1. Hűsítő finomságok
Természetesen nem ezek a legfontosabb alapélelmiszerek, de a nyár elképzelhetetlen nélkülük. Készíthet házi fagylaltot, sorbetet, parfét, pudingot, de a fagyasztott joghurtok is nagyon finomak és egészségesek.
2. Sajtok, túrók
A sajtok és túrók remek fehérjeforrást jelentenek. Vásároljon alacsony zsírtartalmú készítményeket, de kerülje a lágy sajtokat, amelyek a nem megfelelő tárolás következtében súlyos megbetegedést okozhatnak. Túróból is válassza a csökkentett zsírtartalmút.
3. Mustár, ketchup
Vásároljon ízfokozóktól, aromaanyagoktól, sűrítőanyagoktól, tartósítószerektől mentes termékeket. A mustár jótékonyan hat az egészségre: segíti az emésztést, csökkenti a megfázás tüneteit. A ketchup helyett érdemes házilag készített paradicsomsűrítményt használni. Készítésénél – a paradicsom mellett – további értékes összetevőket, például almaecetet, tengeri sót, mézet, természetes fűszereket használjon.
4. Tojás
Válassza a szabad tartású tyúkok tojásait. Egyes vizsgálatok szerint ezek a tojások táplálóbbak. A zöldségeket és rovarokat fogyasztó tyúkok tojásai ráadásul több ómega 3 zsírsavat tartalmaznak. A friss tojást a tárolás előtt még nem kell megmosni, mert a mosás során megsérülhet a külső, természetes védőréteg, és a héja átjárhatóvá válik a baktériumok számára.
5. Halak és tenger gyümölcsei
A halak húsa kiemelkedően magas víztartalommal rendelkezik (80 százalék), ezért gyorsabban is romlik. Kizárólag fagyasztva vagy jegelve tárolható. Teljes értékű fehérjeforrás, laza rostozata miatt könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A tenger gyümölcsei ugyanúgy, mint a halak, magas fehérjetartalmúak. Több olyan létfontosságú ásványi anyag van bennük, amelyeket másból természetes úton nehéz beszerezni, például szelén. Gazdagok ómega 3 zsírsavakban, erősítik az immunrendszert, védik a szív és érrendszer egészségét.
6. Friss fűszernövények
Mivel a vágott fűszernövények csak néhány napig őrzik meg frissességüket, aromájukat, célszerű kisebb mennyiségeket vásárolni belőlük, és hűtőszekrényben, vízbe állítva tárolni őket.
7. Gyümölcs- és zöldséglevek
Vásárláskor győződjön meg arról, hogy a gyümölcs nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Keresse a 100 százalékos gyümölcslé feliratot!
8. Sovány húsok
Ideális választás a fűvel táplált marha húsa, a szabad tartású csirke, pulyka. A húsokat porciózza ki és fagyassza le. A melegben soha ne szobahőmérsékleten olvassza fel a húst, hanem a hűtőszekrényben.
9. Tej (szójatej, rizstej, mandulatej)
Ki mit szeret, a lényeg, hogy ha tehéntejet vásárol, keresse a hormonmentes fajtákat. Ne fogyasszon nyers tejet, nyáron különösen magas a megbetegedés esélye.
10. Friss vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök
A friss zöldségek néhány napig elállnak a hűtőszekrényben, de érdemes fagyasztva is eltenni belőlük, hogy szükség esetén kéznél legyenek. Borsó, brokkoli, sárgarépa, zöldbab, gomba jó, ha mindig van otthon.
11. Tejföl, joghurt, kefir
Vásároljon alacsony zsírtartalmú tejfölt, joghurtot. Kerülje a cukrozott, aromákkal ízesített joghurtokat, keresse az élő, aktív kultúrát tartalmazót. Kaphatók kókuszdióhéjból, szójatejből készült joghurtok is.
12. Vaj
A vaj a konyhapulton is remekül eláll pár napig, de a nyári melegben célszerűbb mégis a hűtőszekrényben tárolni.