Egészséges, sokféleképp felhasználható és persze nagyon finom! A hónap kedvence a sütőtök, amiből ezúttal energiát adó, tápanyagokban gazdag egytálételt készítünk, ami a fogyókúrás étrendbe is beleférhet.

Süss-főzz sütőtökkel! Vörös lencsés-sütőtökös curry (recept)

Ebben a hónapban a sütőtök nálunk az egyik sztár: főételt, köretet, levest desszertet, azaz sok-sok egészséges finomságot ajánlunk az egészséges zöldségféle főszereplésével. A vörös lencsés, sütőtökös curry – pluszban egy kis csicseriborsóval felturbózva – igazi comfort food a hűvösebb napokra. Feltölt energiával, átmelegít, intenzív ízekben gazdag, miközben sok hasznos tápanyagot tartalmaz. A testsúlycsökkentő étrendbe is simán helyet kaphat, és ha nem vagy vegetáriánus vagy vegán, ízlés szerint adhatsz hozzá sovány darált húst is.

sütőtökös curry

Fotó: Shutterstock

 

Vörös lencsés, sütőtökös curry

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek olívaolaj

½ tk mustármag (elhagyható)

2-3 gerezd fokhagyma

½ fej nagy vagy 1 fej kisebb vöröshagyma

egy kb. 2 cm-es meghámozott gyömbérdarab

1 kis db csilipaprika

½–½ tk kurkuma és currypor

1 csipetnyi fekete bors

1 nagy db paradicsom

340 g sütőtök (tisztítva számolva)

40 g vörös lencse

50 g konzerv csicseriborsó

1 konzerv (400 ml) kókusztej

1 nagy marék bébispenót

a tálaláshoz friss petrezselyemzöld és lime

 

Elkészítése:

1. Az olívaolajat hevítsük fel egy teflonlábosban, majd szórjuk rá a mustármagot, és várjunk pár percet, amíg színt kapnak, majd adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, vöröshagymát, gyömbért, csilipaprikát, valamint egy csipet só. Dinszteljük kb. 2 percig.

2. Adjuk hozzá a fűszereket, majd alaposan keverjük össze. Öntsük hozzá a kis darabokra vágott paradicsomot és 60 ml vizet, aztán időnként megkeverve pároljuk 2 percig.

3. Jöhet az edénybe a kisebb kockákra vágott sütőtök, a vörös lencse, a kókusztej és 100 ml víz. Keverjük össze alaposan, majd fedjük le az edényt, és pároljuk az ételt kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a konzerv csicseriborsót, és főzzük tovább a fogást még kb. 3-5 percig. A megmosott, megszárítgatott spenótot csak az utolsó 1-1,5 percben keverjük hozzá. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kevés vizet, és sóval, borssal ízesítsük utána!

4. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel és facsarjunk bele ízlés szerint lime-levet.

Elkészítési idő: 35 perc

 

DF-tipp:

  • Ha húsos ételt szeretnél készíteni, akkor egyrészt a csicseriborsót elhagyhatod, másrészt a sovány darált húst még az 1. lépésnél add az ételhez, hogy a hagymával együtt párolva kifehéredjen.
  • Amennyiben hagyományos lencsével készíted, számolj rá a főzési időre legalább 10 percet (a vörös lencse ugyanis hamarabb megfő).

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.