Itt az ideje, hogy közelebbről és jobban is megismerd a céklát, hisz egyike a legrégebben termesztett növényeinknek. Gumóját elsősorban lila színben ismerjük, de piros, rózsaszín, fehér, sőt, akár sárga színű változata is beszerezhető. Bármelyik fajtáját választod is, mindegyik cékla igazi vitaminbomba. Gyakorlatilag bármit készíthetsz belőle: levest, salátát, fasírtot, akár édességet is. Ráadásul nem csak gumóját, de leveleit is felhasználhatod, ha diétázol, hisz rendkívül kalóriaszegény, vitaminban dús finomság. Spenóttal, fügével és dióval kombinálva pedig verhetetlen.
A salátához:
- 2db cékla
- olaj
- 12.5dkg bébi spenót
- 0.25 bögre aszalt áfonya
- 10dkg feta sajt
- 0.5bögre dió
- 2db füge
A dresszinghez:
- 0.25bögre olívaolaj
- 2tk méz
- 2tk citromlé
Elkészítés
- A sültcékla-saláta elkészítéséhez a céklát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk. Egy tepsit kiolajozunk, beleöntjük a felaprított céklát, meglocsoljuk egy kevés olajjal. Alufóliával lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Levesszük róla a fóliát és még egy kicsit megpirítjuk.
- Egy tálban összekeverjük a megmosott spenótot, az áfonyát, a szétmorzsolt fetát, a diót, a cikkekre vágott fügét és a céklát.
- A dresszinghez összekeverjük az olívaolajat, a mézet és a citromlevet, és meglocsoljuk vele a salátát.
A cékla, amellett, hogy igazi fogyókúrás étel, remek hatással van a szívünkre és az ereinkre: a benne levő nitrátok, folsav és betain segít az erek formában tartásában, és a szívbetegségek megelőzésében, sőt, a fizikai állóképességet is javítja. Sportolóknak, nehezebb fizikai erőpróbák előtt éppen ezért kiváló, és ajánlott táplálék. Az erekre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogy több vér jusson az agyunkba, így javítja a szellemi teljesítményt, és hozzájárul többek között az Alzheimer-kór megelőzéséből is.
A máj tehermentesítését, és így a szervezet méregtelenítő folyamatait is támogatja. Antioxidáns hatóanyagai a méreganyagok által termelt szabad gyökök semlegesítésében is segítenek, és valóságos rákellenes, valamint immunerősítő csodanövénnyé teszik. Remek kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Káliumtartalma főként az izomzatnak tesz jót, és akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a levét fogyasztod.