Ez az egyszerű zöldség spenóttal, fügével és dióval kombinálva pedig verhetetlen.

Villámgyors céklasaláta fügével

Itt az ideje, hogy közelebbről és jobban is megismerd a céklát, hisz egyike a legrégebben termesztett növényeinknek. Gumóját elsősorban lila színben ismerjük, de piros, rózsaszín, fehér, sőt, akár sárga színű változata is beszerezhető. Bármelyik fajtáját választod is, mindegyik cékla igazi vitaminbomba. Gyakorlatilag bármit készíthetsz belőle: levest, salátát, fasírtot, akár édességet is. Ráadásul nem csak gumóját, de leveleit is felhasználhatod, ha diétázol, hisz rendkívül kalóriaszegény, vitaminban dús finomság. Spenóttal, fügével és dióval kombinálva pedig verhetetlen.

A salátához:

  • 2db cékla
  • olaj
  • 12.5dkg bébi spenót
  • 0.25 bögre aszalt áfonya
  • 10dkg feta sajt
  • 0.5bögre dió
  • 2db füge

A dresszinghez:

  • 0.25bögre olívaolaj
  • 2tk méz
  • 2tk citromlé

Elkészítés

  1. A sültcékla-saláta elkészítéséhez a céklát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk. Egy tepsit kiolajozunk, beleöntjük a felaprított céklát, meglocsoljuk egy kevés olajjal. Alufóliával lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Levesszük róla a fóliát és még egy kicsit megpirítjuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a megmosott spenótot, az áfonyát, a szétmorzsolt fetát, a diót, a cikkekre vágott fügét és a céklát.
  3. A dresszinghez összekeverjük az olívaolajat, a mézet és a citromlevet, és meglocsoljuk vele a salátát.

A cékla, amellett, hogy igazi fogyókúrás étel, remek hatással van a szívünkre és az ereinkre: a benne levő nitrátok, folsav és betain segít az erek formában tartásában, és a szívbetegségek megelőzésében, sőt, a fizikai állóképességet is javítja. Sportolóknak, nehezebb fizikai erőpróbák előtt éppen ezért kiváló, és ajánlott táplálék. Az erekre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogy több vér jusson az agyunkba, így javítja a szellemi teljesítményt, és hozzájárul többek között az Alzheimer-kór megelőzéséből is.

A máj tehermentesítését, és így a szervezet méregtelenítő folyamatait is támogatja. Antioxidáns hatóanyagai a méreganyagok által termelt szabad gyökök semlegesítésében is segítenek, és valóságos rákellenes, valamint immunerősítő csodanövénnyé teszik. Remek kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Káliumtartalma főként az izomzatnak tesz jót, és akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a levét fogyasztod.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink