Laktató, értékes tápanyagokban gazdag, és salátával vagy párolt zöldségekkel tálalva tökéletes fogyókúrás főétel a bazsalikomos hajdinagombóc. Próbáld ki!

Könnyű ebéd: bazsalikomos hajdinagombóc

A hajdina igazából nem is gabona, hanem a keserűfűfélék közé tartozó növény. A háromszögletű magja viszont kiváló gabonahelyettesítő. Kalóriatartalma viszonylag alacsony (290 kcal/100 g), sok magnéziumot, vasat és B-vitamint tartalmaz. Gluténmentes, tehát az arra érzékenyek is ehetik. Nagyon sokféleképpen készíthető, édes és sós ételekbe egyaránt felhasználhatjuk (mint például a rizst is). Íze igen hangsúlyos, diós aromájú. A hajdinagombóc receptjében a hajdinát bazsalikommal és vöröshagymával és fokhagymával párosítjuk.

 

Bazsalikomos hajdinagombóc

Hozzávalók (4-6 személyre):

250 g hajdina

1 csokor friss bazsalikom vagy 1 ek szárított bazsalikom

2-3 ek liszt

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

olaj a sütéshez

Elkészítése:

1. Alaposan, több vízben mossuk meg a hajdinát. Szórjuk bele egy lábasba, adjunk hozzá sót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jó kétujjnyival ellepje, majd fedő alatt főzzük puhára.

2. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra, keverjük hozzá a szaftosan hagyott főtt hajdinához a zúzott fokhagymával és az apróra vágott bazsalikommal együtt. Kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk utána, majd dolgozzuk hozzá a lisztet. Vizes kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat.

3. Melegítsünk némi olajat egy teflonserpenyőben, és pirítsuk körbe rajta a hajdinagombócot.

Elkészítési idő: 30 perc

Köretajánló

Kínáljunk a hajdinagombóc mellé vegyes salátát vagy párolt idényzöldségeket, illetve zöldfűszerrel ízesített natúr joghurtos mártogatóst!

A recept forrása: Vidék íze magazin

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink