csak főzeléket készíthetünk.
Megérkezett a legújabb Mamma mia edzés! Ezt imádni fogod
Az Abba zenéjére mozogni egyszerűen magával ragadó, biztos, hogy edzés közben végig fülig ér majd a szád. Vedd fel a sportcipőd és mehet!
Így készítsd fel a testedet a nyárra
Nyáron könnyen leég a bőr, megjelennek a máj és pigment foltok és mélyülnek a ráncok, de megfelelő étkezéssel fel lehet készíteni a testet és mindezt el lehet kerülni.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.