A zöldség, ami sülve, főve, édesen, sósan is nagyon finom – nem utolsósorban pedig rendkívül egészséges is. Az egyre népszerűbb és számtalan módon elkészíthető édesburgonya igazi sztár a konyhában.

Egészséges, laktató és finom: süssünk-főzzünk édesburgonyával!

Miért olyan egészséges?

A szubtrópusokról elterjedt növény világszerte kedvelt, az Egyesült Államok déli részén többet termesztenek belőle, mint a hagyományos krumpliból. Rengeteget termesztenek belőle Brazíliában is, igaz, ott a szeszgyártás is szívesen használja fel alapanyagként. Az édesburgonya íze a sütőtökére hasonlít, narancsos színéből pedig sejthető: remek béta-karotin-forrás, vagyis nagyszerű hatással van a szemre. Olyannyira, hogy egyetlen batátában egy felnőtt napi szükségletének 200 százaléka található. Emellett szuper antioxidáns. Rosttartalma magas, kiváló káliumforrás, az év minden szakaszában vásárolható, fogyasztható. A-, C-, D-vitaminban gazdag, vagyis szépíti a bőrt, javítja a hangulatot, erősíti az immunrendszert, a csontokat. Segít egészséges szinten tartani a vércukorszintet, hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. Szénhidrátban gazdag, vagyis erővel, energiával tölt fel egy keményebb edzés előtt.

 

Energia- és tápanyagtartalma

100 g édesburgonyában van: 86 kcal; 1,57 g fehérje; 20,12 g szénhidrát; 0,05 g zsír; 3 g rost

 

Sült édesburgonya egészséges dipekkel

Hozzávalók (4 személyre):

3 evőkanál olívaolaj

3 db nagyobb édesburgonya, hasábokba vágva

bors

Az avokádókrémhez:

1 db nagyobb érett avokádó

1 db paradicsom

4 evőkanál natúr görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

½ db lime leve

½ fej vöröshagyma

1 evőkanál aprított koriander

A céklás tzatzikihez:

100 g főtt cékla

175 g natúr görög joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál aprított mentalevél

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a meghámozott, gerezdekre vágott édesburgonyát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, hintsük meg az olívaolajjal, majd 40 perc alatt, időnként megforgatva süssük aranyszínűre.

Míg sül a krumpli, készítsük el a mártogatósokat. Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki a húsát, majd egy keverőtálban törjük össze villával. Keverjük hozzá a felaprított paradicsomot, joghurtot, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát. Korianderrel, lime-lével ízesítsük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A céklás tzatzikihez a főtt céklákat hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt dobjuk a turmixgépbe, és pürésítsük.

(Adagonként: 440 kcal)

 

édesburgonya tészta

Édesburgonya tészta paradicsommártással
Fotó: Shutterstock

Édesburgonya „tészta” karfiolos paradicsommártással

Hozzávalók (4 személyre):

2 db nagyobb édesburgonya

extra szűz olívaolaj

400 g karfiol rózsáira szedve, felaprítva

75 g bacon

400 g hámozott-darabolt konzervparadicsom

1 teáskanál szárított bazsalikom

½ teáskanál csilipehely

2 gerezd fokhagyma

friss bazsalikom vagy más zöldfűszer a tálaláshoz

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzuk meg az édesburgonyát és egy spirálvágó segítségével vágjuk vékony csíkokra (vagy zöldséghámozóval „tészta szerű” vékony szeletekre), hintsük meg olívaolajjal, kevés sóval, majd pirítsuk 25 percig a sütőben.

Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a felaprított karfiolt, amit szintén sózzunk, borsozzunk meg, hintsünk meg olívaolajjal ízlés szerint, majd toljuk a sütőbe 20 percre.

Amíg sülnek a zöldségek, a felaprított bacont egy száraz serpenyőben süssük ropogósra. Adjuk hozzá a hámozott-darabolt paradicsomot, a szárított bazsalikomot, a csilipelyhet és a zúzott fokhagymát. Kevergetés mellett, lassú tűzön főzzük 15 percig. Ha kész, a szószt ízlés szerint turmixoljuk simára, keverjük el a sült karfioldarabkákkal, majd tálaljuk az édesburgonya „tésztán”.

(Adagonként: 225 kcal)

Tipp: Néhány szem sült paradicsomot is készíthetünk mellé.

 

Édesburgonya toast túrókrémmel
Fotó: Shutterstock

Édesburgonya toast zsírszegény túrókrémmel és gyümölcsökkel

Hozzávalók (3 személyre):

1 db nagy édesburgonya

6 evőkanál zsírszegény túró

1 evőkanál natúr joghurt

méz

ízlés szerint gyümölcsök (pl. banán, eper, füge, gránátalma, bogyós gyümölcsök stb.)

Elkészítése:

Az édesburgonyát hosszában vágjuk hatfelé, nagyjából 1 cm-nél nem vastagabb szeletekre. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (nem szükséges hozzá zsiradék). Közben a túrót keverjük simára a joghurttal, és édesítsük pár csepp mézzel. Amikor az édesburgonya elkészült, kenjük meg a szeleteket a túrókrémmel. A gyümölcsöket a választott fajtától függően szeleteljük fel, majd helyezzük a túrókrémre.

(Adagonként: 252 kcal)

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.