Ez az őszi diéta egyrészt méregtelenítő hatással rendelkezik, másrészt magas rosttartalmú étrendje miatt csökkenti az éhségérzetet. A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is. A módszer hasonlít a szétválasztó diétára, de csak annyiban, hogy kétféle diétás napot különböztet meg. Az egyik napon alacsony szénhidráttartalmú étrendet kell a követni, a másikon pedig egyszerűen gyümölcsnapot tartunk. Éppen ezért fontos, hogy ezt a kúrát egy-két hétnél tovább nem szabad követni! Ha jelentősebb súlyfelesleggel rendelkezel, az egészséges, tartós fogyás, valamint az egyéni étrend összeállítása érdekében kérd orvosod vagy egy dietetikus szakember segítségét!
Fotó: Shutterstock
Tilos
Nem fogyasztható finomított cukor, így tiltólistára kerülnek egy időre a sütemények, kekszek, pékáruk. Szintén tilosak a cukros üdítők. Ki kell hagyni étrendünkből a finomított liszttel készült termékeket, tehát nem fogyasztható fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér. A zsíros tejtermékeket is kerülni kell, ilyen a tejföl és a tejszín – teljesen mindegy, hány százalék zsírtartalom van ráírva, ezekről jobb lemondani. Ne fogyasszunk zsírosabb húsokat sem, így kacsát, libát, zsíros sertés- vagy marhahúst.
Szabad
Naponta igyunk meg 2,5 liter ásványvizet, vagy teát, vagy citromos vizet.
Az őszi diéta főszereplői
Mivel a diéta nem teljes mértékben tiltja a szénhidrátfogyasztást, csak igyekszik minimalizálni, törekedjünk a teljes értékű, minőségi szénhidrátok bevitelére. A fehér rizs tilos ugyan, de ehetünk barna rizst – alkalmanként félcsészényit. Ezenkívül fogyaszthatunk bulgurt vagy kölest (szintén kis mennyiségben), hiszen ezek a gabonafélék igen magas rosttartalommal rendelkeznek. Napi egy szelet teljes kiőrlésű vagy korpás kenyér is belefér az étrendbe – leszámítva persze a gyümölcsnapokat.
A húsok közül fogyaszthatók az olyan sovány húsok, mint a csirke-, illetve pulykamell, a halak közül a lazac, a tonhal, a rákfélék. Sovány sertés- és marhahús is ehető, de a húsok mérete ne legyen nagyobb egy tenyérnyi darabnál. Hetente két tojást is tartalmazhat a menü. A tejtermékek közül természetesen belefér az étrendbe a sovány tej, a kefir és a natúr joghurt, valamint az újra egyre népszerűbb aludttej. Belefér az étrendbe a sovány túró is, de a már említett tejföl és tejszín nem. Sajtokból csak az alacsony zsírtartalmú sajttípusokat válasszuk, kis mozzarella vagy parmezán sajt alkalmazása kiváló módja az ételek ízesítésének.
A zöldség- és gyümölcsfélék a legfontosabb szereplők az őszi diéta során. Gyümölcsnaptól függetlenül, minden egyes étkezés tartalmazzon valamilyen zöldség- vagy gyümölcsfélét. Fogyasztható mindenféle zöldség, a sárgarépától kezdve a cukkinin, a gombán át a padlizsánig, karfiolig. Amikor már elkezdődik a szezonja, a sütőtököt is érdemes bevetni. Hetente egyszer fogyasszunk valamilyen hüvelyest is, ami lehet bab (zöldbab, vörös bab, fehér bab, fekete bab), zöld- vagy sárgaborsó, lencse – a legjobb a vörös lencse, amelyből nagyon finom pürét vagy főzeléket is készíthetünk liszt vagy zsír hozzáadása nélkül. A friss paradicsom, paprika, kígyóuborka szintén legyen a mindennapi étkezések része.
A gyümölcsnap számos lehetőséget rejt. Reggelire kiváló egy fürt szőlő, amely szépen kitisztítja és átmossa a szervezet. Körte, szilva, őszibarackot mellett alapélelmiszer az alma, amelyet gyümölcsnaptól függetlenül is érdemes fogyasztani. Az almában található rost segít legyőzni az édesség iránti vágyat, nagyon jól funkcionál nassként, hiszen csillapítja a farkaséhséget.
Az őszi diéta gyümölcsnapján kis mennyiségben fogyaszthatunk olajos magféléket. Napi egy evőkanálnyi mennyiséget engedélyez a kúra, de szigorúan a gyümölcsnapon, az olajos magvaknak ugyanis nagyon magas az energiatartalmuk. Mértékkel fogyasztva azonban gazdag esszenciális zsírsavakat, például ómega-3-at juttathatunk a szervezetbe. Lehetőleg kerüljük a sózott magvakat, mert ezek a magas kalóriatartalom mellett még a vizet is megkötik, így akadályozzák a gyümölcsök vízhajtó, méregtelenítő munkáját. Gyümölcsnapon tehát fogyasztható natúr állapotban, de készíthetünk gyümölcssalátát vagy gyümölcsturmixot és darálva vagy zúzva megszórhatjuk a magokkal ezeket a finomságokat.
1 hetes mintaétrend
1. nap
Reggeli: 1 fürt szőlő.
Tízórai: 1 narancs, 1 alma.
Ebéd: 1 barack, 1 körte, pár szem szilva (akár saláta is készíthető belőle, megszórva egy kiskanálnyi lenmaggal)
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: 1 maréknyi áfonya (lehet mirelit is), pár szem szilva, megszórva pirított szezámmaggal
2. nap
Reggeli: 1 darab főtt tojás kígyóuborka-csíkokkal, retekcsírával, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
Tízórai: 1 pohár kefir 1 kávéskanál zabkorpával
Ebéd: grillezett sovány hússzelet 1/2 csésze barna rizzsel, párolt gombával, cukkinivel, sárgarépával
Uzsonna: 1 alma
Vacsora: ropogós saláta ízlés szerinti idényzöldségekből, 1 kávéskanál olívaolajjal meglocsolva, 1 kávéskanál parmezán sajttal megszórva
3. nap
Reggeli: 1 körte
Tízórai: 1 barack, 3-4 szilva
Ebéd: gyümölcssaláta almából, körtéből, barackféléből és mandarinból, pirított fenyőmaggal megszórva
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: gyümölcsturmix legalább kétféle gyümölcsből, 1 kávéskanál zabkorpával
4. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 szelet sovány sajt, 5 szem koktélparadicsom, 1 maroknyi brokkoli- vagy póréhagymacsíra
Tízórai: 1 alma
Ebéd: 1/2 csésze bulgur, mellé 1 szelet grillezett lazac (vagy 1 doboz tonhalkonzerv, lecsepegtetve), nagy adag zöld saláta, nyers cukkini- és kígyóuborka-karikákkal
Uzsonna: 2 dl aludttej
Vacsora: 2 evőkanálnyi házi körözött, 1 pritamin paprika, 5 karika kígyóuborka
5. nap
Reggeli: 1 fürt szőlő
Tízórai: 1 alma, 1 narancs
Ebéd: 2 db őszibarack felkockázva, megszórva 1 evőkanál pirított vagy natúr tökmaggal
Uzsonna: 1 alma, 1 kivi
Vacsora: saláta pár szem szilvából, áfonyából, almából, mandarinból (meglocsolhatjuk kevés citromlével elkevert olívaolajjal), szórhatunk rá egy kávéskanál pirított szezámmagot
6. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 szelet sovány felvágott, paradicsom, paprika
Tízórai: 2 dl natúr joghurt
Ebéd: sütőtök-krémleves habarás nélkül
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: párolt sovány hússzelet párolt vörös babbal, gombával, vöröshagymával és sült paradicsommal
7. nap
Reggeli: 2 körte
Tízórai: 1 kis fürt szőlő, 2 szilva
Ebéd: baracksaláta bármilyen barackból, megszórva pirított len- vagy tökmaggal
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: 3 dl paradicsomlé 1 kávéskanál zabkorpával