Bárhol, bármikor, baromfi – így szól az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum most induló kampányának szlogenje. Táplálkozási szokásaink nagyban meghatározzák fittségi és egészségi állapotunkat, ezért lényeges, hogy előnyben részesítsük a jó minőségű alapanyagokat és a kíméletes elkészítési módokat. A változatosan felhasználható baromfihúst számos módon beilleszthetjük a mindennapi étrendbe.

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga: a BAROMFIHÚS (x)

Fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű étrend kialakítása már kiskortól kezdve, amelyben szerepet játszanak az állati eredetű élelmiszerek is, ugyanis ezekben találhatóak meg az esszenciális, nélkülözhetetlen aminosavak, amiket a szervezet nem, vagy csak bizonyos feltételek mellett képes előállítani. A baromfihús az egyik legalapvetőbb táplálékunk: fehérjében gazdag, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Fotó: AMC

Diéta baromfihússal?

Igen, lehetséges! Ha diétát tervezünk, akkor a saláta és a zöldségek mellé az egyik legjobb választás az alacsony energiatartalmú és könnyen emészthető csirke- és a pulykahús. Még a combjától sem kell tartani, hiszen a bőre nélkül fogyasztható ilyenkor is. A csirke energiatartalma mindössze 113 kcal 100 grammonként, kevesebb mint más szárnyas húsoké, valamint azt se felejtsük el, hogy koleszterintartalma is rendkívül alacsony, így a fogyókúrázni vágyók egy egész diétát építhetnek rá. Elkészítése során lehet sütni, főzni, párolni, miközben megtartja tápanyagtartalmát. Húsa kiváló forrása a B-vitaminnak, tele van többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavakkal, melyek fogyasztása gátolja a trombózis, a koszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A csirkéről egészen a kacsáig

A csirke és a pulyka a legnépszerűbbek, ám még számos baromfifajta kapható a boltok polcain. A Márton-naphoz közeledve például a hagyományoknak megfelelően a libáé a főszerep. Húsa mennyei, mája ínyencség. Az ízletes, omlós kacsasült szintén az ünnepi asztalok visszatérő szereplője. Ha a gyöngyhúsra vagy a fácánhúsra gondolunk, akkor pedig azonnal a húsleves jut eszünkbe. Legyünk bátrak, kísérletezzünk, és kezdjünk el hangolódni az ünnepekre!

Baromi világnap

Nem meglepő módon a baromfi is megérdemel egy ünnepnapot. A Baromfi Világnapját a Baromfi Termék Tanács hozta létre, és 1994 óta minden évben május 10-én ünnepeljük a magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyagát. A baromfihús a családi összejövetelek, ünnepek, vasárnapi ebédek és vendégváró asztalok egyik fő alkotóeleme, hiszen rendkívül változatos ételeket varázsolhatunk belőle.

baromfihús

Fotó: Shutterstock

Receptajánló

Ünnepi libasült

Hozzávalók:

1 db liba

5 db alma

5 db narancs

2 ek étolaj

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint ételízesítő

ízlés szerint fűszerpaprika

2 ek méz

3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A konyhakész libát mossuk meg, töröljük meg. A fűszereket keverjük össze az étolajjal és a mézzel, adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is, majd jól dörzsöljük be vele a libát kívülről. A mellrészt kissé vagdossuk be, hogy ki tudjon majd folyni a felesleges zsír.

Az almát és a narancsot vágjuk fel, és töltsük meg a libát. Ha kész, hústűvel tűzzük be, tegyük sütőzacskóba a maradék cikkekre vágott almával és naranccsal együtt. Ezután zárjuk le, és hagyjuk pár órát pácolódni.

180 °C fokra előmelegített sütőben a libát annyi ideig süssük ahány kg (ha 3 kg, akkor 3 órán át). A sütőidő letelte előtt 40 perccel vágjuk fel a zacskót annyira, hogy ne folyjon ki a zsiradék, a libát locsoljuk meg a levével, és hagyjuk pirulni.

Fácánleves

Hozzávalók:

1 db fácán (kb. 1kg)

2 db közepes sárgarépa

1-2 db fehérrépa

1/4 fej zeller

1 db vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint csigatészta

Húsgombóchoz:

ízlés szerint maradék főtt hús (15-20 dkg)

2 db tojás

2 kanál zsemlemorzsa

ízlés szerint kis csokor petrezselyem zöldje

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint ételízesítő

Elkészítése:

A konyhakész fácánt annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy 1-2 ujjnyira ellepje. Amint felforr, lehabozzuk, és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, fűszerezzük, majd nagyon lassú tűzön puhára főzzük. Elkészítjük a húsgombócot. Kicsontozzuk a húst, finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott friss petrezselyemzöldet. Közben felforralunk 2 liter vizet, és ételízesítőt rakunk bele. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, forrásban lévő vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük 10 percig.

Bővebb információ a baromfiról az Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook-oldalán található.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb
Ez a tavaszi turmix segít legyőzni az édesség utáni vágyat
Friss zöld alma, spenót, kivi és egy csipet lime adja meg a tökéletes lendületet a napodhoz, mindezt természetes, finom és frissítő formában.
Puha, szaftos, diétás: így készül a banános répatorta
Szeretnél valami igazán finomat, de nem akarod felrúgni a diétádat? Ez a banános répatorta tökéletes választás, ha édességre vágysz, de egészségesebb alapanyagokkal dolgoznál.
3 recept a húsvéti ünnepre, ha kerülni akarod a szénhidrátot
A legszebb tavaszi ünnep elképzelhetetlen főtt sonka, tojás, torma nélkül. De a megrakott asztalon főszerephez jutnak a friss tavaszi zöldek is.
Életmódváltás: "Volt, hogy csak az XL-es nadrágok jöttek rám"
Az életmódváltás akkor lépett be Rafael Szonja életében, amikor minden szempontból mélyponton volt, egészségügyi problémák jelentkeztek nála és az akkori kapcsolata is tönkrement. A sokadik nekifutásra sikerült kialakítania egy olyan rendszert, amivel fokozatosan leadta a plusz kilókat…

Ajánlataink