A valódi, szigorú paleo diétát azonban elég nehéz betartani. Nem csak azért, mert sok élelmiszert, alapanyagot csak bio- vagy kifejezetten paleoboltokban lehet megvásárolni. De azért is, mert nagyon nehéz a mai világban mindig friss, teljesen adalékanyag-mentes élelmiszerhez hozzájutni. Az egyik napról a másikra való váltás is nehézkes lenne. Éppen ezért, mielőtt teljesen átadnánk magunkat a paleo életmódnak, kezdjük egy könnyedebb, ha úgy tetszik, light verzióval.
Milyen a valódi paleo?
Egyszerű: a paleo étrend nem tartalmaz cukrot, gabonákat, tejet és hüvelyeseket. A paleohívők szerint ilyen az ősi étrend. Elvégre annak idején, amikor híre-hamva sem volt lisztnek, malmoknak, az ősember nem jutott gabonához. A cukor még néhány évtizeddel ezelőttig is luxusnak számított, a finomított cukorban semmi nincs, ami természetes lenne. A tej és a hüvelyesek sem képezték az ősember menüjének részét, ezek is a későbbi, a modern kor vívmányai. Így azonban a mai ember szemében eléggé leszűkülnek az étkezési lehetőségei. Hús, zöldség – azokból sem minden –, és gyakorlatilag bezárult a kör.
Paleo light
Kezdjük a kúrát kicsit kevésbé szigorúan. Érthető, hogy a módszer a gabonaféléket a glutén miatt hagyja ki az étrendből, a bulgur azonban nem tartalmaz glutént, így az fogyasztható. sokaknak nehezére esik lemondani a kenyérféleségekről, ezért naponta egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyeret bátran engedélyezhetünk magunknak. A zöldségek közül próbáljuk kerülni a hüvelyeseket, de a burgonyáról egyelőre ne mondjunk le. magas keményítő- és káliumtartalma miatt jót tesz a szívnek és az idegrendszernek egyaránt, de a szervezet elsavasodását is segíthet megakadályozni. A legtöbbet a tejtermékek közül érdemes kerülni. Nem csak laktóz-, de zsírtartalmuk miatt is. A kemény- vagy félkemény sajtokon kívül azonban alkalmanként egy natúr joghurtot bátran megehetünk. Friss gyümölcsökkel vagy zöldségekkel fogyasztva remek étvágycsökkentő. Valóban kerüljünk azonban mindent, ami finomított cukrot, illetve adalékanyagokat tartalmaz.
Ez a mindennapi gyakorlatban elég nehéz, hiszen szalámi- és felvágottféleségeken nőttünk fel, májkrémet eszünk virslivel és szénsavas üdítőkkel öblítjük le. Mindezeket most kerüljük, elsősorban az üdítőket, szörpöket, mesterséges gyümölcsleveket. Igyunk tiszta vizet, amelyet ízesíthetünk. Facsarjunk narancslevet és öntsük fel ásványvízzel. Kell ennél jobb és frissebb gyümölcslé? Kerüljük a konzerveket, a félkész ételeket, a zacskós leveseket. Ha nem sikerül hozzájutni friss zöldség- vagy gyümölcsféléhez, akkor keressünk valamit a fagyasztószekrényekben. A mélyhűtött zöldségek jó alapanyagai lehetnek leveseknek vagy köreteknek. Ha nincs friss, még mindig a fagyasztott a legjobb, mert például a zöldségeket a leszedés és tisztítás után azonnal lefagyasztják, így őrzik meg a lehető legtöbb rostot és vitamint. A tésztafélékről próbáljunk lemondani, de tartsuk meg étrendünkben a barna rizst. Kiváló vér- és májtisztító hatással rendelkezik, magas a rosttartalma és hosszú időn át tartó teltségérzetet biztosít.