Ahogyan az autóknál, úgy az emberi szervezet esetében sem mindegy, hogy milyen üzemanyaggal fut. Természetes, hogy benzines autónkba nem töltünk dízelt, miért fordítunk kevesebb figyelmet a szervezetünkre?

Tányéron az energia: Így étkezz, hogy lendületben maradj!

Ahhoz, hogy energikusak legyünk, nemcsak ma vagy holnap, de akár tíz év múlva is fitten vágjunk bele a hétköznapi teendőkbe – vagy éppen a sportolásba –, oda kell figyelnünk magunkra. A hosszú, egészséges élet egyik titka a megfelelő testsúly. Ez nem azt jelenti, hogy néhány kiló súlyfelesleg miatt vége a világnak, de a több tíz kilónyi túlsúly cipelése komoly élettani következményekkel jár. A normál testsúly mellett ugyancsak fontos a kiegyensúlyozott étrend kiegészítve a rendszeres testmozgással. Tudjuk nagyon jól, hogy működik ez papíron: sok-sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, sovány húsok – mindez megfelelően, változatosan tálalva. Mégis keveset teszünk mindezért a gyakorlatban. Ha levertek, fáradtak vagyunk, először rögtön a „gyorsítókhoz” nyúlunk: a kávéhoz, teához, rosszabb esetben energiaitalhoz. Pedig ha megfelelően táplálkoznánk, és odafigyelnénk a tápláló, energiát adó ételek megfelelő mennyiségű fogyasztására, nemcsak egészségesek, hanem energikusabbak is lennénk.

 

Energiát adó ételek

A megfelelő ételek sokban különböznek egymástól, de bizonyos dolgokban hasonlítanak. A legjobb, ha C- és E-vitaminban, ásványi anyagokban, antociánokban, flavonokban, izoflavonokban, likopinban és antioxidánsokban gazdag alapanyagok kerülnek a tányérunkra. Melyek ezek az energiát adó ételek? Íme!

 

Fűszerek és gyógynövények

Bazsalikom, kakaó (természetesen nem a cukrozott változat!), fahéj, csili, szegfűszeg, kömény, curry, fokhagyma, gyömbér, hagymafélék, oregánó, paprika – csak néhány a kedvenc szuper alapanyagaink közül. Tisztában vagyunk vele, hogy bevitelük nagy mennyiségben nem egyszerű, de minél gyakrabban fűszerezzük velük ételeinket, annál jobb! Nemcsak egészségesebbek leszünk általuk, de ízletes fogásokat fogyasztunk – minél többféle fűszert használunk, annál kevésbé lesz szükségünk a sóra.

 

Gyümölcsök

Felsorolni is nehéz, de a teljesség igénye nélkül: almák és barackfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye és meggy, szőlő, citrusfélék, szilva és körte. Mindig azt fogyasszuk, aminek éppen szezonja van.

 

Keményítőt nem tartalmazó zöldségek

Ezek közé tartozik a spárga, a zöldbab, a babcsíra, a cékla, a kelbimbó, a karfiol, a zeller, az uborkafélék és a répák, a padlizsán, a gombák, a spenót és a sóska, a retek, a cukorborsó és a tökfélék, a paradicsom, a cukkini. Ahogyan a gyümölcsök esetében, úgy itt is fontos a szezonalitás.

 

Keményítőtartalmú zöldségek

Nem kell lemondani ezekről sem, fogyasszunk bátran kukoricát, zöldborsót, burgonyát, édesburgonyát.

 

Hüvelyesek

Babról, lencse, szója és társaik is az energiát adó ételek közé tartoznak. Készülhetnek belőlük levesek, köretek, de fogyaszthatjuk főzelék formájában is a hüvelyeseket.

 

Magvak

Remek nasi két főétkezés között a mandula, a brazil dió, a mogyoró, a pekándió, a pisztácia és a dió. A lényeg, hogy nyersen, sózatlan változatban együk, és pár szem naponta elég belőlük!

 

Olajok

Az extra szűz olívaolaj és a hidegen sajtolt egyéb olajok sem maradhatnak ki az étrendünkből.

 

Folyadék!

A hidratálás természetesen elengedhetetlen. Legalább két liter folyadékot igyunk meg naponta, ennek a nagy része legyen víz, de jöhetnek a herbateák és a zöld tea (természetesen cukor nélkül) is.

 

Kerülendő élelmiszerek

A következő ételek, italok nemhogy nem segítenek, de „túladagolva” ezeket gyors az út az elhízáshoz és különböző betegségekhez. Kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket, a cukros pékárukat, a cukrászsüteményeket, a sós rágcsálnivalókat, a mesterséges színező- és tartósítószerekkel dúsított ételeket.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.