Ebben a hónapban a sütőtök nálunk az egyik sztár: főételt, köretet, levest desszertet, azaz sok-sok egészséges finomságot ajánlunk az egészséges zöldségféle főszereplésével. A vörös lencsés, sütőtökös curry – pluszban egy kis csicseriborsóval felturbózva – igazi comfort food a hűvösebb napokra. Feltölt energiával, átmelegít, intenzív ízekben gazdag, miközben sok hasznos tápanyagot tartalmaz. A testsúlycsökkentő étrendbe is simán helyet kaphat, és ha nem vagy vegetáriánus vagy vegán, ízlés szerint adhatsz hozzá sovány darált húst is.
Vörös lencsés, sütőtökös curry
Hozzávalók (4 személyre):
1 ek olívaolaj
½ tk mustármag (elhagyható)
2-3 gerezd fokhagyma
½ fej nagy vagy 1 fej kisebb vöröshagyma
egy kb. 2 cm-es meghámozott gyömbérdarab
1 kis db csilipaprika
só
½–½ tk kurkuma és currypor
1 csipetnyi fekete bors
1 nagy db paradicsom
340 g sütőtök (tisztítva számolva)
40 g vörös lencse
50 g konzerv csicseriborsó
1 konzerv (400 ml) kókusztej
1 nagy marék bébispenót
a tálaláshoz friss petrezselyemzöld és lime
Elkészítése:
1. Az olívaolajat hevítsük fel egy teflonlábosban, majd szórjuk rá a mustármagot, és várjunk pár percet, amíg színt kapnak, majd adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, vöröshagymát, gyömbért, csilipaprikát, valamint egy csipet só. Dinszteljük kb. 2 percig.
2. Adjuk hozzá a fűszereket, majd alaposan keverjük össze. Öntsük hozzá a kis darabokra vágott paradicsomot és 60 ml vizet, aztán időnként megkeverve pároljuk 2 percig.
3. Jöhet az edénybe a kisebb kockákra vágott sütőtök, a vörös lencse, a kókusztej és 100 ml víz. Keverjük össze alaposan, majd fedjük le az edényt, és pároljuk az ételt kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a konzerv csicseriborsót, és főzzük tovább a fogást még kb. 3-5 percig. A megmosott, megszárítgatott spenótot csak az utolsó 1-1,5 percben keverjük hozzá. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kevés vizet, és sóval, borssal ízesítsük utána!
4. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel és facsarjunk bele ízlés szerint lime-levet.
Elkészítési idő: 35 perc
DF-tipp:
- Ha húsos ételt szeretnél készíteni, akkor egyrészt a csicseriborsót elhagyhatod, másrészt a sovány darált húst még az 1. lépésnél add az ételhez, hogy a hagymával együtt párolva kifehéredjen.
- Amennyiben hagyományos lencsével készíted, számolj rá a főzési időre legalább 10 percet (a vörös lencse ugyanis hamarabb megfő).
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Az ősz egészségvédő szupersztárja, a sütőtök
- Őszi diéta szezonális finomságokkal
- Hassellback sütőtök