Sok diétázó, életmódváltó bukik bele abba, hogy nem tudja lecserélni a jól ismert köreteket, mint a burgonya, a főtt tészta és társaik. Pedig apró változtatásokkal és okos cserékkel könnyen kerülhetnek egészséges köretek a tányérra.

Cseréld le! 9 variáció egészséges köretre

Fehér rizs helyett:

Barna rizs

A fehér rizsnél magasabb a tápértéke, a benne található sok rost lassítja a szénhidrát felszívódását. Akiknek a gyomra érzékeny a rostokra, annak azt szokták javasolni, hogy egy adag köret 50% fehér rizsből és 50% barna rizsből álljon, azonban külön főzze őket, mert a barna rizs főzési ideje 40 perc is lehet.

Bulgur

Sokkal egészségesebb teljes értékű gabona, mint a néperűbb társai. Laktat, és nem okoz azonnal éhséget, hiszen a GI-je csak 45. 100 grammban 340 kalóriát, és közel 20 gramm rostot tartalmaz.

Karfiolrizs

Igazán nyerő választás fogyni vágyóknak a vasárnapi ebédnél a karfiolból készült rizs, amelynek adagja 30 kalóriát, 2 gramm rostot és sok vitamint tartalmaz. Szénhidráttartalma is alacsony, a GI-je ennek megfelelően 15. Mossa meg a karfiolt, szedje kisebb fejekre, majd rakja aprítóba, és addig darálja, amíg egészen rizsnek megfelelő darabot nem kap. Végül serpenyőben hevítsen fel egy kevés kókuszolajat és pirítsa meg a karfiolt. Két adagra maximum 5 percet szánjon.

 

Mi a GI?

Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe, így a zsír raktározása is minimális szinten marad. Ha egy ételnek magas a GI értéke, az bizony gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik. A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg.

Tepsis krumpli helyett:

Pirított kelbimbó

A kelbimbókat megmossuk, akár ketté is vághatjuk őket. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd belerakjuk a zöldséget, kevés sóval, borssal meghintjük, és rálocsolunk 1-2 ek olívaolajat. Sütés után a kelbimbó belül puha, kívül ropogós lesz. Mellesleg 100 grammban 43 kcal, 5 g szénhidrát és 4 gramm rost van.

Grillezett zöldségek

köret, grillezett zöldségek

Fotó: Shutterstock

A titok itt az adag méretében rejlik! Két személynek elég: 8-10 karika padlizsán, 4-6 szem koktélparadicsom, 1-1 db répa, 1/2 kaliforniai paprika. Elkészíthetjük grillen, grillserpenyőben, tepsiben vagy teflonban, és csak minimális zsiradékot használjunk!

Tepsis édesburgonya

Magas a rosttartalma, hosszú időre eltelít. Ne használjunk túl sok sót az elkészítéséhez, helyette próbálkozzunk a zöldfűszerekkel. Az adagra itt is figyelni kell, hiszen feleslegesen lecseréltük le a köretet, ha az egészségesebb verzióból dupla adagot eszünk!

Egészséges, laktató és finom: süssünk-főzzünk édesburgonyával!

Főtt tészta helyett:

Köles

A rizshez vagy tésztához képest nem sokkal alacsonyabb a GI-je (71), azonban magasabb a rost- és a fehérjetartalma.

Kuszkusz

Tulajdonképpen hántolt durumbúzából készül, a rizst, de a tésztát is kiválthatjuk vele. Vigyázzunk, ne csináljunk belőle „kásás állagot”. Főzés nélkül, forró víz vagy zöldségleves alaplé hozzáadásával elkészíthetjük. Egy adagban valamivel több mint 300 kcal van, rostban gazdag, és közepes GI-vel bír.

Amaránt

Fontos szerepe van az izomépítésben segít, ráadásul gluténmentes köretről beszélünk. Rostban és fehérjében gazdag, sok benne a kalcium és a magnézium is. Az amaránt segít kordában tartani az éhséget. Ebből is csinálhatunk salátát, így a tésztasalátát máris kiválthatjuk.

 

Ez is érdekelhet:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink