Egész évben fogyaszthatjuk lé vagy aszalvány formájában, mégis ősszel, az érés idején jön el igazán a szőlőkedvelők ideje. Együnk belőle rendszeresen, mert vitamindús, ráadásul a mítosszal ellentétben bele tudod illeszteni a fogyókúrába is.

Helló ősz, helló szőlő! Igazi egészségbomba, aminek most van a szezonja

 

szőlő

A szőlő valódi egészségvédő csodaszer
Fotó: Shutterstock

Nem véletlen, hogy ókori feljegyzések és a Biblia is többször kiemelten említi a szőlőt. Egyes Szentírás-értelmezések szerint az Édenkertben is termett szőlő, sőt, Noé első teendői között volt az özönvíz után elültetni a mentett szőlőtőkét. A gyümölcs latin neve (vitis) a vita, vagyis az élet szóból származik, a sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. De miért is olyan népszerű ez a bonyolult termesztésű, sok gondoskodást igénylő növény? Mert nemcsak finom, de igazán egészséges is, valódi szupergyümölcs, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. Előszeretettel használja nem csak az élelmiszer-, de a kozmetikai ipar is.

 

Egészségünk őre

  • Az ősszel érő gyümölcs víz- és energiatartalma igen magas, remek vértisztító, méregtelenítő, emellett vízhajtó hatása is ismert.
  • Magas cukortartalma ellenére glikémiás indexe alacsony, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Igaz, C-vitamint kisebb mértékben tartalmaz, de B- és Kvitamin-, folsav-, magnézium-, cink- és vastartalma magas.
  • Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
  • A szőlőben többféle polifenol található, amelyek erős antioxidánsok. Ennek köszönhetően a szőlő segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
  • A sötét, vörös és lila színű szőlőfélék flavonoidtartalma magas, ezek erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk miatt fontosak a szervezet egészségének fenntartása szempontjából.
  • Ha rendszeresen eszünk szőlőt, sokat teszünk a vérnyomásunk csökkentéséért, a szívünk és az érrendszerünk egészségéért.
  • Viszonylag magas cukortartalma ellenére – alacsony glikémiás indexe miatt – diétázók is fogyaszthatják, de azért módjával: este inkább már ne egyék kilószámra, napközben viszont, két étkezés között kifejezetten jó, ha egy kis szőlőt majszolnak. Cukorbetegek is ügyeljenek a megfelelő mennyiségre.

 

szőlő, Waldorf saláta

Gyors és tápláló fogás a Waldorf saláta: alma, zeller, szőlő, dió, kéksajt és kevés joghurtos öntet
Fotó: Shutterstock

 

Szőlő aszalva vagy pohárban

Mindegy, hogy milyen formában kerül elénk, a szőlő mindenképp egészséges, de ha aszalva, mazsolaként esszük, vagy must, bor formájában fogyasztjuk, legyünk mértékletesek. Kis mennyiségben kifejezetten egészséges, nagy mennyiségben viszont egészségügyi problémákhoz, elhízáshoz vezethet.

 

Szőlő a kozmetikában

Nem csak belsőleg, külsőleg használva is igen hasznos: a szőlőmagolajból készült termékeket már régóta használja a kozmetika. A szőlő magjából olajat préselnek ki, amelyben nagy mennyiségű telítetlen ómega-6 zsírsav van.

 

Receptajánló

Lazac hagymás szőlőmártással

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazacfilé

őrölt fekete bors

1 ek vaj

1 szál kisebb, vékony póréhagyma (vagy egy nagyobbnak a harmada)

3 ek (körülbelül 30 g) aprított mogyoróhagyma

150-160 g magozott vörös szőlő

12 darab olajbogyó

4 tk vörösborecet

 

Elkészítése:

A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd grillserpenyőben, kevés zsiradék hozzáadásával, 12-15 perc alatt süssük készre. A vajat olvasszuk fel egy kisebb lábosban, dobjuk rá a felaprított hagymákat, két perccel később pedig a félbe-negyedbe vágott szőlőszemeket, majd a magozott olajbogyókat. Egyszer-kétszer forgassuk át, öntsük hozzá a vörösborecetet, keverjünk rajta egyet, majd vegyük le a tűzről. A frissen sült lazaccal tálaljuk.

DF-tipp:

Lazac helyett csirke- vagy pulykamellből is elkészítheted ezt a fogást.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Gyógyító kedvenceink – Így segít az állatasszisztált terápia
A jelenlétük, a látványuk már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.
Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek
A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez adunk néhány tanácsot.
Keresztirányú gyakorlatok Béres Alexandrával (videó)
A keresztirányú mozgásmintákat már korán elsajátítjuk a kúszással és a mászással. Ezek a mozdulatok segítik a jobb és a bal agyfélteke összehangolt működését, az idegrendszer megfelelő munkáját!
Megjelent a Diéta és Fitnesz legújabb lapszáma!
Hogyan készülj fel a hidegebb őszi időszakra? Valóban csodaszer a kollagén? Többek között erről is olvashatsz a legfrissebb Diéta és Fitnesz magazinban.
„Borzasztó érzés” – Csalók élnek vissza Makány Márta nevével és fogyásával
A divattervező fantasztikus fogyásának történetét az egész ország megismerhette, de Márta öröme mostanában nem felhőtlen: csalók áldozatává vált.
Laktató főétel fogyni vágyóknak: kölessel rakott kelkáposzta (videó)
Hosszú ideig eltelít, egészséges, nagyon finom, belefér a testsúlycsökkentő étrendbe is, és alig több mint 440 kalóriát tartalmaz. Érdemes kipróbálni!
Hogy működik? Energiafelhasználás sport közben
Honnan nyerjük az energiát a testmozgás során, és mire van szüksége a szervezetünknek a különböző típusú edzések alatt? Szakértőnk válaszol.
Szénhidrát a fogyókúrában: eláruljuk, hogy miből mennyit egyél
Mutatunk 10 nagyszerű szénhidrátforrást, amit a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthetsz a megfelelő mennyiségben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.