Ha éppen fogyókúrázik, és szeretné megúszni az ünnepet plusz kilók nélkül, akkor sem kell lemondani a finom falatokról. Próbálja ki menüajánlatunkat!

Könnyű és finom alakkímélő menü húsvétra

Az ünnepi időszak sokak számára egyet jelent a nagy traktával. Viszont ha valaki a súlyvesztésközpontú életmódváltás kellős közepén van, fogyókúrázik, vagy egyszerűen csak odafigyel az alakjára, akkor nem a kalács, a zsírosabb sonka, a majonézes tojássaláta vagy a csokoládé a jó választás számára. Az alábbi könnyű, finom, egyszerűen elkészíthető alakkímélő menü biztosan a kedvére lesz!

 

Előétel

Medvehagyma-krémleves

alakkímélő menü medvehagyma krémleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

4 csokor medvehagyma (1 csokor kb. 20 szál)

2 csomó snidling vagy zöldhagyma

3 ek olívaolaj

4 ek rizsliszt

500 ml zsírszegény tej

1 l víz

1 tk só

1 ek ételízesítő

A tálaláshoz

2 ek szárazon megpirított mandulapehely

1 ek reszelt parmezán

Elkészítése:

A megmosott medvehagymát ollóval szabdaljuk össze. A megmosott snidlinget vagy zöldhagymát szintén vágjuk apróra.

A felaprított hagymákat olívaolajon pároljuk addig, míg egy kicsit összeesnek, majd 100 ml tejjel turmixoljuk krémszerűre, ezután a vízzel és az ételízesítővel forraljuk fel.

Közben a megmaradt tejet keverjük csomómentesre a rizsliszttel, és adjuk hozzá a hagymás léhez. Forraljuk össze, és a sót csak a végén adjuk hozzá.

Tálaljuk pirított mandulapehellyel és kevés reszelt parmezánnal megszórva. (Ha nem az alakkímélő menü részeként szerepel, akkor reszelt parmezán helyett pirított bacon is kerülhet a leves tetejére tálaláskor.)

Elkészítési idő: 30 perc

 

Főétel

Paradicsomos-csirkés rakott cukkini

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (4 személyre):

1 db nagy cukkini

400 g csirkemellfilé

olívaolaj

3-4 db közepes paradicsom

200 g sajt (nem füstölt, félkemény)

1 csokor bazsalikom

őrölt fekete bors

Elkészítése:

A cukkinit mossuk meg, és ferdén vagy hosszában vágjuk fel 1/2 centi vastag csíkokra. A megtisztított, megmosott csirkemellet vékonyan szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk meg, majd egy serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldaláról süssük elő a szeleteket. A paradicsomot karikázzuk fel, a sajtot reszeljük le.

Egy sütőtálat vékonyan kenjünk ki olajjal (elhasználhatjuk a serpenyőben maradt pecsenyeszaftot is), fektessünk rá egy réteg cukkinit, arra jöhet egy réteg hús, arra a paradicsom, majd ezt még egyszer ismételjük meg. Minden réteget hintsünk meg egy kis reszelt sajttal, borssal, sóval, és morzsoljunk rá pár levél bazsalikomot. A tetejére paradicsom és sajt kerüljön. 180 fokra előmelegített sütőben süssük össze nagyjából félóra alatt.

Elkészítési idő: 60 perc

 

Desszert

Bogyós gyümölcsös túrógombóc

alakkímélő menü túrógombóc

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

2 db tojás

500 g túró

250 ml búzadara

1/2 db citrom

150 dkg bogyós gyümölcs, például málna + pár szem a gombócokba (használhatunk mirelitet is)

folyékony édesítőszer

1 kk étkezési keményítő

800 ml víz

Elkészítése:

Kis lábosban egészen kevés vízzel forraljuk fel a bogyós gyümölcsöt, majd keverjünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert. A gyöngyöző gyümölcsszószba öntsük bele a vízben elkevert keményítőt, majd vegyük le a tűzről.

A túrót keverjük össze a tojásokkal, a búzadarával és egy csipetnyi sóval. Reszeljük rá a ½ db citrom héját, és facsarjunk hozzá egy kevés levet. Egy órára tegyük a hűtőbe.

Amikor a túró összeállt, vizes kézzel formáljunk belőle diónyi nagyságú gombócokat. A gombócok közepét töltsük meg 1-2 málnaszemmel.

A gombócokat forrásban lévő vízben, közepes lángon főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére (kb. 10-15 perc). Ezután csepegtessük le, és azonnal tálaljuk a málnaöntettel.

Elkészítési idő: 45 perc

 

A receptek forrása: mindmegette.hu, videkize.hu

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink