A tápanyagban gazdag ételek a fogyókúrázók jolly jokerei: a transzzsírokban, finomított szénhidrátokban és cukrokban szegény, ám lassan felszívódó szénhidrátokban, sovány fehérjékben és jó zsírokban gazdag menüknek köszönhetően a mérleg is könnyebben billen – lefelé. Ha okosan eszünk, az eredmény nem marad el. Laposabb pocak, karcsúbb derék, vékonyabb, formás combok, jobb emésztés és közérzet, tisztább bőr, ragyogóbb haj. És még a koncentrációs problémáknak is búcsút inthetünk. Összeszedtünk tíz alapélelmiszert, amit ha étrendünkbe csempészünk, a fogyás is könnyebb lesz.
1. Fahéj
Pár hónapja hintjük meg a reggeli kávénkat némi fahéjjal, és azóta függők lettünk. Sőt, ha fahéjjal ízesítjük az ételeket, az segít csökkenteni a vércukorszintet és az éhségérzetet, a sóvárgást. Szórjuk reggel a müzlibe, hintsük meg vele a smoothie-kat, sőt, akár egyes levesek ízeit is felpörgethetjük vele.
2. Áfonya
Ha nyár, akkor áfonya. Nem csak nagyon finom, de tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hozzájárul a cukorbetegség és a szürke hályog kialakulása kockázatának csökkentéséhez. A benne található antociánok pedig a szabad gyökök semlegesítésében játszanak kulcsfontosságú szerepet.
3. Alma
Válasszunk bármilyen évszakban bármilyen fajta almát, nem nyúlhatunk mellé. A benne található pektin csökkenti az étvágyat, ez a prebiotikumokban gazdag gyümölcs pedig segíti a bélflórában található hasznos baktériumok szaporodását. A flavonoidok immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert. Nem véletlen a mondás: naponta egy alma az orvost távol tartja.
4. Csicseriborsó
E sokoldalú, apró kis csicseriborsót ezerféleképpen felhasználhatjuk – és jól tesszük, ha így döntünk, ugyanis fehérjében rendkívül gazdag. Mindenképpen érdemes betárazni otthon belőle, akár humuszként, akár pörkölt formájában, akár curryvel fogyasztjuk, jól járunk vele.
5. Zab
Nincs is jobb a reggeli friss zabkásánál. Tele gyümölccsel vagy éppen csak egy kis mézzel – bárhogy készítjük el, igazi energiabomba. De nem csak ezért remek választás: segít a vércukorszint „megrendszabályozásában”, és a hosszan tartó telítettségérzetnek köszönhetően nem tör ránk ebédig a farkaséhség. És mielőtt elfelejtenénk: prebiotikumban is gazdag.
6. Tojás
A sárgájától a fehérjéig telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és persze a nélkülözhetetlen fehérjékkel. Órákra csökkenti az éhségérzetet, segít elkerülni a vércukor-ingadozást, és még a fogyást is megkönnyítheti.
7. Lazac
Az esszenciális zsírsavak – amelyek a lazacban is megtalálhatóak – nélkülözhetetlenek sejtjeink számára. Az ómega 3 és ómega 6 fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében (öregedést lassító hatásukról nem is beszélve). A fogyásban is hasznunkra válnak: segítik a gyorsabb zsírégetést. Csökkentik a gyulladásokat, így az edzés utáni regenerálódásban is érezhetjük jótékony hatásukat.
8. Joghurt
Ez esetben a natúr görög joghurtról beszélünk, nem pedig az agyoncukrozott gyümölcsjoghurtról (ha túl neutrálisnak tartjuk az ízét, nyugodtan dobjuk fel egy kevés friss vagy fagyasztott gyümölccsel, vagy tegyünk bele cukormentes lekvárt). A natúr joghurtban található probiotikumok a „pocakunkat is boldoggá teszik”: könnyítik az emésztést, és mint a fehérjék általában, a különösen veszélyes, a szervekre tapadó zsírok, vagyis a zsigeri zsírok lebontását.
9. Kókusz
Ha már csak pár kilótól szeretnénk megszabadulni, legjobb választás, ha egy kis kókusszal dobjuk fel a diétánkat. A fehér húsa ugyanis gazdag az úgynevezett közepes láncú trigliceridekben. Ezek a speciális zsírok közvetlenül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein, bomlás nélkül felszívódnak és segítik az anyagcsere felpörgetését.
10. Pulyka
Tudjuk jól, ha spórolunk az alvással, azt a fogyásunk sínyli meg. Ennek elkerülésében lehet segítségünkre ez a szárnyas: vacsorára együnk egy kis pulykát, és máris jobban alszunk. Ez a sovány hús ugyanis aminosavakban és triptofánban gazdag – utóbbi anyag a természetes alváshoz szükséges egyik alapanyag.