Az ünnepi időszak sokak számára egyet jelent a nagy traktával. Viszont ha valaki a súlyvesztésközpontú életmódváltás kellős közepén van, fogyókúrázik, vagy egyszerűen csak odafigyel az alakjára, akkor nem a kalács, a zsírosabb sonka, a majonézes tojássaláta vagy a csokoládé a jó választás számára. Az alábbi könnyű, finom, egyszerűen elkészíthető alakkímélő menü biztosan a kedvére lesz!
Előétel
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók (4 személyre):
4 csokor medvehagyma (1 csokor kb. 20 szál)
2 csomó snidling vagy zöldhagyma
3 ek olívaolaj
4 ek rizsliszt
500 ml zsírszegény tej
1 l víz
1 tk só
1 ek ételízesítő
A tálaláshoz
2 ek szárazon megpirított mandulapehely
1 ek reszelt parmezán
Elkészítése:
A megmosott medvehagymát ollóval szabdaljuk össze. A megmosott snidlinget vagy zöldhagymát szintén vágjuk apróra.
A felaprított hagymákat olívaolajon pároljuk addig, míg egy kicsit összeesnek, majd 100 ml tejjel turmixoljuk krémszerűre, ezután a vízzel és az ételízesítővel forraljuk fel.
Közben a megmaradt tejet keverjük csomómentesre a rizsliszttel, és adjuk hozzá a hagymás léhez. Forraljuk össze, és a sót csak a végén adjuk hozzá.
Tálaljuk pirított mandulapehellyel és kevés reszelt parmezánnal megszórva. (Ha nem az alakkímélő menü részeként szerepel, akkor reszelt parmezán helyett pirított bacon is kerülhet a leves tetejére tálaláskor.)
Elkészítési idő: 30 perc
Főétel
Paradicsomos-csirkés rakott cukkini
Hozzávalók (4 személyre):
1 db nagy cukkini
400 g csirkemellfilé
só
olívaolaj
3-4 db közepes paradicsom
200 g sajt (nem füstölt, félkemény)
1 csokor bazsalikom
só
őrölt fekete bors
Elkészítése:
A cukkinit mossuk meg, és ferdén vagy hosszában vágjuk fel 1/2 centi vastag csíkokra. A megtisztított, megmosott csirkemellet vékonyan szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk meg, majd egy serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldaláról süssük elő a szeleteket. A paradicsomot karikázzuk fel, a sajtot reszeljük le.
Egy sütőtálat vékonyan kenjünk ki olajjal (elhasználhatjuk a serpenyőben maradt pecsenyeszaftot is), fektessünk rá egy réteg cukkinit, arra jöhet egy réteg hús, arra a paradicsom, majd ezt még egyszer ismételjük meg. Minden réteget hintsünk meg egy kis reszelt sajttal, borssal, sóval, és morzsoljunk rá pár levél bazsalikomot. A tetejére paradicsom és sajt kerüljön. 180 fokra előmelegített sütőben süssük össze nagyjából félóra alatt.
Elkészítési idő: 60 perc
Desszert
Bogyós gyümölcsös túrógombóc
Hozzávalók (4 személyre):
2 db tojás
500 g túró
250 ml búzadara
1/2 db citrom
150 dkg bogyós gyümölcs, például málna + pár szem a gombócokba (használhatunk mirelitet is)
folyékony édesítőszer
1 kk étkezési keményítő
800 ml víz
só
Elkészítése:
Kis lábosban egészen kevés vízzel forraljuk fel a bogyós gyümölcsöt, majd keverjünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert. A gyöngyöző gyümölcsszószba öntsük bele a vízben elkevert keményítőt, majd vegyük le a tűzről.
A túrót keverjük össze a tojásokkal, a búzadarával és egy csipetnyi sóval. Reszeljük rá a ½ db citrom héját, és facsarjunk hozzá egy kevés levet. Egy órára tegyük a hűtőbe.
Amikor a túró összeállt, vizes kézzel formáljunk belőle diónyi nagyságú gombócokat. A gombócok közepét töltsük meg 1-2 málnaszemmel.
A gombócokat forrásban lévő vízben, közepes lángon főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére (kb. 10-15 perc). Ezután csepegtessük le, és azonnal tálaljuk a málnaöntettel.
Elkészítési idő: 45 perc
A receptek forrása: mindmegette.hu, videkize.hu