Az talán már senkinek nem újdonság, hogy a magok elemi tápanyagokat tartalmaznak, és naponta kellene fogyasztanunk belőlük. De annyiféle van, nem könnyű eldönteni, melyik fajtából mennyit érdemes. Előre megsúgjuk: mindegyikből egy keveset, mert sok kicsi sokra megy.

Ne habozzon, magozzon!

A dióról például már tudjuk, hogy nagyon hasznos mind az agynak, mind a szívnek és az érrendszernek, de vannak, akik nehezen tudják megemészteni, így ők nem szívesen eszik. A magok jó tulajdonságaik ellenére sem egyformák. Különböznek beltartalmukban is, egy marék mandula akár 15 gramm zsírt tartalmaz, míg egy adag lenmag két evőkanállal számolva csak 5 grammot. Minden dió- és magféle nagyszerű hatással van a szervezetünkre, nagyon jót teszünk, ha többfélét is rendszeresen eszünk. A fogyókúrában sem kell nélkülöznünk ezeket, csak a mértéket kell okosan eltalálni, és persze betartani. A magvak rengeteg rostot és ásványi anyagot, egyszeresen telítetlen zsírokat és fehérjéket is tartalmaznak, igazi szuperételek. Nézzük sorban!

Tökmag

A magok közül a leginkább ez segíti a fogyást. Több cinket tartalmaz, mint bármely más mag. A cinknek nagyon fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban, a vércukorszint szabályozásában, és hozzájárul a hormonrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. De tartalmaz vasat és magnéziumot is, ezeknek a szorongás csökkentésében van nagy szerepük. A jóllakottságérzetet is növeli, és támogatja a zsírmentes testtömeg megtartását.

Hogyan együk? A sótlan, natúr változatot keressük. Tehetjük salátára, joghurtba, müzlibe, alkalomadtán panírba, pogácsa tetejére.
Ajánlott adag: max. napi 1 evőkanál.

Napraforgómag

A napraforgómag nagyon sok E-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a gyulladások csökkentésében van nagy szerepe. De található benne magnézium is, erre pedig az idegrendszerünknek van szüksége. Magas olajtartalma kiemeli a többi mag közül.

Hogyan együk? Ehetjük önmagában vagy müzlit gazdagítva.
Ajánlott adag: max. napi 1 evőkanál.

Chia mag

Egyre népszerűbb ez a mag is, pedig pár évvel ezelőtt még hírét sem hallottuk. Magas rost- és ómega 3 zsírsavtartalma mellett sok benne a magnézium, kálium és vas is. Nyolcszor több ómega 3 van benne, mint a lazacban, háromszor több vas, mint a spenótban. Igazán nyerő, hogy pillanatok alatt eltelít, mert felszívja a vizet, sűrű kocsonyás géllé alakul. Lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, az emésztése nem okoz gondot senkinek. Egy evőkanál kb. 70 kalória, ami nem jelentős.

Hogyan együk? Készíthetünk belőle növényi tejbe keverve, kakaóval ízesítve pudingot, de szórhatjuk salátára, tehetjük joghurtba, kefírbe.
Ajánlott adag: max. napi 4 evőkanál.

Lenmag

Ez a mag az egyik legjobb forrása az ómega 3 zsírsavaknak. Ez a zsírsav segíti a szervezetünkben az inzulinszin szabályozását és a zsír elégetését. Fitoösztrogéneket növényi eredetű hormonokat is tartalmaz. Többféle olaj is van benne, emellett számos vitamint, valamint káliumot, foszfort, jódot, krómot is találunk benne. Természetes gyulladásgátlónak is ajánlják.

Hogyan együk? Mivel a héjában van emészthetetlen anyag is, érdemes kissé összetörni, ledarálni. Tehetjük müzlibe, joghurtba, otthon készített kenyérbe.
Ajánlott adag: max. napi 2 evőkanál.

Szezámmag

Igen kedvelt egyedi íze miatt, és hasznos, mert nagyon sok ásványi anyag található benne. Egyebek között kalcium-, magnézium-, cink-, E-vitamin-tartalma kiemelkedő. Lecitin- és szezamintartalma miatt a magas koleszterinnel küzdőknek kifejezetten előnyös. Szív- és érvédő, mivel megakadályozza az érfalakon a plakk-képződést.

Hogyan együk? Szórhatjuk édes és sós pék- és házi készítésű sütemények tetejére, de kelt tésztába is belekeverhető. Müzlibe és salátába is tehető egy-egy kanállal.
Ajánlott adag: max. napi 2 evőkanál.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.