Félreértés ne essék, senkit nem akarunk lebeszélni a nyáresti grillpartikról, hiszen ha valami, ez igazán összekovácsolja a családot és a barátokat. De arra valóban ügyelni kell, hogy ne menjen a testsúlyunk rovására a nagy családegyesítés. Ezért összegyűjtöttünk recepteket és néhány hasznos ötletet, amelyek segítségével az egészséges táplálkozás medrében tarthatjuk a kültéri sütögetést. Az italok ügyes megválasztásával is sok kalóriát spórolhatunk. Ki akar vizet inni egy buliban? A kérdés jogos, a víz helyett készítsünk limonádét édesítővel vagy almafröccsöt, esetleg facsarhatunk frissen gyümölcsleveket, de a behűtött dinnye folyadék és desszert is lehet egyszerre.
Hús és zöldség, tudjuk
Bizony, ez az alap, és ezeket fogjuk variálni. A nagy karéj fehér kenyér 20 dekányi szalonnával felejtős, legalábbis nagyon ritkán csússzunk erre a lejtőre, mert nosztalgia ide vagy oda, tényleg nem lehet büntetlenül zsírt és kenyeret falni. A fehér kenyeret amúgy is iktassuk ki a vacsorából, helyette teljes őrlésű tortillát, szénhidrátcsökkentett pékárut tegyünk az asztalra. Az arányok úgy lennének igazán jók, ha sok zöldség kísérné a szerényebb adag húsokat. A zöldségek lehetnek friss saláták vagy grillezettek, a szárított paradicsom ne hiányozzon, és készíthetünk krémeket, szószokat is.
Legyen gyors és kényelmes
Egy 6-8 fős vacsora már elég sok munkát igényel a szakácstól, így ha nem akarunk hullafáradtak lenni, mire a vendégek érkeznek, érdemes délelőtt elkészíteni a salátákat. A legegyszerűbb, ha óriási tálakba tesszük, és mindenki szed magának. A készen kapható, konyhakész salátakeverékek nagyon hasznosak, a házi csalamádénak nincs párja, ám a meleg nyarakon a majonézes önteteket jobb mellőzni.
Halfélék
Ezekkel lesz a legegyszerűbb dolgunk. A lazac és a filézett afrikai harcsa sokak kedvence, nincs bennük szálka, és pillanatok alatt megsülnek. Viszont nem olcsók, így nagyobb társaságnak nyilván nem ez lesz a fő fogás. A halakat épp elég sózni, a lazacot mindig a bőrös felével kezdjük el sütni, 3-4 perc oldalanként, vastagságtól függően.
Csirke- vagy pulykamell
Mivel grillezve elég száraz a mell, mindenképpen érdemes előző este bepácolni. A tejszínes, fokhagymás pác nagyon szaftossá teszi a húst, nem fog kiszáradni. Használhatunk készen kapható barbecue szószokat is, vagy csak grillsót.
Darált húsból
Határainktól délre népszerű a csevapcsicsa, a mititei vagy a pleskavica néven ismert, darált húsból készült fasírt vagy kolbászka. Inkább zsírosabb húsokat válasszunk, hogy ne legyen száraz, ha megsütjük, a zsírja úgyis ki fog sülni, így csökken a hús kalóriatartalma is.