A dióról például már tudjuk, hogy nagyon hasznos mind az agynak, mind a szívnek és az érrendszernek, de vannak, akik nehezen tudják megemészteni, így ők nem szívesen eszik. A magok jó tulajdonságaik ellenére sem egyformák. Különböznek beltartalmukban is, egy marék mandula akár 15 gramm zsírt tartalmaz, míg egy adag lenmag két evőkanállal számolva csak 5 grammot. Minden dió- és magféle nagyszerű hatással van a szervezetünkre, nagyon jót teszünk, ha többfélét is rendszeresen eszünk. A fogyókúrában sem kell nélkülöznünk ezeket, csak a mértéket kell okosan eltalálni, és persze betartani. A magvak rengeteg rostot és ásványi anyagot, egyszeresen telítetlen zsírokat és fehérjéket is tartalmaznak, igazi szuperételek. Nézzük sorban!
Tökmag
A magok közül a leginkább ez segíti a fogyást. Több cinket tartalmaz, mint bármely más mag. A cinknek nagyon fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban, a vércukorszint szabályozásában, és hozzájárul a hormonrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. De tartalmaz vasat és magnéziumot is, ezeknek a szorongás csökkentésében van nagy szerepük. A jóllakottságérzetet is növeli, és támogatja a zsírmentes testtömeg megtartását.
Hogyan együk? A sótlan, natúr változatot keressük. Tehetjük salátára, joghurtba, müzlibe, alkalomadtán panírba, pogácsa tetejére.
Ajánlott adag: max. napi 1 evőkanál.
Napraforgómag
A napraforgómag nagyon sok E-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a gyulladások csökkentésében van nagy szerepe. De található benne magnézium is, erre pedig az idegrendszerünknek van szüksége. Magas olajtartalma kiemeli a többi mag közül.
Hogyan együk? Ehetjük önmagában vagy müzlit gazdagítva.
Ajánlott adag: max. napi 1 evőkanál.
Chia mag
Egyre népszerűbb ez a mag is, pedig pár évvel ezelőtt még hírét sem hallottuk. Magas rost- és ómega 3 zsírsavtartalma mellett sok benne a magnézium, kálium és vas is. Nyolcszor több ómega 3 van benne, mint a lazacban, háromszor több vas, mint a spenótban. Igazán nyerő, hogy pillanatok alatt eltelít, mert felszívja a vizet, sűrű kocsonyás géllé alakul. Lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, az emésztése nem okoz gondot senkinek. Egy evőkanál kb. 70 kalória, ami nem jelentős.
Hogyan együk? Készíthetünk belőle növényi tejbe keverve, kakaóval ízesítve pudingot, de szórhatjuk salátára, tehetjük joghurtba, kefírbe.
Ajánlott adag: max. napi 4 evőkanál.
Lenmag
Ez a mag az egyik legjobb forrása az ómega 3 zsírsavaknak. Ez a zsírsav segíti a szervezetünkben az inzulinszin szabályozását és a zsír elégetését. Fitoösztrogéneket növényi eredetű hormonokat is tartalmaz. Többféle olaj is van benne, emellett számos vitamint, valamint káliumot, foszfort, jódot, krómot is találunk benne. Természetes gyulladásgátlónak is ajánlják.
Hogyan együk? Mivel a héjában van emészthetetlen anyag is, érdemes kissé összetörni, ledarálni. Tehetjük müzlibe, joghurtba, otthon készített kenyérbe.
Ajánlott adag: max. napi 2 evőkanál.
Szezámmag
Igen kedvelt egyedi íze miatt, és hasznos, mert nagyon sok ásványi anyag található benne. Egyebek között kalcium-, magnézium-, cink-, E-vitamin-tartalma kiemelkedő. Lecitin- és szezamintartalma miatt a magas koleszterinnel küzdőknek kifejezetten előnyös. Szív- és érvédő, mivel megakadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
Hogyan együk? Szórhatjuk édes és sós pék- és házi készítésű sütemények tetejére, de kelt tésztába is belekeverhető. Müzlibe és salátába is tehető egy-egy kanállal.
Ajánlott adag: max. napi 2 evőkanál.