Ha szeretnénk feltölteni szervezetünk vitaminraktárait, akkor érdemes minél több immunerősítő zöldségeket és gyümölcsöket beillesztenünk az étrendünkbe. Íme, néhány ötlet!

Immunerősítő ételek – energia a természetből

Cékla

Telis-tele van antioxidánsokkal, javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Rengeteg vasat, káliumot, magnéziumot, A-, C- és B6-vitamint tartalmaz. A benne található betanin nevű anyag nemcsak remek immunerősítő, hanem csökkenti a rák kialakulásának esélyeit is. Magas folsavtartalma miatt várandós nőknek kifejezetten ajánlott a gyakori fogyasztása.

DF-tipp: Legjobb, ha nyersen esszük: reszeljük le vagy készítsünk belőle smoothie-t, esetleg igyuk önmagában a levét. Ha nem szeretjük az ízét, keverjük el almával vagy körtével, egyéb gyümölcsökkel, zöldségekkel.

 

Fokhagyma

Ez a jellegzetes ízű, sokoldalú növény kiváló immunerősítő is, segít túllendülni a makacs megfázásokon. Fontos antibakteriális hatóanyaga, az alliin- és az allicin-, emellett az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma is jelentős. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. Vértisztító és vérhígító hatása ugyancsak ismert.

DF-tipp: Akárcsak a céklát, a fokhagymát is legjobb lenne nyersen fogyasztani. Persze önmagában nagyon erős, intenzív az íze, ezért elkeverhetjük egyéb nyers zöldségekkel vagy felhasználhatjuk mártások készítéséhez. Az is jó megoldás, ha a pirítóst dörzsöljük be vele.

 

Édesburgonya (batáta)

Megtévesztő a név, az édesburgonya ugyanis nem krumpli, rendszertani besorolása szerint nem tartozik a burgonyafélék közé. Formája talán hasonlít, de íze már egyáltalán nem emlékeztet a krumpliéra. Inkább a sütőtökhöz hasonló. Rendkívül egészséges, B6-, C- és D-vitaminban, valamint béta-karotinban gazdag. Az ásványi anyagok közül például kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, szelén, réz és cink található benne. Rosttartalma szintén jelentős, és antioxidánsokat is tartalmaz.

DF-tipp: Ebből a sokoldalúan felhasználható zöldségéből készülhet püré, párolhatjuk (ez a legkíméletesebb megoldás) főzhetjük, piríthatjuk, süthetjük is. Kiváló köret húsok mellé.

 

Gombafélék

Igazi „varázsszerek”. Már az ókori Egyiptomban is felismerték a gombák rendkívüli gyógyhatásait. Hozzávetőleg több millió fajtája létezik a gombáknak, ezeknek mindössze kis töredékét, úgy 100-130 ezer fajtát ismerünk. Ezek közül csupán néhány száz (maximum 1500-2000) ehető, termeszteni pedig csak néhány tucatot termesztenek belőle. A gombafélék vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A legjobb, ha minél változatosabb formában szerepelnek az étlapunkon. Fogyasszunk csiperkét, laska-, róka-, kucsmagombát, vargányát is – a sor hosszan folytatható. A gombák szinte minden fajtája élelmi rostban gazdag. Remek kálium-, kalcium-, vas- és szelénforrásként szolgálják szervezetünk egészségét.

DF-tipp: Sokféleképpen elkészíthetőek, mielőtt azonban felhasználnánk az erdőben, mezőn gyűjtögetett gombát, mindenképp vizsgáltassuk meg szakértővel!

 

RECEPTAJÁNLÓ

Céklás hummusz

Hozzávalók:

150 g főtt cékla

400 g csicseriborsó (konzerv)

1 gerezd fokhagyma

3 ek tahini (szezámpaszta)

3 ek extra szűz olívaolaj + egy kevés a tálaláshoz

só, fehér bors, őrölt római kömény ízlés szerint

1 ½ db citrom facsart leve

1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

friss zöldségek vagy teljes kiőrlésű pirítós a tálaláshoz

Elkészítése:

A céklás hummuszhoz (lásd a nyitóképet) a főtt céklát vágjuk nagyobb darabokra, majd a csicseriborsóval, a fokhagymával, a tahinivel, az olívaolajjal együtt tegyük turmixgépbe és pürésítsük. Ezután ízlés szerint ízesítsük és keverjük el a citrom levével. Tálaláskor locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, szórjuk meg néhány szem csicseriborsóval és apróra vágott petrezselyemzöld. Ízletes mártogatós friss zöldségek vagy pirítós mellé.

 

Fokhagymás gombával töltött édesburgonya

A töltött édesburgonya tápláló és egészséges főétel
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (2-4 főre):

2 db nagyobb édesburgonya

200 g lóbab

1 fej lila hagyma

olívaolaj

650 ml zöldségalaplé

80 g spenót

3 nagy gerezd fokhagyma

200 g csiperke

2-3 szár friss kakukkfű (ha szárítottat használunk, elég ½ teáskanálnyi)

1 evőkanál aprított zöldfűszer

bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá az édesburgonyákat, és süssük 40-45 percig.

Eközben a hagymát aprítsuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg egy nagyobb, mély lábosban. Ha már puha a hagyma, öntsük rá a babot és a zöldségalaplevet. Főzzük 40-45 percig. Ha a bab megfőtt, adjuk hozzá a spenótot, hagyjuk a tűzön még egy percig, majd vegyük le és tegyük félre.

A megsült édesburgonyákat hagyjuk kicsit kihűlni, majd vágjuk félbe és kanalazzuk ki a belseküket, keverjük el a babbal és a spenóttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A babos, krumplis mixet kanalazzuk vissza a krumplicsónakokba, és tegyük vissza a sütőbe még 15 percre. Közben a kevés olajon megpárolt, apróra vágott fokhagymán futtassuk meg az alaposan megmosott, megtisztított, majd felaprított gombát. Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha elkészült a krumpli, kanalazzuk rá a gombát. Frissen aprított snidlinggel meghintve, melegen tálaljuk.

DF-tipp: Lóbab helyett zöldborsóval is elkészítheti! Ha szereti, egy kevés kecskesajtot is morzsolhat rá.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink